Update: virus in Overijssel

Meer besmettingen met vogelgriep in Kamperveen

21 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

In het gebied met een straal van 1 km rond het besmette bedrijf in Kamperveen heeft de NVWA bij een pluimveebedrijf klinische verschijnselen aangetroffen die passen bij vogelgriep. Het type vogelgriep is nog niet bekend. Het betreft een eendenhouderij.

Om die reden is besloten de bedrijven in de 1 km zone uit voorzorg te ruimen. Het betreft hier twee pluimveebedrijven. De ruiming vindt vrijdag plaats, zo meldt het ministerie van Economische Zaken. Eerder vandaag werd bekend dat in het Overijsselse Kamperveen een derde geval van vogelgroep is ontdekt. Dit was het eerste geval ver buiten de provincie Zuid-Holland waar de eerste twee gevallen van de virusziekte zijn aangetroffen. Het betreft een pluimveebedrijf met in totaal rond 10.000 dieren.

Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat, zo meldt het ministerie van Economische Zaken. Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar de hoogpathogene H5N8 betreft. Deze variant werd ook aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp. De ruiming wordt naar verwachting vrijdag afgerond. In de straal van 10 km cirkel rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Pluimveehouders vrezen door de nieuwe uitbraken buiten Zuid-Holland een herhaling van hetzelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker 300 miljoen euro.

'Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien. Dat is het hart van pluimveehoudend Nederland', zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), op Nu.nl. 'Dan hebben we het minstens over 400 tot 500 miljoen euro aan schade voor de sector'', aldus de branchevoorman. De afgelopen dagen bedroeg de schade volgens hem al zo'n 100 miljoen euro.'

Het kabinet vindt het nog te voorbarig om te praten over schadevergoeding voor de getroffen pluimveebedrijven, zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na de ministerraad. Eerst moet alle aandacht gericht worden op het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden