Column Ramon Klaassens

Gaat melkveewet eindelijk koplopers belonen?

20 Oktober 2014 - Ramon Klaassens - 4 reacties

Veelbesproken is de melkveewet, waar nu volop aan wordt gewerkt. De fosfaatreferentie van 2013 lijkt te moeten gaan bepalen hoeveel er nog kan worden uitgebreid, zonder dat de extra geproduceerde kg fosfaat moet worden verwerkt. Dit betekent dus niet zomaar even lekker gaan melken na afschaffing van de melkquotering, wat velen voor ogen hadden.

Hier komt nog bij dat wanneer de melkveehouderijsector zich in dit tempo blijft ontwikkelen, er in Nederland meer fosfaat in de melkveehouderij sector wordt geproduceerd dan het landelijke fosfaatplafond. Dit betekent dat de sector heel simpel gezegd op slot komt te zitten. En hoe dan verder? Alsnog invoering van melkveerechten?

Het gaat met dit tempo niet lang duren voordat deze vraag zich aandient, maar tot die tijd is er veel onzekerheid. Is degene die als eerste gaat uitbreiden de gelukkige? Hij heeft nog uitgebreid voordat het landelijke fosfaat plafond is overschreden, maar betekent dit veel mestverwerking?  Of wordt de lijn van LTO en NZO gevolgd, door de koppeling met grondgebondenheid er in te houden?

Al met al vragen waar nu nog niemand het antwoord op heeft, maar die wel gigantische gevolgen kunnen hebben voor uw bedrijf. Als u uw nieuwe stal pas na afschaffing van de quotering vol had willen zetten, is het maar de vraag of dat nog wel kan. Kortom, gaat die zogenaamde 20 tot 30 procent extra melk na afschaffing van het melkquotum er wel komen? Ik heb hier grote vraagtekens bij. De vraag is ook of er met de huidige dieraantallen in Nederland nog niet veel te halen valt.

Zo waren wij onlangs uitgenodigd voor de viering van de verjaardag van de oudst melkgevende koe van Nederland. Het betrof Jansje 103 met een leeftijd van 22 jaar en een levensproductie die nu al over de 175.000 kg melk is gegaan. Een stal vol met deze dames op leeftijd komt neer op een vervangingspercentage van 5 procent. Helaas moeten we concluderen dat dit niet heel realistisch is, maar het geeft wel aan waar een melkkoe op een Nederlands melkveebedrijf toe in staat is. En dat biedt perspectief om in de toekomst uw bedrijf nog te kunnen ontwikkelen.

Want een hoge levensduur betekent dat u minder vervanging heeft op uw bedrijf en dus minder jongvee hoeft op te fokken. In het geval van Jansje 103 betekent dit dat 0,5 stuks jongvee per 10 melkkoeien voldoende moet zijn. Dit is krap, maar wij hebben verschillende bedrijven zien dalen van rond de 9 naar ongeveer 5 à 6 stuks jongvee per 10 melkkoeien. Bij een bedrijf met 100 melkkoeien betekent dit een daling van ongeveer 600 kg fosfaat per jaar.

Dit kan zo maar eens betekenen dat u 16 koeien meer mag gaan houden. Als we bovendien nog eventuele voordelen via het inzetten van bijvoorbeeld de kringloopwijzer meenemen, biedt dat nog meer ontwikkelingsruimte. Ook worden de bemestingsnormen in de toekomst nog scherper. En vergeet niet dat de jongveekosten dalen van ongeveer 875 euro naar rond de  585 euro per koe per jaar.

Dit betekent dus dat uw jongvee bepaalt hoeveel u mag uitbreiden. Dit is precies tegenovergesteld aan wat veel bedrijven de afgelopen jaren hebben gedaan, namelijk veel jongvee aanhouden om te kunnen groeien. Welke keuze heeft u gemaakt en weet u wat de groeimogelijkheden van uw bedrijf zijn? Zullen de koplopers op het gebied van levensduurverlenging dan eindelijk worden beloond ? Laten we het hopen, maar dan moet hier bij de invoering ook naar worden gekeken. Want in mijn ogen verdienen behaalde resultaten in het verleden, ontwikkelingsruimte voor de toekomst.

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
JONGVEEOPFOKKER 20 Oktober 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnistenartikel/10860119/Gaat-melkveewet-eindelijk-koplopers-belonen?]Gaat melkveewet eindelijk koplopers belonen?[/url]
laat maar komen dat jongvee
frank 21 Oktober 2014
Ik hoop dat je in de laatste alinea gelijk hebt maar de praktijk zal uitwijzen dat de brutalen de halve wereld hebben.
Dat is al decennia lang aan de gang.
Kijk maar naar de intensieve veehouderij, de normale groeiers worden nu door de bank afgeserveerd omdat er te weinig toekomst inzit en de groten groeien steeds harder door.
willen we dit eigenlijk wel met zijn allen.
Helaas met het einde der quotering begint de ellende en stapt de melkveehouderij in de sporen van varkens en kippen.
Enkelen blijven over met een onbelegde boterham.
Wat zijn we toch dom
berto 28 Oktober 2014
Goed bericht Ramon, en net wat jij zegt, de levensduur moet omhoog, maar dan moeten de KI"Stations ook veel meer inzetten op een sterkere koe ipv veel melk, want dat gaat meestal ten koste van de koe.
En de koeien naar buiten, krijg je automatisch ook geen megastallen, want dat is de doodteek voor de veehouderij, iedere burger die je spreekt vind het erg mooi om de koeien buiten te zien en zo hoort het ook.

Berto
Peet 30 Oktober 2014
Bedrijven zijn vergunningsplichtig dat weet iedere ondernemer, men weet ook hoeveel aantallen er op locatie of te wel mol geproduceerd mag worden. En dan bedoel ik niet die gravers in het weiland! Het kan niet zo zijn dat hardrijders zonder rijbewijs beloond gaan worden.Een open democratie eist slachtoffers maar dan moeten ze wel vallen bij overtreders,de boel op orde dan pas groen licht.
arlo 14 November 2014
melk quotum gaat er af dus onbeperkt melken onbeperkt varkens mesten onbeperkt kippen houden ,dan de C A O lonen laten vervallen de 8 uurige werk dag is dan ook niet meer van toepassing
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden