Opbrengst eenderde lager

Historisch lage opbrengst hoofdoogst aardappelen

28 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Aviko Potato publiceert vandaag voor het eerst proefrooicijfers voor de hoofdoogst. Het gaat alleen om cijfers voor het ras Fontane. Die schetsen een zeer duidelijk beeld. In week 30 mat Aviko Potato een bruto opbrengst van 33 ton per hectare, terwijl dit vorig jaar in de beginweek 50 ton bedroeg. Een daling van maarliefst 34 procent. Ook de cijfers van aardappelhandel Van der Linde uit Emmeloord laten een fikse daling zien. Daar komt het ras Innovator dit seizoen 19 procent lager uit.

34

procent

minder kilo's bij Fontane t.o.v 2014

Aviko laat met de proefrooicijfers zien dat het ras Fontane in Nederland op een historisch laag niveau begint. In week 30 werd een bruto opbrengst van ongeveer 33 ton per hectare 40 opwaarts gemeten. Dat is 5 ton beneden het vijfjarig minimum en zelfs 17 ton onder het niveau van 2014. Toen startte de proefrooiing met 50 ton. Een daling van 34 procent.

Vergelijken we de cijfers met het vijfjarig maximum van 63 ton/ha, dan is de schade nog veel groter. Maarliefst 48 procent. Het verschil met het vijfjarig gemiddelde van 45 ton/ha is kleiner. Zo’n 27 procent. De proefrooicijfers van Aviko Potato laten verder zien dat het percentage 50 millimeter opwaarts gelijk ligt aan het gemiddelde over vijf jaar. Het onderwatergewicht kwam in week 30 uit op ongeveer 335. Dat cijfer ligt tussen het vijfjarig minimum en gemiddelde in. Positieve opsteker is het knolaantal. Met bijna 12 stuks scoort dat dit jaar op de lijn van het vijfjarig maximum.

Aardappelhandel Van der Linde uit Emmeloord heeft voor de tweede week percelen Innovator in de Noordoostpolder bemonsterd. Een regio die qua regenval dit jaar relatief goed bedeeld is. Van de vijf percelen die Van der Linde bemonstert zijn er drie beregend. Gemiddeld werd in week 30 een bruto opbrengst van net geen 34 ton genoteerd. Vergelijken we dit met het driejarig gemiddelde van Van der Linde, dan gaat het om een opbrengstdaling van 8,1 ton per hectare ofwel; 19 procent.

In de NOP komt de Innovator opbrengst 19% lager uit

In week 31 loopt de Innovator opbrengst zelfs nog iets uit. Deze week bedraagt het verschil – ten opzichte van het gemiddelde – 18,5 procent ofwel 8,7 ton. Kijken we naar de cijfers van vorig jaar, dan wordt in week 30 een verschil van 6,61 ton en in week 31 een verschil van 9,12 ton opgetekend.

Naast Nederland publiceert Aviko Potato normaalgesproken ook proefrooicijfers uit België, Frankrijk en Duitsland. Dat is dit jaar nog niet het geval. Iedere twee weken worden twintig percelen per ras bemonsterd. De percelen heeft het bedrijf verdeeld onder haar telers per regio en worden ieder jaar bij dezelfde telers gehouden.

Naast de lage opbrengst houdt ook doorwas de telers bezig. Die wordt in veel verschillende rassen geconstateert, blijkt uit berichten die Boerenbusiness ontvangt. Soms kan in een week tijd doorwas optreden uit het niets. Naast gevoelige rassen wordt ook in een Fontane al doorwas gevonden. Al leidt dit niet altijd direct tot de vorming van nieuwe knollen.

Met het proefrooien van de vroege rassen Première en Miranda startte Aviko al in week 28. Ook daar ging het om historisch lage opbrengsten. De cijfers voor week 30 laten zien dat Première stijgt van 47 naar 50 ton per hectare en Miranda van 21 naar 39 ton per hectare. In beide gevallen gaat het om de bruto kilo’s 40 opwaarts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Klaas 28 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10864968/Historisch-lage-opbrengst-hoofdoogst-aardappelen]Historisch lage opbrengst hoofdoogst aardappelen[/url]
Wel een tegenstrijdig bericht met wat ik lees op de boerderij site dat de gemiddelde hectareopbrnegst ook van (aardappelen) boven het 5 jarig gemiddelde ligt.
Jeen 28 Juli 2015
Hebben die lui die boerderij lezen zeker vorige week op TM doorverkocht op 17,50
pd 29 Juli 2015
Het bericht in deutsland van 15 eu landen, is de zelfde opvatting
zoals de boerderij. Noch groeien de aardappelen wekenlang,
maar alles is onzeker:-hoeveel groeit nog na
-hoeveel ware gebruikt de industie
piet 29 Juli 2015
Vele plaatsen in midden en noord Nederland (te)veel regen gehad. Hoe gaan de aardappelen hierop reageren? Vaak gaat de groei er na zo veel regen uit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden