Column Wilbert Hilkens

Boeren krijgen steun van een sterke dollar

19 November 2014 - Wilbert Hilkens

De agrarische markt staat onder druk. Agrarische ondernemers krijgen echter steun uit onverwachte hoek. Dat geldt vooral voor boeren in sectoren die veel exporteren naar landen buiten de Europese Unie. Dat komt door een sterkere dollar. Nederland heeft hierbij als grootste exporteur van landbouwproducten in de EU veel baat, vooral bij producten met een lage marge. De versterking van de dollar komt door enkele maatregelen van de FED, de Amerikaanse centrale bank en de Europese Centrale Bank die op langere termijn invloed hebben.

De sterkere dollar is een zegen voor de Nederlandse landbouw

De sterkere dollar is een zegen voor de Nederlandse landbouw. Agrarische producten kunnen hierdoor gemakkelijker worden verkocht. De dollar is de meest gebruikte valuta voor agrarische producten buiten de EU. Er zijn bovendien nog verbeteringen mogelijk als de wisselkoers van de dollar sterk blijft ten opzichte van de euro. In de zomer was één euro 1,37 dollar waard. Dat is nu 1,25 dollar, een daling van 10 procent. Hierdoor kunnen consumenten buiten de EU met hetzelfde geld meer producten kopen. Hoewel te importeren producten als soja, mais of kunstmest hierdoor voor ons duurder worden, gaat dit om slechts een beperkt deel van de kostprijs. De marge op de productie stijgt dus.

Onze export gaat grotendeels naar EU-landen. Het deel dat buiten de EU wordt afgezet, verschilt per product. Zo wordt 2,1 miljard euro aan zuivelproducten in niet EU-landen afgezet. Dit komt overeen met 30 procent van de export en 12 procent van de productie. De afzet van AGF-producten bedraagt 1,9 miljard euro - 13 procent van de export en 9 procent van de productie - en voor vlees is dit 0,9 miljard (12 procent van de export, ongeveer 8 procent van de productie).

Omdat het grootste deel hiervan in dollars wordt afgerekend, heeft de sterkere dollar hierop direct invloed. Een mooi voorbeeld is vlees. Bedrijven die vlees importeren, kunnen nu minder vlees kopen voor hetzelfde bedrag. Maar voor de export is het gunstig. De prijs voor varkensvlees en kip was afgelopen jaren nooit goedkoper dan Amerikaanse producten. Recente cijfers van de Europese Commissie illustreren dit. Nu is dat wel het geval en dat geldt bijvoorbeeld ook voor eierproducten.

De prijs voor de sterkere dollar wordt betaald door importerende bedrijven. Zeker voor producten die in ons land gebruikt worden, maar worden gekocht uit landen buiten de EU. Wanneer deze situatie lang aanhoudt, wordt de import bemoeilijkt en de export bevorderd. Dit bevordert produceren voor de export, zoals in veel takken van de onze agrarische sector gebeurt.

Globaal kan dit voordeel worden aangewend voor een hogere opbrengstprijs, geïnvesteerd in het verbeteren van de afzet of het versterken van de buffer in het verkopende bedrijf zelf. Wanneer de hoeveelheid aangeboden producten niet verandert, blijft dit voordeel bestaan. De ruimte die ontstaat, is voor zuivelproducten 1,2 procent, voor AGF-producten 0,9 procent en voor vlees 0,8 procent. De winstmarge ligt voor veel agrarische bedrijven ongeveer tussen één en drie procent, zij het met een grote spreiding. In dat opzicht zijn deze verbeteringen fors. In de praktijk stijgt waarschijnlijk de productie.

In het komende jaar voorzien wij een verdere versterking van de dollar. De versterking tussen de zomer en begin november van 10 procent neemt naar verwachting toe. In 2015 wordt de dollar vanaf het tweede kwartaal 1,15 euro waard, een verdere versterking van 8 procent. Wij verwachten dat de dollar tot het einde van het jaar op dit niveau blijft.

Deze sterkere dollar gaat hand in hand met de versterking van de exportpositie van de agrarische sector. Deze steun kunnen de verschillende sectoren goed gebruiken, met name de legpluimveehouderij en de varkenshouderij.

Wilbert Hilkens
Sectormanager dierlijke sectoren bij ABN Amro

Wilbert Hilkens

Sectormanager dierlijke sectoren bij ABN Amro
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden