Raad van State akkoord

Hedwigepolder mag onder water worden gezet

12 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 31 reacties

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag onder water worden gezet, zo heeft woensdag de Raad van State uitgesproken. Hiermee lijkt het lot voor het 295 hectare grote akkerbouwgebied bezegeld, al weigert de Belgische eigenaar Gery de Cloedt de handdoek in de ring te gooien. Hij gaat de onteigening aanvechten.

'Met deze uitspraak is er duidelijkheid en kan er een punt achter worden gezet'

'Voorlopig komt er geen water in de polder. Het is een onzinproject', stelt Hans Mieras, juridisch adviseur van De Cloedt, op Nu.nl. ''We proberen de onteigeningsprocedure met alle middelen tegen te houden. Die procedure gaat nog zeker twee jaar duren.' Het Rijk hoopt dat er getijdestromen ontstaan met eb en vloed, maar volgens Mieras werkt dat niet en slibt het snel dicht. ''Het wordt een modderbak met slib.''

Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, is blij met de uitspraak van de Raad van State. 'Met deze uitspraak ligt er een definitief besluit om de Hedwigepolder te gaan ontpolderen. Daarmee wordt het regeerakkoord uitgevoerd'', aldus Dijksma.

Zij wil in nauw overleg met de provincie Zeeland en Vlaanderen aan de slag om de plannen uit te voeren. ''De planvorming heeft lang geduurd, er zijn vele alternatieve plannen de revue gepasseerd en er is veel maatschappelijke beroering geweest. Met deze uitspraak is er duidelijkheid en kan daar een punt achter worden gezet.' In 2019 moet de Zeeuwse polder natuurgebied zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

hedwigepolder
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
Roelof 12 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10860548/Hedwigepolder-mag-onder-water-worden-gezet]Hedwigepolder mag onder water worden gezet[/url]
politieke dictatuur. iedereen die er mee te maken heeft wil dit niet. Zij die er niks mee van doen hebben beslissen dit. Er moet meer gedemonstreerd worden op de franse manier. Maakt meer indruk dat het menens is
Leonardo 12 November 2014
Helemaal mee eens Roelof. De democratie is failliet.
Amboirix 12 November 2014
Leonardo schreef:
Helemaal mee eens Roelof. De democratie is failliet.



Gery Decloedt verdient het Agrarisch Ondernemer van de eeuw te worden verkozen in de Lage Landen. Alle stomme politiekers ( zijn er trouwens andere...?) verdienen een zeemansgraf met distels en netels als krans.

Met dank aan onze groene tjeven ( voormalig cvp, nu CDenV): staat voor chaotisch dom vlaanderen...
Catuvolcus 13 November 2014
Iedereen krijgt gelijkwaardige grond aangeboden.
Zonder schaduw bomen en wildvraat.

Het is emotioneel voor de betrokkenen maar de keuze is gemaakt.
We kunnen hier wel 30 jaar over zeuren.

Als je ziet hoeveel honderden HA er reeds in natuur veranderd is in de regio..Daar hoor je niemand over!!
Maar net nu, het enigste stukje wat indirect nog een economisch belang heeft.
DAAR heeft iedereen een mening over.
regeren is vooruitzien 13 November 2014
Simpel gezegt is er jaren terug niet nagedacht toen men de handtekening zette onder het verdiepverdrag; ach die groencompensatie doen we wel even.... voor het tekenen een klein onderzoekje hoe die groencompensatie ingevult zou moeten worden en hoe NL dat in zou willen doen en of dat reëel en uitvoerbaar is zo mijnsinziens een werkwijze zijn die tot meer begrip en minder weerstand had geleid. Regeren us toch vooruitzien?.....
grondworm 13 November 2014
Onze voorouders zullen zich omdraaien in hun graf.
Het heeft vroeger toen er nog geen kranen waren bloed zweet en tranen gekost om een dijk aan te leggen .
Als men toen geweten had dat later een paar pennen likkers zomaar
besluiten graaf maar weer open.
laap 13 November 2014
Tja Rusland is er niets bij.
erik 13 November 2014
amen
Vrij grof 13 November 2014
Kunnen wij de Cloedt niet bijstaan en met een kleine 10000 trekkers daar de dijk volzetten en zo het tij te keren voor behoud van de HW polder?
mij 13 November 2014
actie collega;s we laten al veels te lang alles over ons heen walsen, en we doen niks! die fransen zijn zo gek nog niet!
deme 13 November 2014
Mensen gesproken die de verdieping Westerschelde uitgevoerd hebben. Het waren 7 hobbels die geeffend moesten worden. het werk was in een fluit gedaan.
remmen 13 November 2014
dit land doet de laatste 50 jaar na de laatste inpolderingen, niet anders als remmen en afbreken. na honderden jaren van droogmakerijen en inpolderen. doen we nu al 50 jaar afbreken. geen wonder dat het niet echt meer wil in dit land. land is schaars geworden..en ze laten het nog onder water lopen ook. laat ze een dijk leggen tussen de Waddeneilanden. en volgas inpolderen die Waddenzee
Zandboer 13 November 2014
Tja, ben er ook niet voor
maar een paar honderd boeren boos of een paar miljoen mensen tevreden met "nieuwe natuur" dat is ook democratie
Paaltje 14 November 2014
Het is gewoon een economisch gebeuren. Als we kijken, echt kijken naar het rendement van deze paar honderd ha, dan weegt dat echt in de verste verte niet op tegen het rendement van de Antwerpse haven. Ja sentimenten volop, maar dat is de realiteit. En onze voorouders zouden wel meer schrikken als ze ons doen en laten met bijv. de kerken zouden zien. En zo zijn er zoeel dingen waar onze voorouders enorm van zouden schrikken. Jammer voor de polder, jammer voor de eigenaar, maar dat is de realiteit. Ze moeten er a.u.b. niet over blijven zeuren!!
vrij grof 14 November 2014
Beste Zandboer ,als je daar wel eens geweest bent weet je dat er nooit miljoenen mensen dat gaan zien want een grotere uithoek is in Nederland niet te vinden.
Het is een prachtige polder wat al een natuurgebied op zich is .
Het is maar zo je het wilt zien.
Wat mij betreft : ACTIE en hulde aan de Cloedt
Zandboer 15 November 2014
Neen, ik ben er nog nooit geweest. Maar zoals zovaak met deze dingen, het scoort bij miljoenen mensen, en er hebben maar een paar honderd last van.
De gemm bezoeker van "natuur" loopt trouwens liever niet verder dan 1200m schijnt, ook zo vreemd. Het kan prima klein dus.
boereke 27 November 2014
Sharon is weer blij met de uitspraak echte ambtenaar:Ze wil persoonlijk ook de polder ontpolder en nu kan ze naar raad van state wijzen. Net zoals ze beweert altijd het uiterste gedaan te hebben en dat het van brussel moet
De schepen varen nu al naar antwerpen daarvoor hoef je nu niet meer te ontpolderen, moet belgie anders maar meer natuur aanleggen die hebben er het meeste profeit van
modderkruiper 28 November 2014
deme schreef:
Mensen gesproken die de verdieping Westerschelde uitgevoerd hebben. Het waren 7 hobbels die geeffend moesten worden. het werk was in een fluit gedaan.


Dat komt omdat alles al 15 jaar geleden gedaan is.....
Er word dagelijk gebaggerd en we zitten al veel dieper dan ze ons willen doen geloven.
Heb niemand gesproken heb zelf op baggerschuit gewerkt
petatje 28 November 2014
Zandboer schreef:
Neen, ik ben er nog nooit geweest. Maar zoals zovaak met deze dingen, het scoort bij miljoenen mensen, en er hebben maar een paar honderd last van.
De gemm bezoeker van "natuur" loopt trouwens liever niet verder dan 1200m schijnt, ook zo vreemd. Het kan prima klein dus.

Zeg zandboer waar haal jij het vandaan dat zoiets scoort bij miljoenen mensen?
Zijn greenpeace en andere milieubedrijven in een keer gesteund door miljoenen? Jij kon wel politicus zijn, die praten ook zo en reageren als een kuiken op elk geluid wat hun peilingen kan benadelen. Dat is pas zielig. De samenleving wordt niets gevraagd en de politiek laat de oren hangen naar bedrijven die bestaan en hun brood verdienen met het schoppen tegen alles wat economisch waardevol is.
Zandboer 29 November 2014
Dit scoort omdat er eigenlijk niemand op tegen is. Zolang je als bestuurder weinig mensen tegen je hebt, dan noemt men het dat je draagvlak hebt. Mensen die tegen zijn moeten energie hebben om in verweer te gaan. Jaknikkers hoeven niets te doen.
Bijna niemand is tegen weidegang, dus men is voor. Terwijl er vast minsten zoveel goede argumenten tegen weidegang zijn. Maar dan moet je lullen als Brugman en kom je er toch niet. Want we hebben er geen beeld bij, dus het bekende zal wel beter zijn.
Zo ook natuur, waarom zul je er op tegen zijn, het heeft geen nadelen.
jan 30 November 2014
is een hele trieste zaak gaat nergens over goede landbouwgrond offeren voor natuur waar men na 2 jaar weer op uigekeken is moet niet gekker worden kan goed begrijpen als je daar boert dat je door de grond zakt als je daar al generaties lang boert en je kavel moet natuur worden omdat meneer de directeur met zijn veel te dure Mercedes zijn hond moet laten kakken tijd dat we in dit land als boeren meer een vuist gaan maken net als in franrijk en niet zo laf als meneer de zandboer hebben we er al veel te veel van...
verwonderd 30 November 2014
Altijd dat gezeik over de Hedwighe polder.

Rond perkpolder(10kilometer verder) staat alles al onder water. De Eendracht polder is al in z'n geheel van domeinen en 4 kilometer verderop staan al 2 boerderijen leeg omdat ze al opgekocht zijn voor de ontpoldering.
Weer 5 kilometer verder is er een aantal jaar geleden al 155HA omgetoverd naar natuur.


De voortrekster van red onze polder heeft de pensioen gerechtigde leeftijd bereikt en heeft geen opvolger...
Het rijk moet maar 1 ding doen en dat is geduld hebben alles komt langzaam naar ze toe.

Mensen zeur toch niet zo er is in zeeuws vlaanderen al duizenden hectare's omgeboud naar natuur de afgelopen 10 jaar.
DIT kleine beetje kan er ook wel bij
Reinier 30 November 2014
Aan de eene kant schijven ze 2000 ha versilt per dag aan de anderekankt moet er in 2015 15 mijard montjes gevoerd worden en komt er voedsel te kort dan zetten ze dit in een tijd van krape onder water tewijl de economie ook nog achteruit gaat en de politiek geld krapte heeft. Of ook wel het kost geld om het onderwater te zetten en daar bij komt er geen belasting meer van dus kost het dubbel.
rien 30 November 2014
juist darom flink tegen gas geven altijd maar ja knikken en toegeven heel de wereld gaat kapot ze hebben al maar zat van de flut natuur je moet er eens boeren gewoon hele families kapot makelijk praten als buitenstaander....
erik 30 November 2014
maar wel van tevoren tegengas geven en niet als het besluit onomkeerbaar is.
Zandboer 30 November 2014
jan schreef:
is een hele trieste zaak gaat nergens over goede landbouwgrond offeren voor natuur waar men na 2 jaar weer op uigekeken is moet niet gekker worden kan goed begrijpen als je daar boert dat je door de grond zakt als je daar al generaties lang boert en je kavel moet natuur worden omdat meneer de directeur met zijn veel te dure Mercedes zijn hond moet laten kakken tijd dat we in dit land als boeren meer een vuist gaan maken net als in franrijk en niet zo laf als meneer de zandboer hebben we er al veel te veel van...


Ja natuurlijk is het jammer. Maar laf, ik denk het niet. Je hoeft het er niet mee eens zijn om het te begrijpen. Als je nu 1 slecht voorbeeld noemt dan is het wel frankrijk. Daar gaan ze voor alles de straat op, zonder ooit in een spiegel te kijken. Lijkt misschien wel heel kerelachtig, maar ook het enige waar ze zich voor inzetten zonder alternatieven te bedenken. Lekker zeuren als iets niet loopt en handje ophouden. Het is een ambitieloos land met prima mensen, maar spiegelloos qua eigen handelen. Kop boven het maaiveld doen ze daar niet, veel te lastig.
Elk jaar komt er een antal keer de ned oppervlakte aan grond bij, dat zal het punt niet zijn. Zolang we in nl nog vanwege de financien bloemenrandjes zaaien ipv tarwe en tegelijkertijd roepen dat al die extra mondjes niet gevoed gaan worden dan vind ik dat zeuren. Door dierlijke consumptie te minderen zie ik daar geen problemen mee. En lukt het niet, dan is het een natuurlijke oplossing door een ziekte binnen het soort en komen er wel minder mensen. Zo netjes binnen het dierenrijk doen we het ook weer niet.
verwonderd 1 December 2014
Tja als je als pachter jaarlijks een deel in het zwart betaald aan je grondeigenaar heb je geen poot om op te staan......

Want dat is wat er aan de hand is met een deel van onze belgische grens boeren
jan deere 1 December 2014
de standsorganiesaties doen niets alleen toekijken vergaderen en wijze woorden. zo worden baantjes/pluche veilig gesteld. Een voorbeeld is de Brabantse Biesbosh- Noordwaard deze wordt prijs gegeven voor ruimte voor de rivier dit was niet nodig geweest het had ook anders gekund maar niemand deed iets op een enkeling na. het resultaat is zichtbaar.
Jokertje 1 December 2014
jan deere schreef:
de standsorganiesaties doen niets alleen toekijken vergaderen en wijze woorden. zo worden baantjes/pluche veilig gesteld. Een voorbeeld is de Brabantse Biesbosh- Noordwaard deze wordt prijs gegeven voor ruimte voor de rivier dit was niet nodig geweest het had ook anders gekund maar niemand deed iets op een enkeling na. het resultaat is zichtbaar.


Juist en het tot stand komen gebeurt altijd d.m.v. een tekort aan informatie, desinformatie, en gewoon compleet fraude met de cijfers vanuit de overheid.

De teruggave in de Biesbosch is voor de totale waterbuffer een druppel op de gloeiende plaat, maar toch moet het gebeuren. De rekenmethodiek ga ik hier niet uitleggen, maar als je hem doorgrond hebt: compleet fraude.

Hedwighe polder het zelfde laken een pak.
Waarom? Als de milieu beweging gaat lobbyen is het alleen voor het milieu, dat is hun belang.

Als ZLTO of andere organisatie gaat lobbyen zitten er allerlei belangen van andere zaken van ZLTO of subst die zich openbaren tijdens de onderhandelingen, en dat beperkt de slagkracht op 1 onderwerp.

Dit alles zijn belachelijke zaken die een normale toets van redelijkheid niet doorstaan, maar bij de overheid komt men er telkens mee weg.
Waarom? De Tweede Kamer wordt bevolkt door ex Ambtenaren en beroeps politici, en dit neemt elke redelijkheid uit onze maatschappij, want daar bewegen zij zich niet in, daar staan zij boven en conformeren zich er niet aan.
petatje 1 December 2014
Jokertje schreef:
jan deere schreef:
de standsorganiesaties doen niets alleen toekijken vergaderen en wijze woorden. zo worden baantjes/pluche veilig gesteld. Een voorbeeld is de Brabantse Biesbosh- Noordwaard deze wordt prijs gegeven voor ruimte voor de rivier dit was niet nodig geweest het had ook anders gekund maar niemand deed iets op een enkeling na. het resultaat is zichtbaar.


Juist en het tot stand komen gebeurt altijd d.m.v. een tekort aan informatie, desinformatie, en gewoon compleet fraude met de cijfers vanuit de overheid.

De teruggave in de Biesbosch is voor de totale waterbuffer een druppel op de gloeiende plaat, maar toch moet het gebeuren. De rekenmethodiek ga ik hier niet uitleggen, maar als je hem
doorgrond hebt: compleet fraude.

Hedwighe polder het zelfde laken een pak.
Waarom? Als de milieu beweging gaat lobbyen is het alleen voor het milieu, dat is hun belang.

Als ZLTO of andere organisatie gaat lobbyen zitten er allerlei belangen van andere zaken van ZLTO of subst die zich openbaren tijdens de onderhandelingen, en dat beperkt de slagkrac
ht op 1 onderwerp.

Dit alles zijn belachelijke zaken die een normale toets van redelijkheid niet doorstaan, maar bij de overheid komt men er telkens mee weg.
Waarom? De Tweede Kamer wordt bevolkt door ex Ambtenaren en beroeps politici, en dit neemt elke redelijkheid uit onze maatschappij, want daar bewegen zij zich niet in, daar staan zij boven en conformeren zich er niet aan.


Politici, Lto en ambtenaren menen dat de mileubewegingen en dierenactivisten de maatschappij vormen. In wezen is het nog geen 1% van de bevolking waar ze hun beleid op bepalen. En dan gaat het niet om burgers maar bedrijven die in stichtingen met trappen naar alles waar geld gegenereerd wordt de kost verdienen.Niet voor niks dat partijen die andere
speerpunten hebben zo hoog scoren. De gevestigde orde is de weg kwijt en dat zien kiezers ook.
weelde watcher 2 December 2014
petatje schreef:
Jokertje schreef:
jan deere schreef:
de standsorganiesaties doen niets alleen toekijken vergaderen en wijze woorden. zo worden baantjes/pluche veilig gesteld. Een voorbeeld is de Brabantse Biesbosh- Noordwaard deze wordt prijs gegeven voor ruimte voor de rivier dit was niet nodig geweest het had ook anders gekund maar niemand deed iets op een enkeling na. het resultaat is zichtbaar.


Juist en het tot stand komen gebeurt altijd d.m.v. een tekort aan informatie, desinformatie, en gewoon compleet fraude met de cijfers vanuit de overheid.

De teruggave in de Biesbosch is voor de totale waterbuffer een druppel op de gloeiende plaat, maar toch moet het gebeuren. De rekenmethodiek ga ik hier niet uitleggen, maar als je hem
doorgrond hebt: compleet fraude.

Hedwighe polder het zelfde laken een pak.
Waarom? Als de milieu beweging gaat lobbyen is het alleen voor het milieu, dat is hun belang.

Als ZLTO of andere organisatie gaat lobbyen zitten er allerlei belangen van andere zaken van ZLTO of subst die zich openbaren tijdens de onderhandelingen, en dat beperkt de slagkrac
ht op 1 onderwerp.

Dit alles zijn belachelijke zaken die een normale toets van redelijkheid niet doorstaan, maar bij de overheid komt men er telkens mee weg.
Waarom? De Tweede Kamer wordt bevolkt door ex Ambtenaren en beroeps politici, en dit neemt elke redelijkheid uit onze maatschappij, want daar bewegen zij zich niet in, daar staan zij boven en conformeren zich er niet aan.


Politici, Lto en ambtenaren menen dat de mileubewegingen en dierenactivisten de maatschappij vormen. In wezen is het nog geen 1% van de bevolking waar ze hun beleid op bepalen. En dan gaat het niet om burgers maar bedrijven die in stichtingen met trappen naar alles waar geld gegenereerd wordt de kost verdienen.Niet voor niks dat partijen die andere
speerpunten hebben zo hoog scoren. De gevestigde orde is de weg kwijt en dat zien kiezers ook.



alles, maar dan ook alles heeft met weelde en welstand te maken bij die klunzen politici, groene graspiepers en ambetantenaren. naast hun schoenen lopen is het beste van hun kunnen. vooral medemensen pesten.
stop die gasten in een vliegtuig richting syrie of egyptie, voor 3 weken, en dat ze dan eens te biechten komen!
Jokertje 2 December 2014
petatje schreef:
Jokertje schreef:
jan deere schreef:
de standsorganiesaties doen niets alleen toekijken vergaderen en wijze woorden. zo worden baantjes/pluche veilig gesteld. Een voorbeeld is de Brabantse Biesbosh- Noordwaard deze wordt prijs gegeven voor ruimte voor de rivier dit was niet nodig geweest het had ook anders gekund maar niemand deed iets op een enkeling na. het resultaat is zichtbaar.


Juist en het tot stand komen gebeurt altijd d.m.v. een tekort aan informatie, desinformatie, en gewoon compleet fraude met de cijfers vanuit de overheid.

De teruggave in de Biesbosch is voor de totale waterbuffer een druppel op de gloeiende plaat, maar toch moet het gebeuren. De rekenmethodiek ga ik hier niet uitleggen, maar als je hem
doorgrond hebt: compleet fraude.

Hedwighe polder het zelfde laken een pak.
Waarom? Als de milieu beweging gaat lobbyen is het alleen voor het milieu, dat is hun belang.

Als ZLTO of andere organisatie gaat lobbyen zitten er allerlei belangen van andere zaken van ZLTO of subst die zich openbaren tijdens de onderhandelingen, en dat beperkt de slagkrac
ht op 1 onderwerp.

Dit alles zijn belachelijke zaken die een normale toets van redelijkheid niet doorstaan, maar bij de overheid komt men er telkens mee weg.
Waarom? De Tweede Kamer wordt bevolkt door ex Ambtenaren en beroeps politici, en dit neemt elke redelijkheid uit onze maatschappij, want daar bewegen zij zich niet in, daar staan zij boven en conformeren zich er niet aan.


Politici, Lto en ambtenaren menen dat de mileubewegingen en dierenactivisten de maatschappij vormen. In wezen is het nog geen 1% van de bevolking waar ze hun beleid op bepalen. En dan gaat het niet om burgers maar bedrijven die in stichtingen met trappen naar alles waar geld gegenereerd wordt de kost verdienen.Niet voor niks dat partijen die andere
speerpunten hebben zo hoog scoren. De gevestigde orde is de weg kwijt en dat zien kiezers ook.


Juist, de spijker precies op de kop, maar wat voor alternatief?
Er moeten meer mensen uit bedrijfsleven, Landbouw, en middenstand in de Politiek i.p.v. Ambtenaren en beroepspolitici
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden