Column Alfred Jansen

Agrarische grondmarkt staat op springen

9 Juni 2015 - Alfred Jansen - 34 reacties

De grondprijs is in de afgelopen jaren en vooral in de afgelopen maanden sterk gestegen. Veel mensen zijn vol vertrouwen dat de grondprijs hoog blijft en blijft stijgen. Grond is immers nodig om de mest af te zetten, voedsel op te verbouwen en grond behoudt zijn waarde.  Dus kun je met een gerust hart investeren in grond. Ik heb daar toch mijn bedenkingen bij.

Laten we eens terug kijken naar de jaren zeventig. De melkveehouders ontdekten de ligboxenstal, de manier om met minder arbeid meer koeien te houden. In de beginjaren werd je nog voor gek verklaard, maar al snel wilden vele boeren zo’n stal. Omdat iedereen meer dieren kon houden, had iedereen ook behoefte aan meer grond en je zag dan ook de grondprijs in die tijd enorm stijgen. Een hectare grond in Nederland kostte in 1970 gemiddeld 4.200 euro, in 1977 was dat opgelopen tot gemiddeld 18.500 euro. In zeven jaar tijd was de grond meer dan vier keer (!) zoveel waard geworden.

Hoge prijs vrije pacht komt mede door terug houdend beleid  banken met financieren

Maar toen kwam het, eind 1978 begon de grondprijs te dalen. Bij een openbare verkoop in Zeeuws Vlaanderen werd duidelijk dat de grond 4.500 euro per hectare minder opbracht dan een jaar eerder. De daling zette voort tot 1982, toen was de gemiddelde grondprijs 11.400 euro. Een daling van bijna 40 procent. Deze daling kwam grotendeels door de slechte prijzen voor de gewassen, de melk en het vee. Er werd gewoon niet veel verdiend. Bovendien was de rente in die jaren enorm, percentages van 12 procent waren heel gewoon. Als je zoveel rente moet betalen, dan wil je maar één ding, en dat is aflossen.

In de huidige tijd zie je ook dat de melkveehouders hun nieuwe of vergrote stal zo snel mogelijk vol willen hebben. Mede door de dreiging dat er wellicht toch weer een restrictie op de groei komt. De rente is zeer laag, maar het is moeilijk om aan geld te komen. Ik denk dat de hoge prijzen die voor vrije pacht worden betaald, mede komen door het feit dat banken terughoudend zijn met financieren. Pachten is dan de enige optie om te groeien. Maar de hoge pachtprijs heeft wel een stuwend effect op de grondprijs.

De peildatum voor de betalingsrechten is net achter de rug en nu komt er waarschijnlijk weer iets om de fosfaatproductie aan banden te leggen. Bovendien zie je de verdiensten in de melkveehouderij terug lopen. De varkensprijzen zijn dramatisch, evenals de mestafzet. De akkerbouw beurt niets voor de aardappelen, de tarwe brengt te weinig op en de suikerbieten genereren ook te weinig. De rente op de kapitaalmarkt is zeer laag, maar stijgt wel weer. Als dit een tijdje aanhoudt, kan de grondprijs wel eens een rare sprong gaan maken.

Alfred Jansen
De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.

Meer over

Vastgoed
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
34 reacties
MrGrond 9 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10864119/Agrarische-grondmarkt-staat-op-springen]Agrarische grondmarkt staat op springen[/url]
onzin!
petatje 9 Juni 2015
Wat een bullshit alsof de aardappelen en suiker structureel niks opbrengen! De grondprijs hangt vooral samen gewoon met rente, als deze deskundige wat ouder was dan wist hij dat.
En grond was bij mij grootouders al te duur. Jammer dat die toen niet meer gekocht hebben van die te dure grond want hij bleef in de oorlog gewoon liggen ,ook de crisis in de dertiger jaren was geen probleem net als die van nu. Alleen als je gewend bent van uurtje factuurtje te leven dan snap je dit niet en wellicht maar goed ook anders was de grond nog duurder! Doemdenkers zijn in loondienst en schrijven dit soort verhalen!
grondboer 9 Juni 2015
Als rente stijgt daalt de grondprijs. langjarig stijgt de grond maar er zijn vaak zat flinke dippen geweest.
eigenaar 9 Juni 2015
Het antwoord word in het artikel al gegeven.
De prijs gaat op en neer.
Als de aardappelen en uien een paar jaar goed aan prijs zijn word er wel wat actiever gezocht naar grond maar dat zijn ook trends.


Een eventuele afschaffing van de landbouwvrijstelling is mijns inziens het grootste gevaar.
dolf 9 Juni 2015
tot nu toe als je deze man zijn columns naleest heeft hij altijd nog gelijk gehad als het ging over ontwikkeling van de grondprijs.
els 9 Juni 2015
prachtige titel, kan alleen in het hele artikel niet geen uitleg vinden waarom de grondprijs op springen staat....
els 9 Juni 2015
prachtige titel, kan alleen in het hele artikel niet geen uitleg vinden waarom de grondprijs op springen staat....
kees 9 Juni 2015
Er is wel `n groot verschil: In 83 betekende meer grond kopen, niet meer quotum, maar nu zal extra grond wel betekenen dat je meer mag produceren. Dus je vergelijjking gaat niet echt op...
Henk52 9 Juni 2015
@Kees. Tja, aan 0,25 € moet je inderdaad veel meer melken.........;-)
bas 9 Juni 2015
De grondprijs is natuurlijk een grote luchtbel zolang iedereen blijft blazen wordt hij alleen maar groter,zie de huizenmarkt.
driekske 9 Juni 2015
Niet alleen in late 70-er jaren zagen we een prijsval maar ook in 2001-2-3 zagen we plots de grondprijs zakken en was de mais nog geen 1000 Euro/ha aan prijs en overige gewassen rendeerden ook niet . Ik denk daarom dat columnist wel eens gelijk kan hebben .
arlo 9 Juni 2015
ruilverkaveling is 2 HA op afstand van 8 km voor 100,000 € en bij huis 3 ha voor 200,000 € dat vind ik wel een slechte ruil voor die 1 ha extra is wel 100,000 beetje veel he ?
mafkees 9 Juni 2015
niemand die het weet. Weet alleen wel dat de grond extreem hoog geprijsd is. Maar of hij nog verder stijgt of gaat zakken? Niemand die het weet.
AEX 9 Juni 2015
De laatste 30 jaar is het rendement van grond 8% per jaar. Noem eens een iets anders dat het beter heeft gedaan ???
Alles kan je maken ,maar geen grond.
Een koper /blijver heeft een plan ,een stoppende /loser heeft altijd een smoes /reden om te kunnen kopen.
Als je niet met me eens bent ga je toch lekker beleggen in aandelen en huizen ...veel succes ...en slaap relax lekker verder .
Blabla 9 Juni 2015
Wat een geklets aex. Het is net welke 30jaar je pakt. Wat was het rendement van 1970 -2005 dan? Vast geen 8%. Wat mafkees zegt: niemand die het weet!
boereke 9 Juni 2015
In denemarken weten ze inmiddels dat de grondprijs in elkaar kan zakken en als hij hier begint te zakken dan wil niemand grond kopen en zakt ie nog harder
petatje 9 Juni 2015
boereke schreef:
In denemarken weten ze inmiddels dat de grondprijs in elkaar kan zakken en als hij hier begint te zakken dan wil niemand grond kopen en zakt ie nog harder

Ja en nog al wat Nederlanders hebben er gebruik van gemaakt, jij natuurlijk niet boereke maar de rekenende ondernemers zijn er flink aan de bak gegaan en niet zonder rendement. Hetzelfde verhaal geldt nu voor veebedrijven in Frankrijk te koop voor een appel en een ei door de daling in de melkprijs en matig ondernemerschap bij de Franssen, kansen te over voor hen die kunnen rekenen en vakman zijn. De kostprijs is er verrekte laag en grond ligt er genoeg, ook te pachten.
petatje 10 Juni 2015
petatje schreef:
boereke schreef:
In denemarken weten ze inmiddels dat de grondprijs in elkaar kan zakken en als hij hier begint te zakken dan wil niemand grond kopen en zakt ie nog harder

Ja en nog al wat Nederlanders hebben er gebruik van gemaakt, jij natuurlijk niet boereke maar de rekenende ondernemers zijn er flink aan de bak gegaan en niet zonder rendement. Hetzelfde verhaal geldt nu voor veebedrijven in Frankrijk te koop voor een appel en een ei door de daling in de melkprijs en matig ondernemerschap bij de Franssen, kansen te over voor hen die kunnen rekenen en vakman zijn. De kostprijs is er verrekte laag en grond ligt er genoeg, ook te pachten.

En reken maar dat de wakkeren en zij die de papieren waardes niet meer vertrouwen in de rij staan om de kansen in de grondmarkt te pakken net als in Engeland al volop gebeurt en hier door de wijzigende pachtwet ook goed zou kunnen. Kortom iets correctie bij stijgende rentes kan, maar meer dan een lichte correctie zie ik niet gebeuren.
bas 10 Juni 2015
Weet je wat het is? de grondprijs is niet hoog maar de euro is gewoon een waardeloos iets, bedacht in Brussel door een aantal zichzelf belangrijk vindende politicie, die vervolgens niet weten hoe ze dit moeten draaien om er zelf zonder kleerscheuren vanaf te komen
Jan 10 Juni 2015
Alfred Jansen schrijft dat de gemiddelde grondprijs in 1978 4500 euro was, nu nog geen 40 jaar later bijna 20 keer zoveel...Als je 4500 op de bank had vast gezet voor 40 jaar had je (als de bank niet omvalt) 12000 euro gehad, had je grond gekocht dan 60000
En ieder jaar komen er Nederlanders bij, die allemaal een huisje willen en allemaal eten en allemaal spullen kopen, daar is steeds ruimte voor nodig. Boeren met 50 ha. worden weggekocht en kopen in flevoland 200 ha terug. Kunnen voor 2 % geld lenen bij de bank en kopen er nog maar een kaveltje bij. Er zijn dus zat redenen buiten mest of melkprijzen of inkomen van boeren dat de grondprijs zal stijgen...net zoals de laatste 50 jaar! En dan nog de belangrijkste rede: De RABOBANK. Deze bank heeft bij veel van haar leningen grond als onderpand, dus die houd de grondprijs waar ze kan, in de benen!
sjefke 10 Juni 2015
Denk ook dat de grondprijs wordt opgestuwd doordat de euro niets meer waard is. Boeren die normaal al hadden willen verkopen doen dit niet omdat ze niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Echter uiteindelijk moet er op grond wel geld worden verdient met gewassen, melk etc. Waardestijging kun je geen rekeningen van betalen.
petatje 11 Juni 2015
sjefke schreef:
Denk ook dat de grondprijs wordt opgestuwd doordat de euro niets meer waard is. Boeren die normaal al hadden willen verkopen doen dit niet omdat ze niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Echter uiteindelijk moet er op grond wel geld worden verdient met gewassen, melk etc. Waardestijging kun je geen rekeningen van betalen.

Je kunt er inderdaad geen rekening van betalen maar als je 20 jaar geleden kocht met 100% vreemd vermogen, moet je eens kijken hoeveel vermogen je dan bij elkaar gesprokkeld hebt zonder te werken en zonder vermogensheffing. En dit fenomeen is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven zolang er inflatie in de economie nodig is. Dat lukt je met je spaarrekeningetje nooit!
wim 13 Juni 2015
We krijgen hier de zelfde situatie als in Denemearken enkele jaren geleden,
Daar halveerde de grondprijs. De rente loopt hier alweer op, inkomen op een dieptepunt, onduidelijke regels vanuit Den Haag, enz.
wim 13 Juni 2015
We krijgen hier de zelfde situatie als in Denemearken enkele jaren geleden,
Daar halveerde de grondprijs. De rente loopt hier alweer op, inkomen op een dieptepunt, onduidelijke regels vanuit Den Haag, enz.
wim 13 Juni 2015
We krijgen hier de zelfde situatie als in Denemearken enkele jaren geleden,
Daar halveerde de grondprijs. De rente loopt hier alweer op, inkomen op een dieptepunt, onduidelijke regels vanuit Den Haag, enz.
Hendrik VDH 13 Juni 2015
Jan,

beetje correct rekenen hé
als ik die 4500 euro 40 jaar vast zette aan 2.5 % kom ik al aan 12000 maar er waren vele jaren dat de intresten véél hoger waren !!!
Aan 8 % gemiddeld ( er ware ook jaren met 13% intrest) kom je al aan 98000 euro !!
koper 13 Juni 2015
Mensen die nooit grond gekocht hebben zeggen altijd dat ie gaat zakken en dat het nooit uit kan. Natuurlijk kan de grondprijs een flinke correctie maken. Degenen die echter iedere 5 of 10 jaar kopen en gekocht hebben zijn toch de blijvers, nu en in de toekomst.
mart 13 Juni 2015
Jan schreef:
Alfred Jansen schrijft dat de gemiddelde grondprijs in 1978 4500 euro was, nu nog geen 40 jaar later bijna 20 keer zoveel...Als je 4500 op de bank had vast gezet voor 40 jaar had je (als de bank niet omvalt) 12000 euro gehad, had je grond gekocht dan 60000
En ieder jaar komen er Nederlanders bij, die allemaal een huisje willen en allemaal eten en allemaal spullen kopen, daar is steeds ruimte voor nodig. Boeren met 50 ha. worden weggekocht en kopen in flevoland 200 ha terug. Kunnen voor 2 % geld lenen bij de bank en kopen er nog maar een kaveltje bij. Er zijn dus zat redenen buiten mest of melkprijzen of inkomen van boeren dat de grondprijs zal stijgen...net zoals de laatste 50 jaar! En dan nog de belangrijkste rede: De RABOBANK. Deze bank heeft bij veel van haar leningen grond als onderpand, dus die houd de grondprijs waar ze kan, in de benen!

Toch waren het juist de banken in denemarken die de grootste klap veroorzaakten.
Wat doen banken n.l.:
-Zwaar financieren
-grondprijs daalt een eindje en er komen vrij snel enkele bedrijven zogenaamd onder water te staan.
-Risico voor de bank stijgt en daarom een rente opslag.
-Enkele meestal grote zwaar gefinancierde bedrijven komen in de problemen en moeten grond verkopen.
-grondprijs daalt hierdoor en er komen meer klanten met bedrijven onder water.
-het hele riedeltje herhaalt zich en verspreidt zich als een olie vlek, zonder een echte aanwijsbare reden.

Banken zijn wat dat betreft nooit te beschuldigen van een lange termijn visie want die is helaas niet aanwezig.
Na al het positieve gepraat over enorme ruimte voor melkafzet, weet ik zeker dat ze nu bij banken al stiekem met geknepen billen zitten.
geert 14 Juni 2015
De accountants en DLV zeggen al een paar maanden dat sommige melkveehouders de nota,s nauwlijks of helemaal niet kunnen betalen,zo krijgen we bijna Deense toestanden bij boeren die overgefinancierd zijn.Nieuwe stallen en veel aangekocht land en een langdurende lage melkprijs. De banken zijn ook niet zo soepel meer als vroeger. Ze zeggen bij problemen ,verkoop maar een aantal ha land.
jan 14 Juni 2015
Ook in de akkerbouw moet er van de bank op enkele plaatsen grond verkocht worden !
v.o.f Schuurmans 14 Juni 2015
citaat/ >gehoord aan keukentafel< van een belasting ambtenaar,
de knikkers rollen de verkeerde kant op,...... verder... ach het is de Locatie die het doet..... we tellen er wel ? /procent bij..
Wilma Bussemakers 14 Juni 2015
We krijgen ook nog op korte termijn dat veel mensen van onze leeftijd (55) een keuze gaan maken. Er zijn met deze opbrengsten op dit moment weinig animo voor overname en natuurlijk willen de broers en zussen vaak meer geld zien als dat je als beginnende boer kunt opbrengen. En daarbij ligt de huizen- en industriebouw ook nog eens op een laag pitje.
piet 19 Juli 2015
De makelaars en banken proberen de prijs zo lang mogelijk hoger te krijgen. Dit is hen inkomstenbron!!!!!!
Door tegenvallende opbrengsten hoge grondprijzen,de meeste grondkopers zijn nu arm.
Dus zal de grondprijs zakken gaan.
investeerder 3 Januari 2016
leuk he het is nu een half jaar later
en volgens de geregistreerde verkopingen is de prijs al flink gezakt
dus heeft deze man het gewoon goed gezien
natasha 5 April 2018
Hallo,

Ik ben overweldigd door de vreugde hier in dit forum te schrijven, omdat het me zo goed doet om jullie allemaal over deze echte geldschieter te vertellen, mijnheer. Moses Kings.

Ten eerste ben ik natascha de Beun, van Luveun. België. Het is me nog steeds een verrassing hoe ik een lening kreeg van deze geldgever Mr Moses Kings.
Ik ben tot nu toe op zoek geweest naar een echte geldschieter en ik kwam naar dit bedrijf KINGS FINANCE LTD, waar ik mijn lening kreeg van 175.000 euro.

Ik ben nu een gelukkige en succesvolle vrouw vandaag vanwege deze geldschieter, de heer Moses Kings.
  Ik mis woorden, want ik weet niet hoe ik mijn vreugde moet uiten, maar ik geloof dat dit gebaar groter is dan wat in woorden kan worden uitgedrukt,
Ik had deze vreugde willen verbergen, maar opnieuw voelde ik de behoefte om het te delen zoals het is voor het welzijn van iedereen die nog op zoek is naar een echte geldschieter ..

Neem vandaag nog contact op met Mr Moses Kings of KINGS FINANCE LTD. en ik verzeker je dat je ook zult komen getuigen.

Contact e-mail: m.kings2@aol.com

  Bedankt en God zegene je
  MVG
natascha de Beun
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden