Column van Cor Pierik

Megastallen afschieten makkelijker dan ganzen

31 Mei 2011 - Cor Pierik
Een ongebreidelde groei van de intensieve landbouw is om allerlei redenen aan banden gelegd. Voor een belangrijk deel terecht want schoon water, schone lucht en maatschappelijk verantwoord ondernemen moeten voorop staan in de agrarische sector. De explosieve groei van de intensieve natuur in de vorm van grote natuurlijke ganzenfokkerijen in de zomer wordt vooralsnog met rust gelaten. Ook in de G8 komen ze er niet uit. Vooralsnog lijkt het afschieten van de megastal eenvoudiger dan een overzomerende gans.
 
Henk Bleker gooit burgerpanels in de strijd om het maatschappelijk debat over megastallen te verbreden. De panels moeten met laarzen gaan stappen in de mest en vooral ook praten met agrarische ondernemers. Een logische stap van staatssecretaris Bleker, want er zijn nog veel vooroordelen. Het lijkt erop dat de megastal belangrijker is dan dierwelzijn, milieubelasting en het economisch belang. Het zou toch vooral moeten gaan over de inhoud en niet over de verpakking.
 
De jagersvereniging kan ook burgerpanels inzetten om de discussie over de enorme groei van de populatie overzomerende ganzen te verdiepen. Doelmatiger is echter luisteren naar mensen in het veld die precies weten wat er aan de hand is. Natuurlijk speelt het ganzenprobleem niet in heel Nederland. De WBE’s (Wildbeheer eenheden) in Friesland en Overijssel kennen alle ins en outs. Ze weten in welke mate de overzomerende ganzen de weidevogels beconcurreren. Ze kennen de schade en weten hoe imagoschade voor de jagers voorkomen kan worden. Het afschieten van overzomerende ganzen is heel goed uit te leggen.

De discussies over de megastallen en de overzomerende ganzen roepen de vraag op in hoeverre beleid gemaakt wordt op basis van emoties. Een primaire reactie bij veel mensen is geen megastallen en ook geen afschot van overzomerende ganzen. Als we de cijfers erbij pakken dan lijkt het erop dat het milieu, het dierwelzijn en de concurrentiekracht van Nederland geheel andere conclusies opleveren over de megastal. Verder zullen cijfers aangeven dat de biodiversiteit, de economie en een flink aantal weidevogels baat zullen hebben bij het afschieten van overzomerende ganzen.

Cor Pierik
Veehouder in Genemuiden en
onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek

 

Cor Pierik

Cor Pierik is woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS). Hij schrijft met name blogs over actuele feiten en ontwikkelingen in de agrarische sector. Ook is Pierik regelmatig te zien in de rubriek 'BB Feiten'.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden