Blokkades, brand en dumpingen

Franse boeren flippen om lage marktprijzen

22 September 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Boeren in Frankrijk zijn zo boos over de Russische boycot en de lage prijzen dat ze behoorlijk te keer gaan. In Morlaix in Bretagne waren vrijdagavond ernstige incidenten. Zo werden panden in brand gestoken en aardappelen en artisjokken gedumpt. 

De panden van de Belastingdienst en van verzekeringsmaatschappij MSA moesten het ontgelden. De groentetelers staken de gebouwen in brand. Rondom de gebouwen lagen gedumpte hopen bloemkolen, artisjokken en aardappelen waardoor brandweerlieden grote moeite hadden de brand te bestrijden. Op filmbeelden is te zien dat het dumpen van landbouwproducten tijdens de brand gewoon doorging. Ook zouden er mest en houten pallets voor het kantoor van de Belastingdienst zijn gedumpt. Ook werden er ramen ingegooid en werd er brand gesticht. Vervolgens blokkeerden de boeren met een konvooi van zo’n 200 trekkers een drukke snelweg.

De boeren geven het Russische embargo en de daling van de prijzen als argument van hun actie waardoor ze veel moeten inleveren. De MSA (mutualité sociale agricole) zegt in een verklaring op haar website begrip te hebben voor het lot van de telers, maar noemt het geweld en de complete vernietiging van haar gebouw onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Ook de Franse regering veroordeeld de branden aan openbare gebouwen en beloofde juridische stappen te ondernemen. Landbouworganisatie FNSEA waarschuwt voor stijgende spanningen in het land en roept de overheid op tot het onmiddellijk opheffen van enkele beperkingen waar boeren door gefrustreerd en in nood zijn. 

Ten aanzien van het Russische embargo op Europese landbouwproducten en levensmiddelen zei de minister dat de autoriteiten actie blijven ondernemen om de invoering van de marktondersteunende maatregelen mogelijk te maken, maar dat de lage prijzen van bloemkool en artisjok grotendeels te wijten zijn aan overproductie vanwege de weersomstandigheden.


Coup de force des agriculteur : la MSA et les... door OuestFranceFR

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Frankrijk
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Leonardo 23 September 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10859059/Franse-boeren-flippen-om-lage-marktprijzen]Franse boeren flippen om lage marktprijzen[/url]
Goed voorbeeld mannen! Laat je niet langer als sluitpost in de voedselketen gebruiken. Als je wacht tot LTO de barricaden op gaat ben je allang verleden tijd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden