Nieuwe overnames op komst?

Bietentelers stallen miljoenen bij Cosun

14 November 2014 - Edin Mujagic - 9 reacties

De bietentelerscoöperatie Cosun uit Breda gaat volgend jaar de leden de mogelijkheid geven geld te stallen bij de coöperatie. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens Cosun hebben de leden om die mogelijkheid gevraagd.

Leden van Cosun krijgen volgend jaar eenmalig ongeveer 240 miljoen euro uitgekeerd. Het gaat om de Bedrijfsbeëindigingsuitkering (200 miljoen euro) en de Uitkeringsregeling Bietenleveringen (40 miljoen euro).

Het feit dat de leden om een mogelijkheid dat geld te stallen bij Cosun hebben gevraagd, zegt dat ze geen andere aantrekkelijke alternatieven hebben voor dat geld. Sparen is onaantrekkelijk door de lage spaarrentes en vermogensrendementsheffing. Die heffing en de inflatie in Nederland zijn al gauw hoger dan de spaarrente, wat betekent dat sparen in feite geld kost.

Andere alternatieven zijn beleggen op de beurs, maar dat is tegenwoordig omgeven met veel onzekerheid, onder meer over de koers die de Fed, de Amerikaanse centrale bank, zal kiezen in 2015. Beleggen in eigen sector of eigen bedrijf uitbreiden levert blijkbaar te weinig op en/of gaat gepaard met te veel risico.

Cosun heeft die miljoenen niet echt nodig, het eigen vermogen 
bedraagt ruim 1 miljard euro.

Cosun is nog druk bezig met de inhoud van de regeling, maar wat vast staat is dat het om achtergestelde leningen zal gaan en dat de rente die de leden krijgen op hun inleg, hoger zal zijn dan wat ze bij hun bank kunnen krijgen. Dat laatste is overigens niet vreemd gezien het feit dat het om een achtergestelde lening zal gaan. Bij een eventueel faillssement krijgen verstrekkers van een achtergestelde lening als laatsten hun geld terug, als er nog geld over is nadat andere schuldeisers zijn gecompenseerd. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dat gevaar bij Cosun gering lijkt te zijn. Het bedrijf heeft sinds 2009 een half miljard euro winst behaald. Het eigen vermogen ligt iets boven 1 miljard euro. De coöperatie heeft al die miljoenen dus niet nodig.

Dé vraag is dan ook wat Cosun met dat geld zal doen. Waarschijnlijk was het onmogelijk de wens van veel leden te weigeren, vandaar de regeling. Maar als Cosun er niets mee verdient, zal het een verlies lijden.

Het is goed mogelijk dat Cosun op overnamepad zal gaan om zo voor te sorteren op het wegvallen van de suikermarktordening in 2017. Dat houdt in dat suiker uit de rest van de wereld volledig vrij in de EU-landen op de markt mag komen. Nu nog gelden, als overgangsregeling, limieten voor suiker uit bijvoorbeeld Afrika en het Caraïbisch gebied maar straks gaat de Europese markt zonder beperkingen open voor suiker uit die regio’s. De afgelopen jaren is de suikermarkt in de EU ingrijpend veranderd. Een van de gevolgen daarvan is dat de EU van een netto-exporteur van suiker een netto-importeur is geworden. Cosun nam in 2007  CSM Suiker over en twee jaar later lijfde de coöperatie ook het Duitse suikerbedrijf Danisco in. Daarmee is Cosun een van de vijf grootste bietsuikerproducenten van Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Dirk de Groot 14 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/algemeen/artikel/10860597/Bietentelers-stallen-miljoenen-bij-Cosun]Bietentelers stallen miljoenen bij Cosun[/url]
Als akkerbouwers niet willen herinvesteren, en sparen of beleggen zoals Mujagic uitlegt niet interessant lijkt, kunnen ze ook altijd nog eigen schulden aflossen ipv hun geld stallen bij COSUN. Waarom hierboven de mogelijkheid van extra aflossen niet genoemd? Of moeten we er vanuit gaan dat akkerbouwers gemiddeld genomen geen probleem hebben met hun solvabiliteit?
Frank 14 November 2014
Onjuiste informatie "Dat houdt in dat suiker uit de rest van de wereld volledig vrij in de EU-landen op de markt mag komen."

Deze informatie klopt niet. De restricties voor importen vanuit buiten Europa blijven vooralsnog hoe ze nu zijn tenzij de WTO hierover andere afspraken maakt met de Europese Unie. Wel mogen de Europese suiker producenten vrij suiker exporteren naar de wereldmarkt.
erik 14 November 2014
geen quotering, geen regels. Het spel kan dan beide kanten op, het verhaal klopt wel.
euro 15 November 2014
welke leden hebben gevraagd om het geld te stallen bij cosun of hebben ze dat zelf maar bepaald.
ik kan heel goed zelf op mijn geld passen, alsof we het geld niet nodig hebben spaarrente is laag beleggen is ook geen optie,
als cosun er ook niks voor krijgt betaal het dan dit seizoen maar uit.
erik 15 November 2014
hallo euro,
het mag, het hoeft niet
Harry Stuut 16 November 2014
Slordig stuk, staan een aantal fouten in Cosun heeft niet Danisco overgenomen maar alleen 1 fabriek van Danisco (in Anklam) voor de rest is Danisco naar Nordzucker gegaan, een de positie van Cosun is ca de 7de plaats in Europees niveau
Wingssprayer 17 November 2014
Het klinkt net of akkerbouwers al hun investeringswensen al ingevuld hebben voor de komend jaar. Dat lijkt me onwaarschijnlijk en mogelijk willen ze dan investeren in Wingssprayer spuittechniek. Deze haalt officieel erkend 99% minder drift en 95 % minder verdamping tijdens het spuiten en dat bij een beter spuitresultaat. Als Cosun nou eens met al die honderden miljoenen op de plank:
vermindering van de milieubelasting bij het bieten telen wervend inzet voor hun telers gebeurd er tenminste iets met bijna slapend vermogen. Graag hoor ik uw en hun reactie.

Harrie Hoeben
erik 17 November 2014
klinkt als eigenbelang Harry. Idee is goed, maar laat de eigenaren (telers van bieten) maar zelf bepalen waar ze het in stoppen.
wim 17 November 2014
Niet Cosun ,of Jij Harry Hoeben bepaald wat er met het geld gebeurt.Maar de Ondernemer bepaald dat
zeeuw 25 November 2014
Dus dat is ongeveer €1900 per aandeel?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden