Meer te besteden

Britse koopkracht gunstig voor agrarische export

2 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Verenigd Koninkrijk is de derde grootste exportmarkt voor de Nederlandse landbouwsector, na Duitsland en België. Jaarlijks exporteren Nederlandse landbouwondernemers producten met een totale waarde van ruim 7,5 miljard euro naar de Britse eilanden.

Hoewel de Britse economie aanzienlijk harder groeit dan die van Nederland, 3 procent in het Verenigd Koninkrijk dit jaar tegenover 0,5 procent in Nederland, is voor de Nederlandse landbouwexporteurs vooral de ontwikkeling van de binnenlandse consumptie in het Verenigd Koninkrijk belangrijk. Daar komt immers de vraag naar Nederlandse landbouwproducten vandaan.

Cruciaal voor de groei van de consumptie van de Britse huishoudens is de ontwikkeling van de lonen ten opzichte van de inflatie. Stijgen de lonen harder dan de prijzen, dan gaat de Britse werkende erop vooruit. Lopen de prijzen harder op, dan is dat slecht nieuws voor de koopkracht.

Dit jaar is wat dat betreft een slecht jaar. Terwijl de lonen, gemiddeld, met 0,9 procent aandikken, stijgen de prijzen gemiddeld met 2,6 procent, een veelvoud van die loonstijging. Economen van BNP Paribas verwachten echter dat de situatie volgend jaar aanzienlijk zal verbeteren. Zij verwachten een loonstijging van 2,3 procent terwijl de prijzen met ca. 3 procent zullen oplopen. In 2016 halen de lonen dan misschien zelfs de inflatie in.

Dit is goed nieuws voor de Nederlandse exporteurs van landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Alleen omdat het Verenigd Koninkrijk geen euro heeft, speelt de koers van euro/pond in die handel ook een belangrijke rol. In de laatste twaalf maanden is de koers van EUR/GBP met iets meer dan 8 procent gedaald, van ca. 0,85 naar ca. 0,77. Veel valutaexperts zien de koers de komende tijd iets verder dalen en in loop van 2015 dicht bij 0,70 komen.

De belangrijkste reden voor deze verwachting dat de euro zal verzwakken ten opzichte van het pond is het verschil in het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) enerzijds en de Britse centrale bank anderzijds. Waar de eerste het beleid steeds ruimer maakt en daarmee door wil gaan, maakt de tweede zich juist op het rentebeleid te verkrappen door de rente te verhogen. Een ruimer monetair beleid maakt een munt minder aantrekkelijk en een krapper beleid juist aantrekkelijker.

Voor de Nederlandse landbouwexporteur naar het Verenigd Koninkrijk kunnen de komende jaren wel eens leuke jaren worden: de koopkracht van de Britten lijkt toe te nemen én door de daling van EUR/GBP kunnen Nederlandse producten, in ponden, in prijs dalen en dus sneller in de winkelwagen verdwijnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Euro
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden