DCA Aardappelmarkt Inside

Aardappeltermijnmarkt test bodem van 6 euro

7 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De afgelopen dagen liep de aardappeltermijnmarkt wat op, ingegeven door een aantal factoren. Ten eerste de aanhoudende geruchten over kwaliteitsproblemen. De onderwatergewichten zijn bij verschillende rassen als Agria en Innovator een probleem. Ook de hoeveelheid blauw lijkt links en recht niet mee te vallen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten eerste de aanhoudende geruchten over kwaliteitsproblemen. De onderwatergewichten zijn bij verschillende rassen als Agria en Innovator een probleem. Ook de hoeveelheid blauw lijkt links en recht niet mee te vallen. Ten tweede ligt de export redelijk op koers. Exporteurs profiteren van de lage prijzen en kunnen dus ook naar verre bestemmingen exporteren.

75

procent

van de aardappelen in EU is geoogst

Het probleem zit hem in droog huidvast product. Deze is niet overal beschikbaar. En door het beperkte bovenmaatste pootgoed (fijnvallend dit jaar) komt daar het aanbod ook niet van. Ten derde de veranderende weersomstandigheden. Deze veroorzaakte wat nervositeit. Ondanks dat 75 procent van de oogst in Europa inmiddels is gerooid.

Boven de 6,50 euro lijkt de koopbelangstelling echter volledig weg te vallen. En moest de termijnmarkt vandaag (dinsdag) weer een stap terug doen. Daarmee wederom zijn bodem van 6,00 testend. Het weersbeeld lijkt minder extreem als gedacht. Maar ook bij het naderen van het einde van de oogst lijken steeds meer telers met restpartijen te zitten die niet in de bewaring passen.

Aanbod geven heeft geen zin, omdat kopers voor directe afzet of verwerking niet aan de markt zijn. Deze zitten nog volop in hun contractwerk van zandgronden en hebben geen ruimte om extra aardappelen te kopen. De prijs doet hier ook niet ter zaken. Daarmee worden grote telers gedwongen om noodopslagen aan te leggen. Kuilen, kapschuren en los op het erf maakt dat er waarschijnlijk tot november aanbod blijft van aardappelen 'af land'.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden