Column Cor Pierik

Het Waterschap heeft altijd gelijk

10 Juli 2013 - Cor Pierik - 6 reacties

Bijna 15 jaar geleden besloot het waterschap Groot Salland het vee te weren van dijken. De schade aan de dijken veroorzaakt door koeienpoten en schapenpootjes vormde een ware bedreiging voor de veiligheid achter de dijken.  Tegenwoordig worden de dijken gemaaid door professionele bedrijven met indrukwekkende machines.

Ik heb nooit een evaluatie gezien van dit beleid, maar twijfel zwaar aan de verbetering van de veiligheid achter de dijken. Daarentegen is de onveiligheid op dijken stevig toegenomen. Een paar jaar terug raakte een maaier op de dijk zwaar gewond. Dat kan natuurlijk altijd en overal gebeuren. Maar wat ontegenzeggelijk samenhangt met het maaibeleid van dijken is de sterk gestegen schade aan het dijklichaam ten gevolge van auto’s, quads en motoren die over de dijken crossen. Vorig jaar kwam nog een jonge autobestuurder naar me toe. Hij was vast komen te zitten in de natte klei onderaan de dijk.

Bovendien zorgen de zware machines van de maaibedrijven regelmatig voor schade. Zeker als er volgens absurde contractuele afspraken gemaaid moet worden in natte perioden. Regelmatig zijn diepe sporen zichtbaar waarbij een putje in de grond van een schapenpootje verbleekt.

Verder is de hoeveelheid afval die gedumpt wordt langs de dijk toegenomen. Het is een soort niemandsland geworden, waar iedereen recht op denkt te hebben. De afdeling handhaving van het waterschap is op die momenten in geen velden of wegen te zien.

Over de jaarlijkse kosten van dit waanzinnige wanbeleid van het Waterschap durf ik het eigenlijk niet te hebben. En al helemaal niet over inrichtingskosten en het ontpachten van toentertijd. Ik snap best dat het Waterschap dit beleid niet eenvoudig kan terugdraaien. Toch zou het nuttig zijn om eens te experimenteren met vormen van tijdelijke begrazing door schapen. Dit is minder gevaarlijk en past beter in het landschap. Daarnaast kost dit de ingelanden veel minder. Dat staat als een paal boven water, maar het Waterschap heeft altijd gelijk.

Er zijn grote verschillen in het dijkbeheer tussen de verschillende Waterschappen. Het lijkt erop dat sommige schapenpootjes geen schade aanrichten. Nog nooit heeft iemand me kunnen uitleggen hoe dat precies in elkaar steekt. Hoe onlogisch dergelijke beleidskeuzes ook lijken, ik heb door de jaren heen al wel geleerd dat het Waterschap altijd gelijk heeft. Zelfs als het tegendeel zeer aannemelijk is. Het Waterschap Groot Salland is immers het Waterschap van het grote gelijk.

Cor Pierik
Veehouder in Genemuiden en
onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek

Cor Pierik

Cor Pierik is woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS). Hij schrijft met name blogs over actuele feiten en ontwikkelingen in de agrarische sector. Ook is Pierik regelmatig te zien in de rubriek 'BB Feiten'.
Reacties
6 reacties
Balthazar 10 Juli 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/cor-pierik/item/10829993/Het-Waterschap-heeft-altijd-gelijk]Het Waterschap heeft altijd gelijk[/url]
Waterschap schopt de boeren steeds vaker de deur uit, net als de natuurbeheerders. En dan krijg je inderdaad dit soort onzin. Wanneer zien de stropdassen nu eens in dat de enige die echt verstand hebben van natuur en natuurelementen (het weer) de boeren zijn. Rest moet er gesubsidieerd een potje van.
hein vrolijk 10 Juli 2013
Blijkbaar heeft niet ieder Waterschap dezelfde opstelling als die van Groot Salland, want op de dijk die Noord-Groningen scheidt van de Waddenzee wemelt het van de schapen.
Leonardo 10 Juli 2013
Denk dat de waterschappen zelf een onderzoek moeten houden naar hun bestaansrecht. Als boer-burger zijn we al overtuigd van het ontbreken ervan.
Pootaardappel 10 Juli 2013
Onze omringdijken werden dan niet gemaaid door viervoeters. Wel werd er in het verleden een 3 of 4 tal keer gemaaid, mechanisch. Hierbij liet men het gekneusde grasgewas gewoon liggen. Nu hebben ze uitgevonden dat ze het 2 keer kunnen maaien, met het wegzuigen van het gemaaide. Zo ontstaat verschraling en meer kruiden krijgen de kans is het verhaal. Wat wij waarnemen is; pollen gras op als het ware eilanden, kruiden in de vorm van brandnetels en meer van dat soort bende. Ook is er zichtbaar dat de grond om de pollen heen wegspoelt als er hevige regenval is. Huizenhoog gewas met hier en daar een accu, matras of rollen draad. Leuke bezigheid voor de maaier, 2 keer in het jaar je maaibak reviseren en leegpeuteren.
g.mullaert 11 Juli 2013
dit is klare taal, een boer denkt aan zijn portemonnee en zal een in pacht verkregen stuk grond op een goede manier beheren , ik kom uit zeeland en als het veel geregend heeft moet het waterschap zonodig de bermen klepelen , een smerige troep tot gevolg en wat men in de berm gooit, vol kan de fles wel mee op de fiets, maar leeg schijnbaar niet, dat wordt dan weer verhakseld, is dit nu milieuvriendelijk?
Piet van Noort 11 Augustus 2013
Dit probleem speelt ook op de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Omwonenden storen zich aan twee en vierwielige motoren, paarden, crossfietsers en wandelaars op de kop van de dijk. Het plastic uit zee bleef vroeger hangen in het schapengaas maar waait nu de polders in waardoor waterlopen verstopt raken. Enige verantwoording of uitleg van het waterschap wordt niet gegeven. Dit nadat mollen, woelmuizen en konijnen de dijk als hun territorium hebben gemaakt nadat de schapen zijn verwijderd. jttp://www.hardekustverdediging.blogsp[ot.com
Piet van Noort 11 Augustus 2013
Dit probleem speelt ook op de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Omwonenden storen zich aan twee en vierwielige motoren, paarden, crossfietsers en wandelaars op de kop van de dijk. Het plastic uit zee bleef vroeger hangen in het schapengaas maar waait nu de polders in waardoor waterlopen verstopt raken. Enige verantwoording of uitleg van het waterschap wordt niet gegeven. Dit nadat mollen, woelmuizen en konijnen de dijk als hun territorium hebben gemaakt toen de schapen waren verwijderd. http://www.hardekustverdediging.blogspot.com
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden