Driek Bos voert zijn koeien onder andere met spruiten die niet aan de kwaliteitseisen van de supermarkten voldoen. Een perfecte kringloop, want de mest van de koeien gaat weer op het land.
De spruitenoogst is op dit moment in volle gang. Met 3 man tegelijk wordt geplukt. Vervolgens gaan de spruiten met een kipper naar de boerderij.
Via een stortbak belanden de spruiten vervolgens in deze bunkers. Daarna komen ze per maat afzonderlijk over de leesunit die per spruit 6 foto's maakt en vervolgens aan de hand van kleuren bepaalt of hij door mag of niet. Daarna gaan ze door de leeskamer rechtsboven.
Als de spruiten beoordeelt zijn komen ze uiteindelijk op de plaats waar Marien Bos staat in kisten van 15 kilo. Klaar voor verzending.
Waar de meeste gewassen inmiddels van de velden verdwenen staan, staan de spruiten er nog. Een deel zelfs tot begin maart.
Op de spruiten zijn wat plekjes te zien, mogelijk van trips.
Voor Driek Bos zijn de koeien altijd een hobby geweest. Toch zijn ook de koeien een rendabele tak van het bedrijf.
Driek doet mee met keuringen van zijn roodbonte dikbilkoeien.
De schuur uit 1955. In heel Zeeland is dit type schuur te vinden, vanwege de wederopbouw na de watersnood van 1953.
Behalve de oude schuur heeft de maatschap Bos ook een nieuwe schuur voor aardappelopslag en knolselderij. Er komt binnenkort nog een nieuwe schuur bij.

Bedrijfsreportage Marien en Driek Bos

Maatschap Bos vaart wel met spruiten en koeien

27 December 2019 - Anne Jan Doorn - 6 reacties

Je onderscheiden van de massa is belangrijk om als agrarisch ondernemers vooruit te kunnen. Dat vinden de broers Marien en Driek Bos in Ouwerkerk op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Ze hebben dan ook geen doorsnee akkerbouwbedrijf. Behalve de standaard akkerbouwgewassen telen de broers ook spruiten en houden ze vleesvee.

Het bedrijf van de broers Bos is sinds 1975 in Ouwerkerk gevestigd. Het boerenbloed stroomt al sinds 1600 door de aderen van de familie, die eerst in de omgeving van Zoetermeer hebben geboerd. "Het gaat mij niet om trekkers met de meeste paardenkrachten onder de motorkap. Het gaat mij om een rendabel bedrijf", valt Marien Bos met de deur in huis. "Daarom vind ik het ook zo mooi dat wij, in alle bescheidenheid, vleesvee houden en dat het nog rendabel is ook. In het afgelopen halfjaar dat er veel boerenprotesten waren, hebben wij gewerkt aan het uitbreiden van het aantal koeien."

Koeien moeten wat opleveren
De roodbonte dikbilkoeien zijn eigenlijk de passie van broer Driek Bos, die ook bekend is van het programma Boer zoekt Vrouw. "We hebben de koeien altijd aangehouden, maar op een gegeven moment heb ik wel tegen m’n broer gezegd: die koeien zijn prima zolang ze ook geld opleveren. En dat lukt heel goed door het vlees van de koeien zelf als vleespakketten te verkopen", aldus Marien Bos.

Bedrijfsgegevens
Marien en Driek Bos hebben een maatschap en betelen ongeveer 80 hectare grond. Ongeveer de helft daarvan is in eigendom en 27 hectare hebben ze vast in hun beheer. Daarnaast hebben ze nog ongeveer 10 tot 20 hectare los huurland. Ruim 36 hectare wordt gebruikt voor de spruitenteelt. Verder telen ze ongeveer 5 hectare suikerbieten en 5,5 hectare knolselderij, 20 hectare fritesaardappelen en een deel vroege plantuien. Daarnaast hebben ze nog 40 stuks verbeterd roodbont stamboek vleesvee wat grotendeels via vleespakketen en keurslagers wordt afgezet.

Hoewel de koeien een mooie bijverdienste opleveren, draait het bedrijf eigenlijk om de spruiten. De broers zijn er jaarrond druk mee. De oogst van de spruiten vindt plaats van augustus tot begin maart.

Moeilijke teelt
De spruitenteelt is zeker niet de makkelijkste teelt. "Doordat we een deel van de spruiten op huurland hebben staan, is het altijd weer een uitdaging om de rassen, de oogstplanning en de wensen van verhuurders op elkaar af te stemmen. Ook bemesting is een lastig punt met zo’n diversiteit aan percelen en verschillende grondsoorten. Maar het lastigste in de teelt is toch wel de insectendruk en dan met name trips. "De spruitentelers zijn aangesloten bij handelshuis Van Oers United, die de spruiten verkoopt. "In principe hebben wij geen contracten of verplichtingen met hen. Wel geven we aan wat het verwachte areaal van de verschillende rassen is en tussendoor geven we aan wat de verwachte opbrengsten zijn."

In augustus begint de oogst van de vroegste rassen. Die oogst gaat echter zeer traag. "Als we heel hard werken en alles goed gaat, plukken we 0,4 hectare per dag. Maar als er iets aan mankeert, gaat het direct een stuk trager. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan heel veel groen blad. We plukken de spruiten ’s morgens en sorteren ze direct. Dezelfde dag gaan ze naar het handelshuis. De spruiten liggen 1 of 2 dagen later al in de supermarkt."

Voor het plukken heeft het bedrijf een 3-rijige plukmachine, waarop 3 man zit. "De spruiten worden afgevoerd met een kieper naar de boerderij, waar ze worden gesorteerd en klaargemaakt voor verzending. Iedere dag dat we spruiten hebben, komt een vrachtwagen ze ophalen."

Spruiten onder doek
De maatschap Bos is 1 van de weinige bedrijven in Nederland die spruiten onder doek teelt. "Dat is belangrijk om al vroeg spruiten beschikbaar te hebben. Door wat vroeger te zijn, kan je vaak een mooiere prijs realiseren, want in de vroege periode, begin augustus, is het aanbod nog klein. Bovendien is het voor Van Oers United belangrijk om jaarrond spruiten beschikbaar te hebben. Na augustus komt langzamerhand de grote massa met spruiten op de markt en neemt de vraag ook geleidelijk toe. Rond december/januari piekt de vraag naar spruiten. Na januari zakt die weer af. Doordat Van Oers vanaf half april spruiten uit Marokko haalt, heeft het bedrijf jaarrond spruiten beschikbaar."

3.600

manuren

Om 36 hectare spruiten te oogsten en te verwerken

De broers hebben ongeveer 36 hectare aan spruiten. Dat is goed voor zo'n 3.600 manuren werk, want 1 hectare oogsten en verwerken kost gemiddeld 100 manuren. De spruitenteelt is dan ook zeer arbeidsintensief. "Een Nederlandse chauffeur op een aardappelrooier kun je vaak wel z’n gang laten gaan, maar met onze Oost-Europeanen is het handig als je de zaak een beetje in de gaten houdt."

Saldo kan geweldig goed maar ook slecht zijn
Door de spruitenteelt is het bedrijf rendabel voor 2 man, al is de markt wispelturig. "Het saldo van spruiten kan heel goed zijn, maar ook heel slecht. De verschillen kunnen heel groot zijn", aldus Marien. "Je hebt naast een sterk wisselende markt ook te maken met grote opbrengstverschillen. Gemiddeld oogsten we zo’n 24 ton per hectare, maar dit seizoen zat er ook een ras bij wat de 37 ton haalde."

Beide broers vinden de spruitentak van het bedrijf echter 'supermooi.' Naast spruiten hebben de broers ook fritesaardappelen, vroege plantuien en knolselderij. Het areaal vroege plantuien gaan ze wat minderen, omdat die markt in hun ogen voller wordt. Ze doen alles met eigen mechanisatie. Dat is belangrijk, omdat ze flexibel willen zijn. "Het kan ook zomaar gebeuren dat we even een keizersnee bij een van de koeien tussendoor moeten doen."

Liever een schuur dan machines
Als investering staat een nieuwe schuur in de planning. In die schuur moet de sorteerlijn voor spruiten komen en ruimte voor de machines. Daardoor komt er weer ruimte in de bewaarschuur voor de bewaring van aardappelen en knolselderij. "De bewaarschuur willen we ook uitrusten met mechanische koeling, omdat de bewaring lastiger wordt nu Chloorprofam verdwijnt. We investeren liever in een schuur dan in een machine, want de waarde van die machines verdwijnt zo weer."

De broers zijn het erover eens dat 'je onderscheiden van de massa' op hun bedrijf een oplossing is om verder te komen. "Het lijkt erop dat voor veel jonge boeren alleen efficiëntie en groter worden een manier is. Veel bedrijven zoeken hun heil in pootgoed. Maar echt iets anders verzinnen zie je maar weinig, en dat is ook lastig. Vroeger waren er meer extra inkomstenbronnen te verzinnen", denkt Driek. "Toch moet creativiteit en inventiviteit een belangrijke eigenschap van een ondernemer zijn, want juist daardoor ontstaan altijd weer nieuwe kansen. En dat is het allermooiste van ondernemen: stap voor stap je bedrijf verder uitbouwen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
blije big 27 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/fotoreportage/10885148/maatschap-bos-vaart-wel-met-spruiten-en-koeien]Maatschap Bos vaart wel met spruiten en koeien[/url]
Mooie reportage over mooi bedrijf
hans 28 December 2019
Leuke reportage, alleen zou ik bij de bedrijfsgegevens ook nog wel geinformeerd willen worden over de benodigde arbeidskrachten, hoeveel, en waarom "Oost-Europeanen" (die je dus kennelijk "in de gaten moet houden")?
Abonnee
lekkere dikke zeug 28 December 2019
mooi verhaal
zwemmend zwijn 28 December 2019
Prachtig verhaal je proeft het ondernemers schap bij de familie Bos en dat al meer dan 400 jaar . Bossen moeten door de eeuwen heen goede ondernemers zijn geweest .





vrolijk varken 29 December 2019
Mooie reportage. Een bedrijf met een rijke historie, maar ook een scherpe blik op de toekomst
Thijs 16 Januari 2020
Mooi verhaal van Marien en Driek over het bedrijf dat zij eendrachtig samenwerkend hebben uitgebouwd. Daar mag je trots op zijn!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden