Maar nu nog geen faillissementen

Fosfaatrechten gaan voor slachtoffers zorgen

31 Juli 2015 - Herma van den Pol - 27 reacties

Zowel de Rabobank, de grootste financier van agrarische Nederland, als de ABN Amro maken bekend dat er nog geen sprake is van faillissementen in de melkveehouder. Wel spelen er plaatselijk liquiditeitsproblemen, aldus de Rabobank, en wacht ABN Amro bij het aangaan van nieuwe financieringen eerst op meer duidelijkheid omtrent de fosfaatrechten. 

Wilbert Hilkens, verantwoordelijk voor de dierlijke sectoren bij ABN Amro, houdt zich doorgaans bezig met de intensieve veehouderij, waaronder varkenshouderij. Tegen deze achtergrond geeft hij ook aan dat de problemen in de melkveehouderij nog meevallen. 

2009 lijkt al weer heel lang geleden

Ook de Rabobank ziet duidelijk een verschil met 2009, toen de melkprijs voor de laatste keer onderuit ging. 'Toen kregen melkveehouders voor het eerst te maken met een lagere melkprijs', aldus Marijn Dekkers, sectormanager melkveehouderij bij de Rabobank. 'Toch lijkt dat voor veel mensen ook al weer heel lang geleden.'  

Over heel 2009 kwam de gemiddelde melkprijs uit rond de 25 euro, maar daar zit het gemiddelde van 2015 nog lang niet op. Zo leverde de eerste helft van 2015 nog een melkprijs op van 30,54 euro per 100 kg melk. Dit bij een jaarleverantie van 500.000 kg melk met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. De eerste helft van 2009 kwam niet verder dan een gemiddelde melkprijs van 23,54 euro per 100 kg melk. 

Het neemt niet weg dat de melkprijs onder de landelijke kritieke melkprijs van 34,50 euro per 100 kg melk terecht gekomen is. Hoewel op veel melkveebedrijven de kritieke melkprijs aanmerkelijk lager ligt zijn er ook nog genoeg bedrijven die wel rond deze norm werken of door recente investeringen er boven zitten qua kostprijs.      

In vergelijking met 2009 is de huidige situatie minder dramatisch, maar een groot verschil met 2009 zijn de fosfaatrechten. Deze zijn in 2 juli ingevoerd en ze zijn niet uitwisselbaar met dierrechten, maar meer is er niet over bekend. Hilkens geeft aan dat de combinatie lagere melkprijs en fosfaatrechten geheid voor slachtoffers gaat zorgen. 

34,50

euro

landelijke kritieke melkprijs

Dekkers zegt dat er al melkveehouders zijn met liquiditeitsproblemen. 'Dat zijn melkveehouders die de laatste jaren bovengemiddeld geïnvesteerd hebben om door te kunnen groeien.' Veel van deze melkveehouders krijgen straks ook nog te maken met superheffing die voor 1 oktober 2015 voldaan moet zijn. Europa biedt de mogelijkheid om deze over drie jaar uit te smeren, maar staatssecretaris Sharon Dijksma wilde hier geen gebruik van maken.

Beide banken hielden er de laatste tijd rekening mee dat de politiek nog met maatregelen ging komen rondom de groei. 'De regels komen niet als een verrassing, maar dat het uiteindelijk 3 maatregelen zijn geworden maakt het extra uitdagend.' Dekkers doelt hiermee op de melkveewet, de AMvB en de invoering van fosfaatrechten. 'We hielden rekening met hogere kosten voor voer en mestverwerking. De laatste liters melk blijven in Nederland altijd duur om te melken.' 

Hilkens schat in dat de problemen in de melkveehouderij nog meevallen. 'Maar de fosfaatrechten hebben wel effect op de langere termijnperspectieven van bedrijven.' Hij schetst dat er bij de financiering rekening gehouden is met een hogere omzet. 'De fosfaatrechten gaan hier voor een uitdaging zorgen.' Hij geeft aan dat er een verhoogde dijkbewaking nodig is. 

Het maakt duidelijk dat de fosfaatrechten ook bij banken voor vraagtekens zorgen. Voor ABN Amro reden om te wachten tot er meer bekend wordt over de fosfaatrechten voor ze volgende stappen gaan zetten. Bij de Rabobank gaan ze ondanks de onzekerheid wel met de ondernemers om de tafel zitten. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
27 reacties
Biggenfokker 31 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865030/Fosfaatrechten-gaan-voor-slachtoffers-zorgen-]Fosfaatrechten gaan voor slachtoffers zorgen[/url]
Ook hier gaan ze er maar weer van uit dat de boer de zelfde kostprijs heeft als in 2009. Ik weet het niet maar vraag maar aan Marijn Dekkers of hij nog net zoveel kosten heeft als in 2009 voor hetzelfde.
Martin de Ruiter 31 Juli 2015
Ik word zo langzamerhand een beetje ziek van die melkveehouders! Wij als akkerbouwers gaan toch ook niet investeren op een aardappelprijs van 25 cent? Ze hebben 35 gouden jaren gehad, en als het dan 6 maanden tegenzit is de wereld te klein! Wij hebben al 20 jaar amper een inkomen, waar we van kunnen leven!
vanplateringen 31 Juli 2015
Zo is het de Ruiter, bij de varkens ( helaas) hetzelfde verhaal. Koeieboeren worden altijd gematst, dat zal ook wel zo blijven , helaas.
Jan 1 Augustus 2015
Ondernemen is risico's lopen. Dus nu niet mekkeren als t effe tegenzit.... Akkerbouwers hoor ik nooit, varkenshouders hebben in 1997 ook al 10% moeten krimpen en al jaaaren sterk wisselende opbrengstprijzen .... ZIJ kennen t klappen van de zweep... tja, koeien-boertjes ... wen er maar aan !! Laat de markt zijn werk maar doen !
boelie 1 Augustus 2015
de veeboeren hebben 30jaar lopen lobbyen om de melkquotering en de redelijke melkprijs weg te krijgen, nu is dit eindelijk geregeld heb je dit gezeik weer .WIE niet kan leveren met de huidige melkprijs moet stoppen en iets anders gaan zoeken ,dit heet marktwerking Waarom moet dit opgelost worden door de overheden.In de hele handel is het zo dat wie niet meekan moet stoppen,vrijwillig of gedwongen.Is bij de varkens en kippen al jaren aan de gang.Waarom zou er een uitzondering moeten komen voor de melkveehouderij.
Luit 1 Augustus 2015
Ja Martin de Ruiter, maar akkerbouwers werken ook maar een paar maanden per jaar. Jullie kunnen er makkelijk een baan naast hebben als het wat tegenzit....
Dat kunnen melkveehouders niet.
Dus je kunt wel wat roepen, maar helemaal terecht is het niet....
Farmer 1 Augustus 2015
Wie niet mee kan doen moet stoppen hoor ik al die jaloerse varkensboertjes en akkerbouwers hier zegge. En ondertussen lopen ze zelf allemaal te klagen dat die koeien boeren het beter hebben. Ik zou koeienboer worden...!
speklap 1 Augustus 2015
# luit, waarom kunnen koeienboeren dat niet half 6 zes melken tot half 8 daarna heel de dag wachten tot het weer half 6 is , kan nog wel een baantje als timmerman tussendoor,
erik 1 Augustus 2015
robotmelken, robotvoeren, robotmesten, wat bedoel je met het hele jaar werken
petatje 1 Augustus 2015
Toch gezellig met zon forum, vergeet niet dat de sectoren elkaar nodig hebben hoe je het ook wendt of keert. En morele steun en begrip in moeilijke periodes schaadt je als mens nooit en kan de landbouw richting burger en politiek sterker maken!
Ewald Stamsnieder 1 Augustus 2015
Als ik dit artikel lees snap ik niet dat velen op dit forum tot de conclusie komen dat de melkveehouders alleen maar klagen en zeuren. Er wordt in dit artikel nl geen 1 melkveehouder om een mening gevraagd en er ook geen 1 geciteerd of anderszins aan het woord gelaten. Verder klinkt het natuurlijk heel stoer dat je zelf al jaren hard werkt zonder nauwelijks iets te verdienen en dat zonder klagen, maar ik lees tussen de regels door duidelijk iets wat op frustratie lijkt en dat is ook niet zo gek. Net zo goed dat het niet zo gek is als je op dit moment wel eens een melkveehouder hoort die zich zorgen maakt. Wij missen natuurlijk wel een stukje mentale hardheid die bij meer fluctuerende prijzen hoort want dat ben ik met de meeste reacties wel eens dat wordt voor de melkveehouders wel wennen.
jan 1 Augustus 2015
precies als wij 1 keer in de 5 jaar 20 cent krijen voor onze aardappels kopen wij toch ook nie gelijk 20 hectare grond bij en zetten we voor een miljoen aan bewaarschuren bij nee...want wij weten volgend jaar kan er een jaar zijn dat we ze bij de koeien moeten rijden gestaagd en met beleid groeien en niet piepen als het een keer geld kost wij moeten dat al 20 jaar veeboer heeft altijd al voorop gestaan met premies en mais geld en steun hebben
Cor van Donkelaar 1 Augustus 2015
Bijzonder veel respect voor melkveehouders,
365 dgn per jaar de zorg voor dieren, wat een lol om tussen verschillende sektoren mekaar af te katten.
Elke sektor heeft zijnproblemen, maar in de zuivel kun je nooit een klapper maken zoals in de akkerbouw, niet erg, maar dan kun je ook moeilijk reserveren.. Gaat helemaal niet over die 28cent, gaat over toekomstperspectief, in spelen op steeds weer nieuwe eisen vanuit Brussel, zorgen mbt financiering ect.
Heb je hard voor je bedrijf , dan is het toch logisch dat er zorgen zijn.Help mekaar en vorm als agrarisch NL
1 front, we hebben mekaar hard nodig...
tjeerd 1 Augustus 2015
ik vind het best dat er wat tegen de melkboertjes word aan getrapt maar als we allemaal gaan denken dat ieder een eigen sector is nou dan komen we er wel?
tjeerd 1 Augustus 2015
zo is het cor je was me net voor
erik 1 Augustus 2015
aangezien de overige sectoren ook geen steun van de melkveehouders kregen als het nodig was( lage aardappelprijzen is goedkoop voer) moet je bij de eerste de beste (verwachte) tegenslag niet meteen om solidariteit gaan roepen. De akker en tuinbouw zijn sinds de invoering van de derogatie altijd al het kind van de rekening geweest met bemesting en nu ligt het probleem eindelijk bij de veroorzakers.
tjeerd 1 Augustus 2015
ik weet het niet hoor maar zelfs dat is het probleem niet! het probleem waar we als veeboeren mee zitten ook kippen en varkens is dat het hele mest beleid uit zijn verband word gehaald aangezien de kippenmest of naar Duitsland gaat of naar moerdijk en de varkensmest niet weg te zetten is door de hogere fosfaat gehaltes plus dan de prijs die er dan aanhangt die nu zelf ook kiest voor koeien mest en nu gaat de melkvee houderrij iets groeien nou ja dat zal dan wel daarbij is het zo dat het plafon niet gehaald is worden er nu stappen onder nomen waar niemand iets aan zal hebben dus ook akkerbouw schiet er niets mee op
tjeerd 1 Augustus 2015
iedere sector heeft zijn kansen en bedreigingen en daarbij is de rol van de ondernemer die het verschil kanen moet maken om voor de beste papieren te zorgen en om je brood er mee te kunnen verdienen
aardappel boer 2 Augustus 2015
wie mooi wil zijn moet pijn lijden............
Boomkweker 2 Augustus 2015
Word ook boomkweker kunnen we daar ook over klagen Duitsland die alleen gebiedseigen planten koopt
Rusland is ook niks Engeland koopt goed omdat euro laag staat nee samen met onze collegiale lidstaten komen we er wel
oudere boer 2 Augustus 2015
het is toch aan de politiek om op zeer korte termijn duidelijkheid te maken hoe het beleid en regels omtrent de fosfaat rechten ingevuld moet worden veel bedrijven zitten met smart te wachten hoe dit precies uitgevoerd gaat worden
johnny 3 Augustus 2015
Ben zelf melkveehouder en akkerbouwer en ben het helemaal met erik eens.
10 jaar terug is de melkveehouderij ook helemaal in de luwte gebleven ten koste van varkens en kippen wat amoniak betreft.
Veel te dure maatregelen voor terugdringen hiervan en daardoor te hoge kostprijs en daarom gaat het nu zo slecht in deze sectoren.
Melkveehouderij wordt nu pas geconfronteerd met amoniak maatregelen.
En ga nu niet zeuren over onderlinge afgunst, denk je maar eens in als melkveehouder hoe je jezelf zou voelen als het andersom geweest was.
johnny 3 Augustus 2015
Ben zelf melkveehouder en akkerbouwer en ben het helemaal met erik eens.
10 jaar terug is de melkveehouderij ook helemaal in de luwte gebleven ten koste van varkens en kippen wat amoniak betreft.
Veel te dure maatregelen voor terugdringen hiervan en daardoor te hoge kostprijs en daarom gaat het nu zo slecht in deze sectoren.
Melkveehouderij wordt nu pas geconfronteerd met amoniak maatregelen.
En ga nu niet zeuren over onderlinge afgunst, denk je maar eens in als melkveehouder hoe je jezelf zou voelen als het andersom geweest was.
erik 3 Augustus 2015
Bedankt Johnny, voor de ondersteuning.Het is de individuele veehouder ook niet aan te rekenen, ik denk dat jullie gewoon altijd een sterke (politieke) lobby hebben gehad waar vele anderen jaloers op zijn.
siepel 4 Augustus 2015
De melkveehouderij moet een leren omgaan met vrijemarkt prijzen. Dat moeten wij als akkerbouwers ook. Laatste jaar aardappelprijs van 4 ct
Het is toch logisch dat wanneer iedereen volop uitbreidt, de prijs onderuit gaat. Het is nog nooit anders geweest.
Alexis 15 Augustus 2015
Weleer waren de lasten veel lager. De lasten gaan ieder jaar omhoog, zoals verzekeringen, onroerendgoedbelasting, energie, waterschapbelasting, loonwerk, arbeidskrachten, mechanisatie,accountant en voerkosten. Noem ze maar op. De melkfabrieken zelf drijven de kosten voor de boeren steeds omhoog, zoals ziektevrijstaties, van verschillende ziekten. Ben je vrij van para, ibr en samonella, dan kost het de boer geld. Certivisering van ibr en bvd en para en lepto. De melkfabriek eist heel wat van de veehouder. En dat zie je niet terug in de melkprijs. Er wordt totaal geen rekening mee gehouden. Iedereen kan toch snappen, dat dit alles met zo een lage melkprijs niet meer op te brengen is. Ja,als dit alles weinig tot niks koste, dan kon je natuurlijk wel van zo`n lage melkprijs bestaan.
Een voordeel van de lage melkprijzen: de landbouwgronden zullen vast en zeker gaan dalen.

melkveehoudster, Alexis.
johnny 15 Augustus 2015
Alexis schreef:
Weleer waren de lasten veel lager. De lasten gaan ieder jaar omhoog, zoals verzekeringen, onroerendgoedbelasting, energie, waterschapbelasting, loonwerk, arbeidskrachten, mechanisatie,accountant en voerkosten. Noem ze maar op. De melkfabrieken zelf drijven de kosten voor de boeren steeds omhoog, zoals ziektevrijstaties, van verschillende ziekten. Ben je vrij van para, ibr en samonella, dan kost het de boer geld. Certivisering van ibr en bvd en para en lepto. De melkfabriek eist heel wat van de veehouder. En dat zie je niet terug in de melkprijs. Er wordt totaal geen rekening mee gehouden. Iedereen kan toch snappen, dat dit alles met zo een lage melkprijs niet meer op te brengen is. Ja,als dit alles weinig tot niks koste, dan kon je natuurlijk wel van zo`n lage melkprijs bestaan.
Een voordeel van de lage melkprijzen: de landbouwgronden zullen vast en zeker gaan dalen.

melkveehoudster, Alexis.

Moet er niet aan denken dat de grondprijs gaat dalen want dan zijn de rapen pas echt gaar voor al die overgefinancierde bedrijven met grond als onderpand
FB 17 Augustus 2015
Alexis schreef:
Weleer waren de lasten veel lager. De lasten gaan ieder jaar omhoog, zoals verzekeringen, onroerendgoedbelasting, energie, waterschapbelasting, loonwerk, arbeidskrachten, mechanisatie,accountant en voerkosten. Noem ze maar op. De melkfabrieken zelf drijven de kosten voor de boeren steeds omhoog, zoals ziektevrijstaties, van verschillende ziekten. Ben je vrij van para, ibr en samonella, dan kost het de boer geld. Certivisering van ibr en bvd en para en lepto. De melkfabriek eist heel wat van de veehouder. En dat zie je niet terug in de melkprijs. Er wordt totaal geen rekening mee gehouden. Iedereen kan toch snappen, dat dit alles met zo een lage melkprijs niet meer op te brengen is. Ja,als dit alles weinig tot niks koste, dan kon je natuurlijk wel van zo`n lage melkprijs bestaan.
Een voordeel van de lage melkprijzen: de landbouwgronden zullen vast en zeker gaan dalen.

melkveehoudster, Alexis.


Wij akkerbouwer hebben ook te maken met voedselveiligheid, wat is voortgekomen uit voedsel schandalen uit vooral de Veehouderij. Solidariteit tussen sectoren is een utopie. Goedkope akkerbouwer producten = goedkoop voer, de graanprijs is al meer dan 25 jaar onder de kostprijs en daar heeft ook nog nooit een veehouder wakker van gelegen wat ook niet hoeft. Wij hebben weer mest met geld toe.
Ik gun de Veehouderij, varken, koe of kip allemaal het beste wand alles heeft een bek of snavel en daar gaat allicht wat van ons akkerbouwers in
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden