Column Edin Mujagic

Lagere rente effectiever dan overheidssteun

20 Augustus 2014 - Edin Mujagic - 5 reacties

De Europese Unie en Rusland, het wil maar niet boteren tussen die twee. Beide hebben zich de afgelopen tijd stevig ingegraven - figuratief bedoeld - aan het Oekraïne-front. Eén van de gevolgen zijn handelssancties over en weer. De Nederlandse landbouwsector lijdt daaronder. Collateral damage, oftewel bijkomende schade, zo noemen de Engelsen dat.

Volgens de economen van ING kosten de sancties van Rusland de EU 6,7 miljard euro en kunnen 130.000 banen verdwijnen. Voor Nederland zijn de cijfers 937 miljoen euro respectievelijk 10.000 banen. ‘Brussel’ komt daarom de agrarische sector te hulp met 125 miljoen euro. Een druppel op de gloeiende plaat, maar goed. Mijn eerste reactie toen ik het bericht over die hulp las, was: als je de agrarische ondernemers écht wilt helpen, dan kun je beter iets anders doen.

Regelmatig heb ik ze aan de lijn of rollen hun mails mijn inbox binnen. Nederlandse boeren die, ondanks de huidige crisis, vertrouwen hebben in de toekomst en NU geld willen lenen voor investeringen die onder meer nieuwe banen opleveren. Het gaat over het algemeen over agrarische ondernemers die al decennialang hun boerenbedrijf exploiteren, met veel succes.

Resultaten uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar dat wil niet zeggen dat ze niets waard zijn. Als een ondernemer 25 jaar lang prima presteert, dan is de kans toch wel groot dat hij wel van de agrarische hoed en de rand weet. Vaak zijn het ook ondernemers met een enorm eigen vermogen, lees de zekerheden die de bank krijgt die ze het geld leent.  

En toch is hét probleem dat ze óf geen lening krijgen óf tegen absurde rente. Mijn gevoel zegt me dat dat eerste minder vaak voorkomt dan niet zo lang geleden en dat is goed nieuws. Maar die rente…. Het is niet de basis voor het rentepercentage op een lening, vaak eenmaands Euribor, die voor problemen zorgt maar de opslagen die erboven op komen. Die resulteren er in dat de rente op een nieuw af te sluiten lening vaak hoger is dan de rente van vóór de crisis! Ook al krijgt de bank zeer waardevolle landbouwgrond - vaak een veelvoud van het te lenen bedrag - als zekerheid.

Het geld is er, dat is geen probleem. Elke commerciële bank in de eurozone kan zich onbeperkt financieren bij de Europese Centrale Bank tegen een rente van 0,15 procent. Maar dat geld wil maar niet door de leidingen van de moderne economie vloeien. Die leidingen zijn namelijk de banken die het geld uitlenen aan consumenten en ondernemers. Soms levert dat bizarre situaties op. Zoals een agrarische ondernemer die lid is van een coöperatie van diezelfde cooperatie, waarvan hij dus de eigenaar is en waarvan hij waarschijnlijk dacht die die er voor hem is (zeker in moeilijke tijden), een lening met een torenhoge rente aangeboden krijgt. An offer he must refuse zeg maar.

Dat die leidingen droog blijven, is al jaren het geval en de ECB heeft er genoeg van. De bank heeft besloten dan maar out of the box te denken. In juni kondigde ze aan banken in de eurozone nieuwe leningen te geven, maar dan wel met als voorwaarde dat ze dat geld moeten uitlenen aan ondernemers.

Prima, crisistijden en zeker een crisis zoals de huidige vraagt om out of the box ideeën. De genoemde voorwaarde zorgt er misschien voor dat de banken de leenloketten voor ondernemers weer zoals voor de crisis wijd open zetten. Maar de kans is groot dat veel van die ondernemers boos en verontwaardigd hun bankkantoor verlaten. De reden: het rentepercentage.

Het is om meerdere redenen onbegrijpelijk. In de eerste plaats, vanuit macro-economisch oogpunt: zolang de banken niet op grote schaal nieuwe kredieten verlenen, kunnen we elk houdbaar economisch herstel op de buik schrijven. Lees: de crisis ettert zo nog een lange tijd door. Er is dus ook een maatschappelijk belang in het spel. De politiek kan niet doen alsof het een sector-probleem is en het negeren.

Erg logisch is het ook niet, dat de banken een torenhoge rente vragen van onder meer agrarische ondernemers. Die, zoals gezegd, vaak zekerheden bieden die veel meer waard zijn dan de gewenste lening. Immers, banken kunnen zich onbeperkt financieren tegen ongekend lage rente. Natuurlijk, allerlei opslagen zorgen voor meer winst NU, maar moet de bank niet aan de wat langere termijn denken? Iets met klant centraal en zo?

Terug naar die hulp van 125 miljoen van de EU aan de Europese boeren. Ik zeg: hou dat geld lekker zelf en help de boeren op een manier waar ze én meer aan hebben én langer iets aan zullen hebben. Hoe? Vind een manier dat geld, dat dus volop aanwezig is, bij onder meer die boer te krijgen die wil investeren in de toekomst. De gebruikelijke weg, via de banken, is effectief afgesloten. Dan maar naar de alternatieven kijken. De ECB kan bijvoorbeeld commerciële banken geld lenen, maar alleen als die met papieren komen waaruit blijkt dat, ik noem maar wat, 5 miljoen naar boer Piet gaat en 4 miljoen naar boer Hein. Namen en rugnummers in plaats van abstract geld schuiven.  

De administratie doet de bank en daarvoor krijgt ze winst uit het verschil tussen de rente die ze aan de ECB betaalt en de rente die ze Piet en Hein in rekening brengt. Alleen mag die rente niet ruim 2 procent zijn, zoals nu vaak het geval is maar veel minder. Hoeveel? Laat dat de ECB bepalen. Toegegeven, is geen mooie oplossing, maar als de ECB nu al in feite én de Euribor-tarieven én de langetermijnrentes van veel eurolanden bepaalt, dan kan deze rente er ook wel bij.  

De rente kan veel lager zijn, omdat de commerciële banken geen risico lopen. Immers, zij doen alleen de administratie, het geld gaat van de ECB naar ondernemers. Alweer: is niet chique en standaard, maar als de ECB zich al garant heeft gesteld voor honderden miljarden aan schulden van de zwakke eurolanden, dan kan dit er ook wel bij. Persoonlijk zou ik meer fiducie erin hebben dat een agrarische ondernemer zijn schuld kan terugbetalen dat de Griekse, Italiaanse of de Portugese overheid.

Er zijn vele andere alternatieve oplossingen. Eén of meerdere daarvan moet Europa toch aanwenden.  Eén ding weten we zeker: op de bekende, ouderwetse manier, gaat het simpelweg niet. En niet alleen de ECB moet out-of-de-box denken én doen. Ook de boeren zelf. Ze weten nu zeker dat het een must is te werken aan een alternatief systeem voor financiering van investeringen in de sector. De vergrijzing die ook de agri-sector niet ontloopt, biedt bijvoorbeeld een kans.

Veel boeren stoppen ermee en beschikken over een aanzienlijk geldbedrag door de verkoop van hun bedrijf. Dat op de spaarrekening zetten, is tegenwoordig vooral een goede manier geld te verliezen. Trek van de rente de inflatie en de vermogensheffing af en u komt onder de 0 procent uit met uw rendement.

Beleggen in veilige staatsobligaties….zo zou deze zin beginnen vóór 2008. Ondertussen moet een ieder toch weten dat er geen veilige staatsobligaties zijn. Dan maar in aandelen bijvoorbeeld. Prima, als u slapeloze nachten wilt hebben. Beleggen was in het verleden altijd risicovol en dat waren jaren van aanhoudende economische groei, lage inflatie en (geo)politieke rust. Allemaal zaken die in de toekomst heel anders kunnen zijn.

Het lijkt er daarom sterk op dat dat geld lenen aan de nieuwe generatie boeren én goed is voor de portemonnee van de kapitaalverschaffer, gezien de alternatieven, én voor de nieuwe generatie die een lagere rentelasten krijgt en kan investeren in de sector waar Nederland nu al tot de wereldtop behoort. Out-of-the-box-denken moet! Liever gisteren dan vandaag.

Edin Mujagic
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
jpk 20 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10856676/Lagere-rente-effectiever-dan-overheidssteun]Lagere rente effectiever dan overheidssteun[/url]
Het herstel van economische crisis wordt de nek omgedraaid
Door het steunen van de oekrainse maffia
Maak van de oekraine een federatie
Boycot wordt onmiddelijk beeindigt
Slachtoffers van de vliegramp horen dan de waarheid
ekoboer 20 Augustus 2014
"de Oekraine" is een politiek spel van Rutte en zijn Europese en Amerikaanse vrienden.
Zij denken dat ze Rusland bij stukjes en beetjes kunnen ontmantelen.
De EU leiders willen de Oekraine graag bij Europa hebben, er word (kan) heel veel (Goedkoop) voedsel geproduceerd.
Toen de muur is gevallen is er een hele bufferzone tussen Rusland en Europa verdwenen.
als de Oekraine ook overgaat naar Europa komt de EU wel heel dicht bij Rusland.
En Poetin wil Oekraine niet kwijt omdat er veel voedsel voor de Russen wordt geproduceerd.
Dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten, kwam voor Europa en Amerika dan ook als een geschenk uit de hemel.
Nou konden ze een boycot opzetten om Poetin klein te krijgen, en het volk protesteert niet (er is toch iets vreselijks gebeurd).
Een tegen boycot is ingecalculeerd.
Het treft vooral de landbouwsektor maar dit compenseren is altijd nog goedkoper dan de overname van ABN/Amro.
Farmer 21 Augustus 2014
Probleem met de renteopslagen is de afschrijvingen op slechte investeringen. Falliete ondernemers verkeerde investeringen in zuid-europees vastgoed e.d. 140 % gefinancierde huizen van particulieren. Dit moet wel betaald worden. Lijkt me dat hier 1 procent opslag aan op gaat. Dan is er nog 1 procent nodig voor de nieuwe eigen vermogens buffer die aan gehouden moet worden.
Zou wel handig zijn als de agrariers direct bij ecb kunnen lenen maar dan staat alle bankmedewerkers op straat.
koos 21 Augustus 2014
Er wordt nergens gezegd hoe hoog een torenhoge rente is. Ben ik best wel benieuwd naar. Met concrete getallen kan ik nl iets beter beoordelen.
Koos
Sproetje 21 Augustus 2014
Bijzonder helder weergegeven hoe banken giga verdienen op het verstrekken van nieuwe leningen aan ondernemers met eigen grond met nul risico voor de bank.
Uit het hart gegrepen.
Risico-opslagen werden/worden verhoogd voor het vet op hun botten.
Dank voor uw column.
Boer 29 September 2014
Heb al jaren een mandje aandelen en dan de wereldspelers op dat gebied zoals CocaCola. Elk kwartaal dividend dat ook nog elk jaar stijgt, en geen slapeloze nachten hoor, integendeel. Wat je vaak ziet is de koers maar een aandeel bestaat ook uit dividend en splitsingen wat nog wel eens vergeten word. Bv een CocaCola heeft alle oorlogen, eerste en tweede Wereldoorlog doorstaan en vele crisissen . Aandelen van zulke bedrijven moet je kopen om nooit meer weg te doen dan hebben je kinderen er later ook nog wat aan. Trouwens het dividend stijgt al meer dan vijftig jaar op rij. Met een windmolen heb je meer rendement maar de molen zelf, dus de onderliggende waarde zal in waarde achteruitgaan en op den duur aan vervanging toe zijn. De onderliggende ,het aandeel, zal alleen maar in waarde toenemen en dan spreek ik wel over de wereldspelers.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden