LTO: problemen nemen toe

Melkveehouder moet leren van prijsschommelingen

22 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Nederlandse melkveehouders moeten leren om te gaan met de prijsschommelingen op de Nederlandse zuivelmarkt. Hoewel de afgelopen twee jaar recordhoge melkprijzen zijn uitbetaald, leidt vijf maanden met te lage melkprijzen direct tot liquiditeitsproblemen bij een groeiende groep melkveehouders. Dit signaleert Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, op basis van de telefoontjes van melkveehouders die binnen komen bij de belangenbehartiger. Een beter management van prijsrisico’s is het devies.

Dit zei Romijn bij de presentatie van de internationale melkprijsvergelijking in Didam. De laatste vijf maanden is de melkprijs gestaag aan het dalen, met een versnelling in de laatste maanden door het wegvallen van het melkquotum. Dit leidt in landen als Nederland en ook in mindere mate Duitsland tot fors hogere melkproducties. Aangezien een groei aan de vraagkant nog wel even op zich laat wachten, ziet Romijn weinig lichtpuntjes voor structureel herstel op de zuivelmarkt.

Willem Koops van ZuivelNL, dat de melkprijsvergelijking uitvoert, verwacht dat de gemiddelde melkprijs in de Europese Unie dit jaar uiteindelijk 10 tot 15 procent lager uitkomt dan de 38,62 euro van vorig jaar. Dit betekent dat de prijs zich de komende maanden nog iets kan herstellen, want in de eerste maanden ligt de middenprijs 20 procent lager dan vorig jaar.

10

procent

tot 15 procent valt Europese melkprijs lager uit in 2015

Door de expansiedrift van de Nederlandse melkveehouderij lijken melkveehouders ook meer financiële risico’s te nemen. Zo ver wil Romijn niet gaan, al verbaast het hem wel een beetje dat slechts na enkele maanden met een lage melkprijs de financiële problemen zich al laten gelden. Net na twee jaar met een relatief hoge melkprijs. ‘Op de huidige liberale melkmarkt zijn prijsschommelingen aan de orde van de dag. Melkveehouders moeten dus financiële buffers opbouwen om ook mindere tijden zoals nu te overleven. Zij moeten leren van jaren als 2008, 2012 en ook deze periode’.

Wel kan hij begrijpen dat het water melkveehouders soms aan de lippen staat, omdat in deze periode net veel kostenposten als pacht en mestafzet moeten worden betaald. ‘En deze kosten zijn niet lager geworden. Neem alleen al mestafzet, dat 30 procent in prijs is gestegen.’

LTO Melkveehouderij constateert wel dat de Nederlandse melkveehouder zeer ambitieus is. De melkveestapel is de laatste twee maanden met telkens een procent gegroeid en de melkproductie groeit als een speer. Bovendien wordt meer jongvee aangehouden, wat meer zicht geeft op een nog hogere productie op de middellange termijn. Deze groei gaat ten koste van de efficiency in de productie, signaleert Romijn. De productie aan fosfaat per koe is gestegen. ‘Dat zie je wel vaker bij groei. Eerst groeien en dan weer specialiseren. Duidelijk is echter wel geworden dat de ambitie van de Nederlandse melkveehouder groter is dan de milieugebruikersruimte toelaat.’

Volgens LTO is daarom een sturingsmechanisme noodzakelijk om aan de Brusselse afspraken te blijven voldoen. LTO pleit niet voor een collectief Nederlands systeem voor het benutten van de gebruikersruimte maar voor een individueel op maat gesneden aanpak op het bedrijf. In België wordt al een soortgelijke methode gehanteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
oevermans 23 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864369/Melkveehouder-moet-leren-van-prijsschommelingen]Melkveehouder moet leren van prijsschommelingen[/url]
Kinderachtige opmerkingen van LTO voorman Romijn.
Melkveehouders zijn ondernemers die heel goed weten hoe ze hun bedrijf
moeten sturen, ook financieel.Ook weten ze heel goed wat er in de markt speelt.
Dit soort belerende opmerkingen voegen niets toe.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden