Blog: Alfred Jansen

Kritisch over percelen bij gecombineerde opgave

2 Mei 2016 - Alfred Jansen - 5 reacties

Ieder jaar mogen wij voor de gecombineerde opgave de percelen intekenen. Voor velen een secuur en soms een ‘stressig’ klusje, omdat er toch veel van afhangt.

Je doet je best om de percelen waarheidsgetrouw en tot de laatste vierkante meter invullen, maar je loopt daarbij wel het risico dat de RVO een gedeelte afkeurt. Dit leidt soms tot frustratie,  ook omdat ik in de praktijk vaak te horen krijg dat ’de percelen ieder jaar kleiner worden’. En een kleinere goedgekeurde oppervlakte leidt tot een lagere uitbetaling en kleinere plaatsingsruimte van mest.

Interpretatie luchtfoto kan behoorlijk wat vierkante meters kosten

Een herkenbaar discussiepunt is de grens langs een boom of bomenrij. Volgens de laatste handleiding mag je een meter uit de stam van de boom niet meetellen. Voor grasland is dit criterium iets ruimer dan voor bouwland, omdat de dieren soms tussen de bomen door kunnen weiden. Voor de zekerheid bel je nog met de RVO om dit te checken. En toch krijg je later een brief met de mededeling dat een gedeelte van het perceel wordt afgekeurd.

De RVO heeft mij desgevraagd een luchtfoto opgestuurd, waaruit zou blijken dat de grens niet goed is ingetekend. Een mooie luchtfoto waarop de bomen en het perceel staan: de bomen volop in het blad en met een flinke strook schaduw. De perceelsgrens is door de RVO verschoven naar een meter langs de kroon van de boom in plaats van een meter langs de stam. Ik hoef u niet te vertellen dat dit behoorlijk wat vierkante meters kan kosten.

Wat gaat er nu niet goed? Ik krijg het gevoel dat de RVO strenger beoordeeld dan je redelijkerwijs volgens de handleiding mag verwachten. In een bezwaarprocedure heb ik aangegeven dat ik graag met de man wil spreken die het perceel beoordeeld, maar dat gaat niet. Ik heb aangeboden dat ze langs mogen komen om de situatie ter plekke te bekijken, maar wederom geen succes.

Dat is erg jammer, want je wil de kwestie toch goed oplossen en het heeft in dit geval geen zin om allerlei juridische discussies aan te gaan.  Saillant detail: volgens de telefonische helpdesk van de RVO is het wel mogelijk dat de NVWA ter plekke de situatie komt bekijken. Zij het in uitzonderlijke situaties zoals bij conflictsituaties door het dubbel intekenen van percelen en op verzoek van de RVO.

En als ik een GPS meting laat doen?  Dan blijkt dat dat op dezelfde manier wordt gecontroleerd en geen garantie op succes is. Is het niet beter dat je als RVO een afspraak met de betreffende agrarische ondernemer maakt en ter plekke langs komt?  Dan kunnen de ondernemer en de RVO samen, eventueel met een onafhankelijke derde, de juiste grens voor een langere periode vaststellen. Ik verwacht dat we nog vele jaren percelen moeten opgeven, dus het loont voor de agrarische ondernemer en de RVO de moeite om dit te doen.   

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
5 reacties
gerlof 2 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10869526/Kritisch-over-percelen-bij-gecombineerde-opgave]Kritisch over percelen bij gecombineerde opgave[/url]
wordt ook knettergek van dit gezeur,alles door kavel 10 laten meten en nog weer afkeur. Blijf niet aan de gang!!!
volgens mij gaat kavel 10 nu in verweer samen met accon
drent 2 Mei 2016
Goh hoe herkenbaar, heb vorig jaar sloot gedempt langs een groot perceel en bij het land aangetrokken en rov trekt het er af, toch weer een half hectare. Dit jaar nogmaals er weer bij getekend, maar weer afwachten wat ze ermee doen.
WCM 2 Mei 2016
Nou kavel 10 hoeft niet in verweer te gaan, die maken er een potje van. Meten halve sloten mee en op deze wijze krijgen ze overal wel een grotere oppervlakte en dit is wat de boeren graag willen, maar word vervolgens door RVO afgekeurd en ook terecht. Rij maar even mee als ze aan het meten zijn, een zootje maken ze ervan.
stammie 3 Mei 2016
Hier zijn satellietfoto's gemaakt kort na natte periode en zijn hele stukken land niet meegeteld omdat het daar kapot glopen was door het was door de koeien. Werd aangemerkt als kavel pad i.p.v. weiland. Dit terwijl het al die jaren ervoor wel gewoon meetelde zo als het hoort. Het is net alsof diegene die het beoordelen moet een bonus krijgt per ha. die hij/zij er af weer te strepen. Zeer irritant merkwaardig en frustrerend.
Ard Eshuis 7 Mei 2016
Kavel 10 doet prima werk, secure metingen en komen goed overeen met wat ik met eigen GPS gemeten heb.
Bij RVO zijn het vreselijke dieven, stelen hectares en mestruimte.. Hoop dat juridische stappen uitkomst bieden
Abonnee
boereke 7 Mei 2016
Heb greppels iets meer dan ploegvoor half weg land rvo maakt sloot van en trek ze tot achter door.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden