Maïsprijs blijft dalen

Kwaliteit en politieke onrust stuwen tarweprijs

29 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de tarweoogsten in verschillende landen boven verwachting blijven, blijkt de tarwe vooral van voerkwaliteit te zijn. Door zorgen over de kwaliteit en de toenemende politieke onrust maken in week 35 een einde aan de dalende noteringen. De prijzen van maïs en soja blijven echter wel dalen, zo blijkt uit het weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De tarwemarkt stond in week 35 in het teken van nieuwe, positieve oogstprognoses. The Grain Union raamt de Russische tarweoogst op 60 miljoen ton. Dit is acht miljoen ton meer dan het land in 2013-2014 oogstte. In Oekraïne is ondertussen al 24,4 miljoen tarwe geoogst, terwijl het International Grains Council in de laatste prognose de tarweoogst van het land nog raamde op 21,5 miljoen ton.

De positieve berichten over de oogsten in verschillende delen van de wereld, hebben niet voor verdere dalingen van de noteringen gezorgd. De reden hiervoor is de oplopende spanning tussen de VS en de EU en Rusland. Aan de CBoT,de termijnbeurs van Chicago, sloot de tarweprijs donderdag 28 augustus op 204,28 dollar per ton. Dit is een plus van 1,7 procent ten opzichte van de vorige dag.

Naast oplopende spanning, zijn er ook zorgen over de kwaliteit van de tarwe. Hoewel verschillende landen afstevenen op recordoogsten, blijkt de tarwe vooral van voerkwaliteit te zijn. Er gaan geruchten dat Franse tarwe wordt gemengd met maaltarwe uit Litouwen en het Verenigd Koninkrijk omdat de kwaliteit ondermaats is. Algerije is traditioneel één van de grootste afnemers van Franse tarwe, heeft aangegeven dat gemengde partijen worden geweigerd. Duitse exporteurs gaan mogelijk profiteren van de slechte kwaliteit van Franse tarwe en verwachten 3,3 miljoen ton te gaan uitvoeren.

De gerstnoteringen zijn in week 35 licht gestegen, ondanks positieve prestaties van Oekraïne. Het land heeft reeds 9,2 miljoen ton gerst geoogst. Dit is 1,2 miljoen ton meer dan het International Grains Council verwachtte in de laatste prognose. Dat de noteringen toch zijn gestegen heeft te maken met de politieke onrust, mar ook met droogte in Australië en een fors lagere Canadese oogst. Met 7,2 miljoen ton gaat het land 30 procent minder produceren dan vorig seizoen. Daarnaast is China blijft China aanzienlijke hoeveelheden gerst opkopen.

De maïs- en sojanoteringen zijn gedaald in week 35 en hiermee is de lijn van de voorgaande weken doorgetrokken. De prijzen blijven onder invloed van de bijzonder gunstige oogstverwachtingen en weersomstandigheden in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Handelaren pakken winst op maïs- en sojamarkt

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden