Nieuwe Tucano reeks

Claas kruist twee populairste modellen

20 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Lexion en Tucano serie maaidorsers van Claas zijn wereldwijd beide zeer populair. Ook in Nederland doen de machines het goed. De Tucano heeft, met zijn lagere prijsniveau, de laatste jaren flink opmars gemaakt. De oogstmachinespecialist uit Harsewinkel kruist nu beide machines om zo twee nieuwe modellen te creëren, de Tucano 570 en 580.

Al veel langer doken er op internet steeds foto’s op van een nieuwe Claas combine. Die zag eruit als een Lexion maar dan met de serie aanduiding Tucano. Na een seizoen dorsen in de praktijk met 0-serie machines lanceert Claas nu eindelijk hun nieuwe combines. De Tucano reeks bestaat vanaf 2015 uit drie ‘baureihe’. De 300-serie, 400-serie en 500-serie.

Die 500 is dus nieuw, met twee modellen: de Tucano 570 en 580. Die zullen de 470 en 480 gaan vervangen. Het product gaat bij de machines eerst door Claas’ bekende APS-systeem (Accelerated Pre Seperation). Vervolgens wordt het graan er met één rotor van 57 centimeter uitgedorst. Die is traploos in toeren regelbaar, van 480 tot 920 tpm. De 400-serie maakt gebruik van het APS-systeem en schudders. De 300-serie doet het met alleen een conventionele dorstrommel en schudders.

Een beetje bijzonder is het wel. Claas bracht in 1995 het Roto Plus dorssysteem op de markt met hun Lexion combines. Dat werd een groot succes voor Europese omstandigheden. Sinds enkele jaren wijkt het daarvan af met één rotor in de twee Tucano’s. Blijkbaar is daar toch markt voor, ondanks dat het vooral de Lexion is die naar voren wordt geschoven. Ook in Nederland raken we steeds meer gewend aan een dorsrotor in plaats van de schudders. Zo ligt de capaciteit (flink) hoger en is het aantal draaiende delen behoorlijk lager. Gezien het recente succes van John Deere en Case IH, die beide een soortgelijk systeem aanbieden, is ook de Nederlandse markt klaar om de techniek te omarmen die al sinds de jaren 70 populair is. Voorheen was het vooral de stro kwaliteit waarop werd gehamerd. Alle fabrikanten hebben hun rotors inmiddels zo aangepast zodat ook hier een goed resultaat wordt behaald.

Net als op de grote Lexion combines neemt ook bij de nieuwe Tucano elektronica veel werk van de chauffeur uit handen. De Cebis-boordcomputer zorgt hiervoor. Zo geven camera’s je een beeld van de terugdorser en strokwaliteit. Zijn de omstandigheden erg droog, dan kan de machine zelf het toerental verlagen zodat de zeven minder kort stro hebben te verwerken. Het inschakelen van de hakselaar kan nu ook met de druk op een knop. Wil je het stro in het zwad leggen, dan klappen de zwadborden elektrisch uit.

Zoals de titel zegt heeft Claas veel belangrijke punten van de Lexion overgezet op de nieuwe Tucano. Zo is de loscapaciteit 30 procent hoger dankzij een nieuwe losvijzel. Ook de Vista II cabine, met zijn hoge comfort, is te vinden op de 570 en 580.  De maximale graantank grootte is nu 9.000 liter. Binnen twee minuten draai je die leeg. Ook een 4WD achteras is leverbaar.

Claas gebruikt de lancering van de nieuwe Tucano-serie ook om hun maaiborden een update te geven. Zo krijgen ze er allemaal een paar centimeter extra bij. Helemaal nieuw is het Cerio maaibord, dat naast het bekende Vario bord wordt geleverd. Wie veel koolzaad dorst zal blij zijn om te horen dat het gebruik van vulplaten op de nieuwe Vario 930 en 770 niet meer nodig is. Deze maaiborden vervangen de Vario 900 en 750 en krijgen dus 20 en 30 centimeter extra werkbreedte. Het nieuwe Cerio 770 en 930 maaibord heeft eveneens een verstelbaar mes. Deze kun je handmatig -10 of +10 centimeter verschuiven. Daarvoor moet je 10 boutjes losdraaien.

Claas Tucano 8.jpg
De maaiborden van Claas krijgen allemaal een update. Bij het Vario type hoef je nu geen vulplaten te gebruiken om koolzaad te dorsen. Ook worden ze allemaal iets breder. Topmodel is de V1230 met 12,3m snijbreedte. Op de nieuwe Tucano 570 en 580 is maximaal 9,3m leverbaar.

Claas Tucano 570.jpg
De Tucano 570 en 580 zijn nieuw en vervangen de 470 en 480. Het is een kruising tussen de Lexion en de akkerbouwmachine Tucano. Beide hebben één dorsrotor en het APS-systeem.

Claas Tucano 1.jpg
De Tucano 300- en 400-serie zijn in Nederland erg populair onder akkerbouwers of kleine loonwerkers. De 300 heeft een standaard dorstrommel en schudders. De 400-serie combineert schudders met het APS-systeem.

Claas Tucano 3.jpg
De nieuwe Tucano 570 en 580 hebben beide de nieuwe Vista II cabine. Het beste wat Claas kan bieden qua comfort.

Claas Tucano 4.jpg
De S10 GPS-terminal kan affabriek worden geleverd en tevens voorzien van meerdere camera"s.

Claas Tucano 5.jpg
Net als op de grote Lexions neemt de Cebis boordcomputer de chauffeur veel functies uit handen. Nieuw zijn onder andere een videocamera voor de stro kwaliteit en terugdorser.

Claas Tucano 6.jpg
Gelijktijdig met de nieuwe Tucano zijn ook de nieuwe maaiborden geïntroduceerd. De Cerio serie vervangt de C-serie. Het mes van de Cerio is handmatig verstelbaar tussen -10 en +10 centimeter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden