Pluimveevervoer verbod

Vogelgriep in Hekendorp zeer besmettelijk variant

16 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendop, gemeente Oudewater, blijkt de zeer besmettelijke variant te zijn. Het ministerie van Economische Zaken heeft direct het beschermingsplan in werking gesteld tegen deze dodelijke variant, die ook van dier op mens kan worden overgedragen. Voor alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee is een tijdelijke standstill afgekondigd. Er mogen geen kippen tot nader order geen kippen worden vervoerd.

Dit heeft het ministerie zondagmiddag bekendgemaakt. Het bedrijf met zes stallen met in totaal 15.000 leghennen wordt geruimd. Het bedrijf heeft geen buitenuitloop, zo meldt het ministerie. De ruiming wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Het ministerie heeft niet bekendgemaakt welke hoog pathogene variant is ontdekt. Het kan bijvoorbeeld H7N7 zijn, de variant die in 2003 in Nederland voorkwam, maar ook de voor de mens gevaarlijkere H5N1. Deze is in Nederland nog niet voorgekomen.

Vanaf 11.30 uur zondagmorgen geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte  in heel Nederland ingesteld.

Vanwege het hoge besmettingsgevaar wordt deze standstillperiode ingesteld. In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte. De verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte

Voor pluimveebedrijven in een zone van ruim 10  kilometer rond het bedrijf in Hekendorp geldt het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in principe voor 30 dagen. Binnen dit gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij.

Het verbod geldt ook hier voor andere dieren en mest van andere dieren. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Voor deze bedrijven geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling en ook dienen hier extra hygiënemaatregelen in acht te worden genomen, zo meldt het ministerie van Economische Zaken in een verklaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden