Exportpotentieel beperkt

Rusland wil vlees uit Zwitserland invoeren

1 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Rusland kampt, mede door de economische sancties die het land heeft ingesteld tegen de EU, met een tekort aan vlees op de binnenlandse markt. Om dit tekort op te vangen, heeft Rusland de betrekkingen met Brazilië al aangehaald. maar Russische vleesimporteur kijken ook naar Zwitserland.

Door de uitzichtloze situatie van het conflict tussen de EU en Rusland,  hebben Russische vleesimporteurs Micarna benaderd. Dit is een van de grootste producenten van vers vlees, vleeswaren, pluimveevlees en vis in Zwitserland. De Russen hopen dat Micarna een deel van het vlees uit de EU dat door de economische sancties is weggevallen, kan vervangen.

Roland Pfister, hoofd van de communicatieafdeling van Micarna, verklaarde tegenover GlobalMeatNews, dat het bedrijf verzoeken heeft ontvangen van Russische vleesimporteurs. ‘De vragen hadden vooral betrekking op varkensvlees en bacon, maar ook op tongen, worstvlees en lever. Als de aanvragen economische rendabel zijn en als een akkoord over de export kan worden gesloten en verzekerd, gaat Micana proberen aan de vraag te voldoen.’

Het is echter de vraag of Micarna een houdbare positie voor de lange termijn kan verwerven op de Russische markt. ‘De verwachting is dat de vraag naar Zwitsers vlees afneemt wanneer Rusland weer vlees uit EU-landen toestaat, vanwege de hoge prijs van Zwitsers vlees’, zei Pfister.

Pfister rekent echter ook niet op een grote export naar Rusland. ‘Dit heeft niet alleen te maken met de onzekerheden van de Russische markt, maar ook met de logistiek. Het opbouwen van lange termijnrelaties met afnemers vereist gedetailleerde planning en contracten.’

Een deel van het probleem hierbij is dat er in Zwitserland nauwelijks een traditie en ervaring is met het exporteren van vlees naar Rusland. In 2013 verscheepte Zwitserland voor 60.000 dollar aan vlees- en vleesproducten naar Rusland. Het ingewikkelde certificeringsproces hindert de export naar Rusland.

Ook het potentieel van de Zwitserse vleesexport beperkt. Zwitserland heeft een zelfvoorzieningsgraad van ongeveer 50 procent voor vlees, waardoor het land zelf sterk afhankelijk is van ingevoerd vlees. Daarnaast moeten Russische importeurs een hoge prijs betalen voor Zwitsers vlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Wijsneus 1 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10857504/Rusland-wil-vlees-uit-Zwitserland-invoeren]Rusland wil vlees uit Zwitserland invoeren[/url]
Vuile politiek ten koste van de totale eu varkensvlees opbrengsten.
Rusland is dringend op zoek naar nieuwe "vrienden".
Deze vrienden mogen dan leuk wat verdienen aan de transitofunctie die ze gaan vervullen voor de importmarkt van Rusland.
En om in vleestermen te blijven : het mes snijd aan 2 kanten.
De Zwitsers gaan wat extra verdienen en de Russen hebben hun vlees en een handelspartner waar toevallig ook nog veel russisch geld gestationeerd is.
Onder het motto : 1 en 1 = 2
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden