Boerenbusiness analyse

Het masterplan met de naam FrieslandCampina

5 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Langzaam worden de contouren van het grote Nederlandse zuivelbolwerk FrieslandCampina duidelijk. Het relatief jonge bedrijf heeft zijn koers vastgezet en werkt nu stapje naar stapje toe naar het neerzetten van een zuivelspeler die de potentie heeft op de wereldmarkt andere het nakijken te geven, maar is het masterplan FrieslandCampina ook opgewassen tegen de lastige markt van dit moment.   

In 2009 maakte Nederland kennis met een nieuwe zuivelagglomeratie. Friesland Foods fuseerde namelijk in december 2008 met Campina. Daarmee zag FrieslandCampina het levenslicht. Rond deze fusie was het bedrijf op papier de grootste zuivelcoöperatie ter wereld. Het bedrijf noteerde toen 22.000 banen, had 17.000 aangesloten boeren en verwerkte 8,7 miljoen ton melk.

Aandeel ledenmelk hoogste in jaren

Met Cees 't Hart aan het roer groeide het bedrijf verder. Vandaag de dag telt het bedrijf nog 13.696 aangesloten melkveehouders in Nederland. Het aantal actieve leden bedraagt in totaal 19.054. Het personeelsbestand groeide door de jaren heen licht naar 22.168 en er werd over 2014 10,72 miljoen ton melk verwerkt, waarvan ongeveer 88 procent door de eigen leden geproduceerd werd. Waarmee de leden het grootste volume sinds 2007 produceerden. Sinds 2011 laat het volume aan melk wat verwerkt wordt weer een stijging zien.

Het geeft een korte schets van het belang van FrieslandCampina voor de Nederland markt. In totaal noteerde Nederland over 2014 12,47 miljoen ton melk, waarmee FrieslandCampina meer dan drie vierde van de Nederlandse melkplas verwerkte.

Ondertussen is FrieslandCampina niet meer werelds grootste zuivelcoöperatie, want die plek is volgens de Rabobank ingenomen door Fonterra. Wel koestert FrieslandCampina wellicht de meest ambitieuze plannen. In 2010 presenteerde de coöperatie dan ook de strategie 'route 2020'. De sleutelwoorden zijn duurzame groei en het optimaliseren van de waarde van de melk die de leden produceren. De drie productgroepen waar het meeste geld naar toe gaat zijn kindervoeding, zuiveldranken en merkkazen.

Meeste geld gaat naar kindervoeding, zuiveldranken en merkkazen

Toch zijn het de onderdelen Beilen en Leeuwarden waar FrieslandCampina mee aan de slag gaat om de zaken beter te stroomlijnen. Oftewel er wordt gekeken waar de zaken efficiënter aangepakt kunnen worden en op die manier de productiekosten verlaagd kunnen worden. Dit houdt in dat er in Beilen de komende drie jaar 80 tot 90 werknemers met vaste contracten overtallig worden en in Leeuwarden 60 tot 70 mensen met vaste contracten. Hiervoor heeft het bedrijf een Sociaal Plan. 

Het gaat hier niet om een besluit van vandaag of gisteren, maar om een onderdeel uit de 2020 strategie waar kosten focus specifiek in genoemd wordt. Per mail laat FrieslandCampina aan Boerenbusiness weten dat de huidige ontwikkelingen aangeven dat de concurrentie op de wereldmarkt groot is. 'Willen we in de toekomst concurrerend blijven dan moeten de kosten omlaag.'   

'Door het verdwijnen van het quotum en de wereldmarkt die steeds opener wordt, hebben we te maken met meer volatiliteit. Daarnaast is er veel concurrentie en speelt prijs daarin een belangrijke rol. Dat betekent dat wij scherper op onze kosten moeten letten en deze omlaag moeten brengen, willen we concurrerend blijven.' Jan-Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina benadrukt dat de huidige ontwikkelingen los staan van de huidige melkprijs. 'Het is vooral met het oog op onze concurrentiepositie in de toekomst.' 

Is het masterplan van FrieslandCampina opgewassen tegen de lastige markt van dit moment? Ja dat is het. Het gaat hier niet om ad hoc beleid wat vaak aangeeft dat een bedrijf zelf niet meer weet welke kant ze op moeten. Er is in 2010 heel bewust voor deze strategie gekozen, waarvoor diverse leuke, uitbreidingen, en minder leuke stappen, ontslagen, nodig zijn.

Een detail wat wel in gedachte kan worden gehouden is van toepassing op alle grote bedrijven. Daarover zegt een kenner dat wanneer er een nieuwe CEO aantreedt bij een grote onderneming zoals FrieslandCampina er vaak eerst niet populaire maatregelen doorgevoerd worden. Zo staat Roelof Joosten sinds 1 juni aan het roer van de grote coöperatie en wordt daags erna bekend dat er gesneden wordt in het personeelsbestand. Maar vaak volgt na het zuur het zoet wat een goed teken is voor de toekomst.    

    

          

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Katrijn van Dalen 5 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864086/Het-masterplan-met-de-naam-FrieslandCampina-]Het masterplan met de naam FrieslandCampina[/url]
Bij de 10,72 miljoen ton zit ook melk van Belgische en Duitse leden en leveranciers. Het is dus niet juist om te veronderstellen dat FrieslandCampina 86% van de Nederlandse melkplas verwerkte.
Joep 6 Juni 2015
Wordt in route 2020 ook het mes gezet in de bureaucratie eigen aan groeiende ondernemingen ( en dus ook RFC ). Het aantal banen
met bureaucraten (ofwel non-valeurs) in nietszeggende functies of quasi-managers op het hoofdkantoor blijft groeien.Te hopen dat Joosten ook het lef heeft daar het mes in te zetten.
r.schorsij 8 Juni 2015
Daar klopt niet veel van. Waarschijnlijk wordt bedoeld RFC de grootste zuivel cooperatie van Europa ?
klaas 14 Juni 2015
Ze moeten er eerst beginnen met een facature stop in Amersfoort .
daar komen steds meer vage banen bij en de (gewone) man op de werkvloer kan verdwijen. En deze medewerkers zijn de mensen die het product maken.
schoenmakers1 14 Juni 2015
voor mij is frieslandcampina een zinkend schip, terug naar de basis en verder niet teveel onzin, anders zal het niet goedkomen
boelie 15 Juni 2015
Hoe kan zoiets nog cooperatie genoemd worden?Of is het alleen maar om de eventuele risico,s als het niet goed gaat af te dekken.Volgens mij was dat ooit niet de bedoeling.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden