Door volatiele melkmarkt

Fonterra gaat geen melkgeld over juli betalen

11 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Fonterra gaat aan veruit de meeste aangesloten leden-melkveehouders geen melkgeld uitkeren over de maand juli. De Nieuw-Zeelandse zuivelreus doet dit, korteweg gezegd, om te voorkomen dat aan de leden te veel melkgeld betaald over het seizoen 2014/15 dat op op 30 juni afloopt. Dit heeft alles te maken met de huidige volatiele melkmarkt, zo verklaart John Wilson, voorzitter van Fonterra, op de website FWPlus.

'De melkprijs kan nog zowel omhoog als omlaag

Het is voor de eerste keer in de historie dat Fonterra geen maandelijks voorschot aan de 10.500 leveranciers van de melk uitkeert. Feitelijk moeten de melkveehouders dan ook twee maanden met financieel weinig inkomen zien te overbruggen. In juni keert Fonterra namelijk het melkgeld over de maand mei uit. Voordat het zuivelconcern in augustus met een zogeheten herijkte uitbetaling van de melk komt, zijn dus een kleine acht weken verstreken.

Fonterra betaalt haar leden kort samengevat op basis van een verwachting van de gemiddelde prijs over een seizoen, die in Nieuw-Zeeland loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Op basis van onder meer de financiële resultaten van het concern vindt dan na het seizoen een nabetaling plaats over deze prognoseprijs. Of deze nabetaling er komt is echter nog lang niet zeker. Fonterra neemt de maatregel om geen melkgeld uit te keren in juli, dus over de melk van de maand juni, juist om te voorkomen dat zij te veel betaalt aan de melkveehouders.

'We hebben nog twee maanden van ons financiële boekjaar te gaan en er is een duidelijke volatiliteit in de zuivelprijzen op de wereldmarkt', laat Wilson weten. 'De melkprijs kan nog zowel omhoog als omlaag gaan.' In dat laatste geval, bij dalende zuivelprijzen, kan de situatie ontstaan dat Fonterra op basis van de prognoseprijs te veel betaalt aan haar leden en dit geld later van hen moet worden teruggevorderd. Dat wil de coöperatie vermijden.

Door de hoge start van de melkprognoseprijs voor het lopende seizoen 2014/15, gevolgd door drie neerwaartse prijscorrecties, heeft Fonterra inmiddels een groot deel van het melkgeld al vooral aan de leden-melkveehouders betaald. Vandaar dat het bestuur van de coöperatie zich voor de maand juli gedwongen zag een pas op de plaats te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 11 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10863637/Fonterra-gaat-geen-melkgeld-over-juli-betalen]Fonterra gaat geen melkgeld over juli betalen[/url]
wanneer staan de koeien daar droog?
paul 11 Mei 2015
Ik denk als dat hier zou gebeuren, veel melkveehouders een probleem hebben.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden