Concurrentiepositie in gevaar

Belgische melkers in het nadeel door km-taks

12 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In Nederland worstelen melkveehouders met mest, maar in België worden ze met een andere uitdaging geconfronteerd. Daar gaat vanaf 2016 een kilometerheffing gelden en dit betekent een onverwachte kostenpost voor de zuivelsector, aldus de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). 

4

miljard 

liter melk verwerkten de Belgen

Over 2014 slaagde de Belgische zuivelsector er voor het eerst in om 4 miljard liter melk te verwerken. Dit volume werd deels door de eigen veehouders geproduceerd en deels ingevoerd vanuit omringende landen. Een plus van 30 procent over 8 jaar. De omzet bereikte een piek van 5,4 miljard euro.  

Hoewel 2015 een uitdagend jaar lijkt te worden zijn de Belgen positief over de toekomst van de melkmarkt. Daarvoor moeten echter nog wel een paar hindernissen worden genomen, waaronder de km-heffing. 

Vanaf 2016 wil België een kilometerheffing gaan hanteren. Een grote kostenpost voor de melksector. Niet alleen moet er betaald worden voor transport van verwerkt product ook voor het ophalen van melk moet betaald worden. 'De zuivelindustrie haalt per melkveehouder minstens 122 keer per jaar op.'

Daarmee krijgt België meteen te maken met een concurrentienadeel in vergelijking met andere landen. De zuivelindustrie becijferde dat het de sector 17 miljoen euro gaat kosten. 'Voor de 60 procent van de productie die uitgevoerd wordt kan de taks niet doorberekend worden. Voor de verkoop in eigen land is het nog maar de vraag of de kosten doorberekend kunnen worden.' Daarom pleit de sector voor ontheffing. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

km-taks
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
wiel smeets 12 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864204/Belgische-melkers-in-het-nadeel-door-km-taks-]Belgische melkers in het nadeel door km-taks[/url]
beangstigend
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden