Overbruggingskrediet handel

Interventieregeling moet snel open

30 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie maakte maandagavond de nieuwe interventieregeling groenten en fruit bekend om telers tegemoet te komen die worden getroffen door de Russische boycot. LTO Nederland, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het GroentenFruit Huis vinden het essentieel dat het Ministerie snel handelt en de regeling op nationaal niveau onmiddellijk openstelt nadat de Europese Commissie de regeling heeft gepresenteerd.

Met deze regeling kunnen telers die door De Russische boycot getroffen zijn, hun producten uit de markt halen waardoor de Europese markt en het prijsniveau zich snel kunnen herstellen. De regeling is een vervolg op de eerste regeling die op 18 augustus van kracht ging, maar al snel weer dicht ging omdat het beschikbare geld op was. In Nederland is er toen voor een beperkt bedrag van 2,3 miljoen euro gebruik van gemaakt. Voor de eerste regeling stelde de commissie 125 miljoen euro beschikbaar, dit tweede programma heeft een totale waarde van 165 miljoen euro.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie de regeling weer heeft opengesteld. Ook over de manier waarop het bedrag dat nu per land beschikbaar gesteld wordt, is de voorman van LTO Nederland tevreden. ‘De opzet van de regeling voorkomt dat landen er onevenredig veel gebruik maken. Het is wel jammer dat de Europese Commissie bij het bepalen van de hoogte van het bedrag uit gaat van de directe export van een lidstaat naar Rusland, omdat Nederland ook veel via Litouwen naar Rusland exporteerde. Dat is nu niet meegenomen. Ook pleiten we voor een overgangsregeling voor telers die al eerder een melding gedaan hadden, maar die door het sluiten van de eerste regeling tussen wal en schip dreigen te vallen.’

Een positief punt van de regeling is de extra 3000 ton die per lidstaat beschikbaar komt voor aanvullende faciliteiten. ‘Dat biedt onder meer mogelijkheden om bijvoorbeeld andere producten in de regeling op te nemen, zoals champignons. We zullen samen met het Ministerie onderzoeken of we daar gebruik van kunnen maken’, aldus Maat.
Maat dringt er echter bij het Ministerie wel op aan de regeling op nationaal niveau zo snel mogelijk, liefst vandaag nog, open te stellen. ‘Het is belangrijk dat telers weten waar ze aan toe zijn en dat ze hun producten weer kunnen aanmelden. De regeling ligt al te lang stil en de in werking stelling van de vorige regeling liet ook te lang op zich wachten waardoor telers vaak al besloten hebben de oogst op te slaan of tegen lage prijzen op de markt te brengen. Hoe sneller er gehandeld kan worden, des te geringer de schade is’, stelt hij.

De organisaties geven ook aan dat voor handelsbedrijven op korte termijn vooral overbruggingskrediet gewenst is. Door openstaande rekeningen voor eerdere leveringen aan Rusland en weggevallen omzet door de boycot zijn ze onvoldoende in staat de gebruikelijke voorfinanciering van uitvoer voor hun rekening te nemen. Dit zorgt er voor dat de beschikbare uitvoercapaciteit onvoldoende wordt benut.
Zij hebben lering getrokken uit deze crisis en pleiten er voor om een regeling te ontwerpen die in crisissituaties binnen 24 uur operationeel kan zijn en die de sector zelf instrumenten geeft waarmee het mogelijk is tijdelijk vrijstelling te krijgen van de mededingingsregels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden