Te ruim aanbod funest

Beursprijs varkens keldert opnieuw

15 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 26 reacties

De situatie op de varkensmarkt is al weken stroef en in week 38 is sprake van een ruim aanbod waardoor de varkensprijs een harde klap krijgt. De forse verlaging heeft ook gevolgen voor de biggen- en de zeugenmarkt, zo blijkt uit het overzicht van beursprijs.nl.

De Duitse notering daalde afgelopen woensdag, 10 september, al met vijf cent en ook de Nederlandse varkensmarkt ontkomt niet aan een forse verlaging. Hiervoor zijn twee oorzaken. Allereerst speelt de stroeve vleesmarkt een rol, maar het ruime aanbod is in week 38 misschien nog wel meer van invloed. Vanuit de markt wordt gesproken van een zeer ruim aanbod van varkens die nauwelijks te plaatsen zijn. Slachterijen schijnen bovendien varkens door te schuiven naar volgende week. Hierdoor daalt de beursprijs van geslachte varkens in week 38 met met vier cent naar 1,52 euro. De prijs van levende varkens komt op 1,20 euro. Dit is een verlaging van drie cent ten opzichte van week 37.

Ook de biggenmarkt merkt de gevolgen van de negatieve ontwikkeling van de varkensprijs. De vraag naar biggen was al beperkt, maar neemt in week 38 zo mogelijk nog verder af. Hier staat tegenover dat het aanbod bijzonder ruim is, er nauwelijks biggen worden geëxporteerd en moet worden geconcurreerd met kwalitatief goede en relatief goedkope Deense biggen op de Duitse markt. Al deze factoren tezamen leiden tot een indicatieve verlaging van 1,00 euro in week 38.

De stroeve vleesmarkt, die een rol speelt in de verlaging van de varkensprijs, is ook van invloed op de prijsvorming op de zeugenmarkt. Het aanbod van zeugen is aan de ruime kant door een lichte afname van de vraag. De prijs van geslachte zeugen zakt hierdoor terug van 1,15 euro in week 37, naar 1,14 euro in week 38. De prijs van levende zeugen daalt met één cent naar 0,92 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
piet 14 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10858474/Beursprijs-varkens-keldert-opnieuw]Beursprijs varkens keldert opnieuw[/url]
als het vlees niet zo loopt knallen ze er meteen 6 cent af,wanneer de biggenhandel voor geen meter loopt blijft het maar bij een euro,gevolg iedereen fokt nog wat door want voor 40 euro is er nog wel break even te draaien,dus uitendelijk worden ze toch allemaal een keer afgemest en weggegeven voor veel te lage prijzen.om een omslag te krijgen moet of rusland open (utopie) of er moeten veel minder biggen gefokt worden wat alleen gaat gebeuren als de biggenprijs echt een keer flink zakt.
Jan 10 14 September 2014
Je hebt puntje piet. Maar onder aanvoering van W.E notering en de Efteling notering van de NVV wordt de prijs structureel te hooggehouden.
Bij biggen hoor je ook van die rare onderbouwingen van de prijs verder te laten zakken heeft geen zin er worden niet meer biggen door verkocht. Dit zal je bij de VV nooit horen.
gert 15 September 2014
piet wat ben je een zielig mens als je de zeugenhouder niets gunt kan je beter zelf snel stoppen
nickson 15 September 2014
Vleesvarkenshouders wordt structureel niets gegund.
Slome2 15 September 2014
Het is eigenlijk vrij simpel.
De slachterijen weten precies de kostprijs van de varkenssector en passen daar hun inkoopprijs naar aan.
Wat er overblijft is voor de fokker en de mester.
Deze 2 partijen moeten daar een verdienmodel in bedenken. (wat ook mogelijk is)
En daar helpt de NVV naar mijn mening niet genoeg in mee door hun biggenprijs aan de hoge kant te noteren. (korte termijn denken)
Zaak dus voor de mester om in het nieuwe jaar massaal over te stappen naar beursprijs , en gewoon weigeren om op NVV prijs en toeslag te kopen.
piet 15 September 2014
zeugenhouders hebben nog ruim 10000 euro meer saldo gehaald afgelopen maand ten opzichte van vorig jaar,dus gert het is nog vet geld verdienen ten koste van de mesters
tempo 15 September 2014
lees reactie van de denen waar ik me helemaal bij aansluit.
2015 wordt ook weer niets!.geslachte prijzen van rond de 1,25.
Veeel te veeel aanbod door de Russische boycot.
gert 15 September 2014
Piet het is jaren andersom geweest !!!
Biggenfokker 16 September 2014
Er staan nog steeds genoeg zeugenbedrijven te koop voor niet al te veel als de biggen steeds te duur zijn ga je toch lekker zelf fokken.
peer 16 September 2014
Biggenfokker schreef:
Er staan nog steeds genoeg zeugenbedrijven te koop voor niet al te veel als de biggen steeds te duur zijn ga je toch lekker zelf fokken.
peer 16 September 2014
Als je je ogen openend kun je zien dat vleesvarkenshouders hier al een tijdje mee bezig zijn om zelfvoorzienend te worden of plannen maken om dit te worden
peter 16 September 2014
toenemende spanning tussen fokker en mester komt door weinig marktconforme noteringen. als de notering maar ver genoeg uit de pas loopt, daalt de toeslag vanzelf. neem aan dat het normaal gaat worden dat de toeslag in de winter oploopt en zoals nu weer enkele euro's daalt. een marktconforme notering had dit kunnen voorkomen.
bied maar aan de toeslag te halveren tegen gegarandeerde afname voor dit jaar. handelaar beurt op dit moment geen €35 euro voor biggen zonder koppeling
Jan 10 16 September 2014
Peter toeslagen omlaag in NL? In DLD wel. In NL is er maar een weg en dat is omhoog. NL fokkers voor binnenlandse markt zijn verwende kinderen. Matige biggen leveren voor te hoge prijzen.
beertje 16 September 2014
Als de nvv niet wil zakken moet je geen biggen meer kopen
Op dit moment 44euro incl toeslag en btw en nog ongeveer 55a60euro voer en nog een keer 25euro voor de rest dan zit je op ongeveer 130 euro gedeeld door 93kg is 1.40 euro netto.
Dit brengen ze volgens mij met nieuwjaar niet op.
Dus afblijven van die dure Nvv biggen
beertje 16 September 2014
Teleporc -12
Nvv vrijdag -10
gertje 63 16 September 2014
Biggen morgen -9???
piet 16 September 2014
die 400 aanwezige bij het nvv feestje waren bijna allemaal fokkers,wat een naieve mensen die nvv
boertje 16 September 2014
De tranen schieten in mijn ogen als ik jullie verhalen zo lees ,de biggen te duur vette tegoed koop en maar op mekaar afzeiken denk toch eens na boeren het lapje vlees wordt tegoed koop verkocht daar zit het probleem en niet bij de fokker of mester maar bij de afnemers grossier winkelbedrijven die verdienen er dik aan enmaar stunten met de prijzen over jullie rug,als jullie nie meer ontzag voor elkaar krijgen zulje altijd bij de verliezers horen
koentje 16 September 2014
Ja piet geen mester meer lid van het Barnevelds zeugen genootschap met hun Efteling biggen notering. Het is hard maar waar, een gezonde sector begint bij minder biggen. En niet met een kunstmatig hoog gehouden biggenprijs.
boertje2 17 September 2014
@boertje: eindelijk eens iemand die verder denkt. Wat een kinderachtig gedoe om als mester en fokker zo naar elkaar te wijzen. De marges binnen de sector zijn verkeerd verdeeld. Fokker of mester is hier om de beurt de dupe van. Het zou beter zijn om als 1 partij te onderhandelen met slachterijen over een hogere prijs. En als het varkensaanbod echt zo groot is, dan met z'n allen 10 kg lichtere varkens leveren en 1 week productie slachtbiggen leveren.

Fruittelers proberen ook het aanbod in te perken door een deel boomgaard niet te oogsten. Waarom wij niet?, omdat iedereen voor eigen belang gaat, triest.
tempo 17 September 2014
jongens er is gewoon te veel aanbod ,komt niet goed en de kans dat het 2021 wordt wanneer het weer goed? komt zoals bij eieren daar geloof ik steeds meer in.
WW 18 September 2014
Boertje 2, helemaal met je eens, op deze manier zijn er alleen maar verliezers in de sector, waarom niet het aanbod bundelen, waarom geen 10 kg lichter leveren. We denken allemaal dat je het langer vol houdt dan je buurman. Heb al geen buurman die nog varkens heeft en nog is het niet weer goed.
De boer moet aan het roer en als we dat niet kunnen, willen of durven gaan we op termijn allemaal stoppen omdat we rekening niet meer kunnen betalen laat staan nog een stukje pensioen hebben.
XX 18 September 2014
30 jaar geleden hadden we nog 10 bedrijven met varkens in de straat.
Nu nog maar 3 en over 30 jaar (wellicht eerder ) niks meer.
gertje 63 18 September 2014
Hier in het dorp had 30 jaar gelen praktisch iedereen in het buitengebied varkens. Variërend van 10 tot enkele honderden. Nu zitten er welgeteld nog 5.
john 18 September 2014
lage biggen en vleesvarkensprijzen geven de altijd te denken over de te volgen strategie. Waar komt de focus te liggen op kilo's en aantallen maken of op kwaliteit. Kilo's en aantallen was over de afgelopen 2 3 jaar gezien erg goed. Nu komt er een dip en wordt kwaliteit erg belangrijk. In plaats van afgeven op je fokker kijk eens hoe je samen een beter varken kan maken.
Hoogmans 19 September 2014
Dus John, minder biggen maken van betere kwaliteit! Dat is wat we zeker WEL kunnen afgeven op de fokkers
bart jan 21 September 2014
PANORAMA: DE PRIJS VAN GOEDKOOP ETEN
Aflevering 26
In zijn eerste eigen reportage van het nieuwe seizoen onderzoekt Panorama de strijd op leven en dood tussen supermarkten om de goedkoopste te zijn. Op het eerste gezicht is dat leuk nieuw voor de consument, maar iemand betaalt de prijs. De Delhaize-werknemer bijvoorbeeld die zijn job verliest. Maar zeker ook de toeleverancier, die voortdurend zijn prijzen moet verlagen. En het wordt stilaan zo erg dat het ook niet meer leuk wordt voor de consument: die eet aan het eind van de rit een minderwaardig product. Panorama trok na hoe onverbiddelijk dat mechanisme werkt.


http://www.canvas.be/programmas/panorama/43926bf3-43ee-47d4-8a29-c8e40888aa11

zo zit het echt in elkaar, als je als boer minder of lichtere varkens gaat leveren dan drukken ze er toch iets meer soya of water in!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden