LNCN: twee categorien

Eerste schuurnotering fritesgeschikt verwacht

20 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Donderdag hoopt de LNCN ofwel Beurs Emmeloord voor het eerst de aangepaste notering voor aardappelen uit de schuur te realiseren. Om de bandbreedte tussen “Laag en Hoog” niet te ver op te laten lopen, koos LNCN in afstemming met de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de  VAVI (Vereniging voor de Verwerkende Industrie) begin november voor twee categorien.

Voorgaande jaren was er één notering voor fritesgeschikte aardappelen, maar de vaststelling ervan leidde iedere week tot grote spanningen in de noteringscommissie. Deze werden veroorzaakt door het prijsverschil.

Voor partijen met een uitzonderlijke kwaliteit/ bestemming, wordt meer betaald dan de grote bulk fritesaardappelen die in Nederland verwerkt worden. Daardoor werd de bandbreedte tussen de notering “hoog en laag” te groot. Bovendien gaf het telers te weinig inzicht in de waarde van hun partij aardappelen op dat moment. De notering wordt rond 11.45 uur bekend gemaakt.

Ook bij  beurs Goes speelde het een en ander bij de notering voor aardappelen ‘droog uit de schuur’. Daar koos het bestuur er uiteindelijk voor om het bij één notering te houden. Gevolg was dat handel en verwerkende industrie van de noteringstafel wegliepen. Tot op heden is er nog geen notering op het bord gezet. Door de grote opbrengst en het mooie weer wordt de notering enkele weken later verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden