Rijpaden en rupsbanden

Horsch gaat bodemverdichting te lijf

17 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het is één ding voor een fabrikant om innovatieve machines te ontwikkelen maar, om die vervolgens zelf in de praktijk in te gebruiken is een tweede zaak. Uitvinder en machinebouwer Michael Horsch, de grote man achter het Zuid-Duitse merk, ondernam die stap. Twee jaar geleden kocht hij een 3.300 hectare groot akkerbouwbedrijf in Tsjechië. Hopeloos verouderd en de grond in slechte staat. Met behulp van een rijpadensysteem en rupsbanden is in twee jaar tijd veel goedgemaakt.

Michael Horsch, de man achter het bekende Duitse machinemerk Horsch, is zeker van zijn zaak: Om de capaciteit te verhogen, bodem te ontzien en meer opbrengst te behalen is het nodig om met een rijpadensysteem te werken. Daarnaast moet intensief gebruik worden gemaakt van rupsbanden om bodemdichting tot een minimum te beperken. Terwijl de meeste fabrikanten het bij een visie houden ging Horsch een stap verder. De uitvinder uit Beieren kocht in 2012 een akkerbouwbedrijf, nabij Praag in Tsjechië, met 3.300 hectare akkerbouwgrond. Dit draagt de naam Agrovation en wordt als proeftuin gebruikt om CTF-technieken (Controlled Traffic Farming) te ontwikkelen en problemen te tackelen. Op het gebied van gewassen als tarwe, koolzaad en korrelmaïs lukt dat inmiddels uitstekend.

Horsch viert dit jaar hun dertig jarig jubileum. Ondanks dat de fabrikant in Nederland nauwelijks aanwezig is geniet het wereldwijd veel bekendheid. Naast West-Europa heeft Horsch in Rusland en Noord-Amerika productielocaties. Voor Rusland, Australië en Noord-Amerika bouwt de fabrikant extreem brede zaaimachines, van 12 tot 18 meter. Zo kwam het in aanraking met de implementatie van een rijpadensysteem, internationaal beter bekend als CTF. Met diebasis experimenteert Horsch nu zelf in Europa.

In April 2012 kocht Michael Horsch een 3.300 hectare groot gemengd bedrijf met akkerbouw en koeien. Het bedrijf was blijven hangen in een communistische werkwijze uit de jaren 60, met een vloot van 58 trekkers en 6 maaidorsers. Na een flinke reorganisatie is dat aantal teruggevoerd tot 8 trekkers en 2 maaidorsers. Omdat alle bestaande werktuigen waren versleten besloot Horsch een nieuw machinepark samen te stellen, waarbij 12 meter de standaard werd.

Dankzij zijn grootte heeft het bedrijf een flinke diversiteit aan percelen en grondsoorten. Kleigrond vormt de hoofdmoot, met leem in de berggebieden en zand op enkele plekken. De percelen variëren in grootte van 250 tot 0,5 hectare, met veel hoekpunten. Een bijkomend nadeel zijn de 346! hoogspanningsmasten die alle percelen doorkruisen. Als bijkomend nadeel pakte seizoen 2013 extreem  nat uit, waardoor het land alleen begaanbaar was met rupsvoertuigen. Volgens Michael Horsch berijdt je bij een drie meter systeem 80 tot 90 procent van de grond. Bij vier tot zes meter is dat tussen de 50 en 70 procent. Reden voor Horsch om te werken met 12 meter, en in de toekomst wellicht 18 meter. Daar wordt nu al mee geëxperimenteerd. Hierbij wordt slechts 15 procent van de grond bereden.

Afgezien van de zelfrijdende veldspuit staat het complete machinepark van Horsch nu op 80 centimeter brede rupsbanden. De maaidorsers, zaaimachines en cultivators hebben allemaal een werkbreedte van 12 meter. Bij de veldspuit en kunstmeststrooier wordt 36 meter gehanteerd.

Bronnen: Horsch, Maskinbladet, Mechanizaceweb, CTF Europe
Foto’s: Horsch, Mechanizaceweb, Agrifoto – G. Oeding

  • Artikel Michael Horsch 1Het Tsjechische landbouwbedrijf Agrovation, van uitvinder en machinebouwer Michael Horsch, omvat 3.300 hectare akkerbouwgrond, met soms flinke heuvels. In 2012 werd met een schone lei begonnen en een rijpadensysteem van 12 meter ingevoerd. De spuitsporen liggen op 36 meter.
  • Artikel Michael Horsch 2Met een GPS-tracker op de overlaadwagen wordt snel duidelijk hoeveel verkeer in het land plaatsvindt tijdens de oogst. Reden genoeg voor Horsch om direct op CTF (Controlled Traffic Farming) over te stappen.
  • Artikel Michael Horsch 3Met twee maaidorsers wordt de 3.300 hectare tarwe, koolzaad en korrelmaïs geoogst. Die staan beide op rupsen en zijn voorzien van een 12 meter breed maaibord. Voor korrelmaïs hangt er een zestien rijïge kolvenplukker voor. Alle voertuigen, afgezien van de zelfrijdende veldspuit, staan op rupsbanden met een breedte van minimaal 80 centimeter.
  • Artikel Michael Horsch 4Het aantal trekkers werd teruggebracht van 58 naar slechts 8 stuks. Twee John Deere rupstrekkers voeren de meeste werkzaamheden uit tijdens en na de oogst.
  • Artikel Michael Horsch 5Horsch paste zelf veel machines aan en voorzag ze van rupsbanden. Zo ook deze ULW 34 overlaadwagen, die Horsch voorheen alleen op wielen leverde. De spoorbreedte van alle trekkers en machines bedraagt twee meter.
  • Artikel Michael Horsch 6De filosofie is om trekkers alleen veldwerkzaamheden uit te laten voeren. Drie vrachtwagens vervoeren de complete oogst en daarnaast zaaizaad, water (voor de veldspuit), drijf- en kunstmest. De persoon op de overlaadwagen organiseert de complete afvoer tijdens de oogst.
  • Artikel Michael Horsch 7Dit voorjaar bouwde Horsch zelf een universeel rupsonderstel waarmee vrachtwagentrailers zonder insporing over het land zijn te vervoeren.
  • Artikel Michael Horsch 8De set flinke rupsen is afkomstig uit de Verenigde Staten en gebruikt Horsch ook onder hun ULW 34 overlaadwagen. Je schuift hem om de aanhanger heen, die vast wordt gekoppeld via een draaischotel. Vervolgens tilt het onderstel hem van de grond.
  • Artikel Michael Horsch 9Claas bouwt wel 12 meter brede maaiborden maar geen bijpassende afvoer. Horsch bouwde zelf dit opklapbare exemplaar, die na 500 hectare afbrak. Het transport op smalle wegen en door dorpen is een groot probleem voor het bedrijf.
  • Artikel Michael Horsch 10Op verzoek van Horsch bouwde Claas zelf een verlengd exemplaar. Die is star maar daardoor een stuk betrouwbaarder. De combine rijdt zo door het eerste spoor en 12 meter verderop rijdt de trekker met overlaadwagen.
  • Artikel Michael Horsch 11Kunstmest wordt vooral in korrelvorm toegepast. Horsch kocht bij Rauch een strooier in en verbouwde deze naar eigen idee, inclusief het zelf ontworpen rupsonderstel.
  • Artikel Michael Horsch 12De zaaimachine is een standaard 12 meter breed exemplaar, die zowel het zaaizaad als de korrelkunstmest verzaaid via een vaste tand. Op de achtergrond een aangepaste vrachtwagen met een gespleten bak voor zaad en kunstmest.
  • Artikel Michael Horsch 13Horsch fabriceerde zelf een mesttank, om de eigen drijfmest uit te kunnen rijden. De tank heeft een inhoud van 15m³. Per hectare wordt maximaal 20m³ toegediend. Voor het vullen wordt voorop de trekker een vulpijp gemonteerd. Het vullen duurt drie minuten.
  • Artikel Michael Horsch 14Stoppelbewerking na de oogst door een 560 pk John Deere rupstrekker en twaalf meter Joker-schijveneg van Horsch. De grondbewerking wordt zo oppervlakkig mogelijk uitgevoerd.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Reacties
1 reactie
Nieuw 18 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotos/foto/item/10858749/Horsch-gaat-bodemverdichting-te-lijf]Horsch gaat bodemverdichting te lijf[/url]
Foto nr12 is een Terrano FM cultivator met kunstmest toediening. De combinatie van grondbewerking en het geconcentreerd afleggen van P-K kunstmest (rijenbemesting) zou efficientie voordelen hebben in teelt van bijv. koolzaad, mais of bieten.
erik 18 September 2014
dit heeft zin in alle teelten, alleen is niet iedereen in de situatie dat ze tegen kostprijs dure mechanisatie aan kunnen schaffen. Ze hebben een goed bedrijf gekocht om het effect te laten zien.
Ben benieuwd of we ook op de hoogte gehouden worden als de resultaten niet helemaal meevallen
U kunt niet meer reageren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden