Blog: Dik Veefkind

Bent u nog trots op uw bedrijf?

24 December 2017 - Dik Veefkind - 45 reacties

'Wat de toekomst brengen moge'. Zo begint een oud lied dat rond de jaarwisseling nogal eens gezongen wordt. De toekomst… Veel ondernemers maken zich in meer of mindere mate zorgen over de toekomst.

Wanneer men denkt aan de toekomst, ontstaan er veel vragen: wat zal het nieuwe jaar brengen? Kan ik mijn bedrijf financieel rondzetten? Kan ik al het werk en al de regelgeving aan? Houd ik het werkplezier en de passie voor mijn onderneming nog wel vast? Gaan we het als gezin of familie nog volhouden?

Het zijn belangrijke en positieve drijfveren

Trots
Op de onlangs georganiseerde thema-avonden van LTO Noord, waar ik samen met een collega invulling aan mocht geven, vroeg ik de aanwezige ondernemers: "Bent u nog trots op uw bedrijf?" Tot mijn blijdschap gaven verreweg de meeste ondernemers aan trots te zijn op hun bedrijf. Trots zijn op wat je doet en geloven in wat je doet zijn belangrijke positieve drijfveren, die je als ondernemer kunnen helpen om door te gaan en vol te houden, ondanks soms lastige omstandigheden.

Het lastige van deze situaties is dat je op je omstandigheden vaak maar een beperkte invloed kunt uitoefenen. En dat kan tot vervelende situaties leiden: financieel, lichamelijk, emotioneel of relationeel. Waar je wel invloed op hebt, is de manier waarop je reageert in moeilijke situaties. En daar zou voor velen een sleutel kunnen liggen om overeind te blijven.

Blijf fit!
Het valt me op dat veel agrarisch ondernemers zichzelf structureel tekortdoen. Daar bedoel ik mee dat de balans tussen werk en privé vaak ver is te zoeken. Er zijn mensen die vinden dat het niet anders kan: het werk moet af! Maar is dat echt zo? Want uiteindelijk houd je dat niet vol.

Mijn eindejaarstip is dan ook: zorg dat je fit blijft! Blijf fit op verschillende gebieden van het leven: lichamelijk, geestelijk, relationeel en sociaal. Het begint dus bij jezelf. Als jij het niet volhoudt, dan zal je bedrijf dat uiteindelijk ook niet doen.

  • Lichamelijk fit: je hebt maar 1 lichaam. Wees daar zuinig op. Nog harder werken is meestal niet de juiste oplossing. Misschien kan het slimmer?
  • Geestelijk fit: als er geen rust 'in de kop is', raak je uitgeput en in onbalans. Zoek hulp en praat over je zorgen met familie, vrienden of een goede hulpverlener.
  • Relationeel fit: investeer in de mensen die het dichtste bij je staan. Zij hebben jou nodig en jij hen. Ik zie dat veel relaties in de agrarische sector onder druk komen te staan als het bedrijfsmatig moeilijk wordt. Voorkom een dubbele strijd, achter(bedrijf) en voor (gezin). Ook hier geldt: blijf praten en zoek op tijd hulp als jullie er niet uit komen.
  • Sociaal fit: sluit je niet af voor de buitenwereld als je het moeilijk hebt. Zoek juist verbinding met mensen van buiten de sector (familie, vrienden, et cetera). Het is daarnaast ook heel goed om te laten zien dat je trots bent op de sector en je bedrijf! We hoeven ons beslist niet te schamen voor onze sector.
Ontwikkel een bedrijfsvisie

Visie
Ontwikkel een bedrijfsvisie als je die nog niet hebt. Dit is voor veel ondernemers nog een lastige. Juist in moeilijke tijden is een bedrijfsvisie belangrijk om als richtsnoer te dienen en focus aan te brengen in je bedrijfsvoering. Waar wil je over 1, 5 of 10 jaar staan? Hoe wil je dat gaan bereiken? Welke stappen kun je zetten om je doelen te behalen? Hoe ga je om met tegenslagen? Een goede bedrijfsvisie helpt je bij het richten op de toekomst en de doelen die je wilt realiseren. Is dat makkelijk? Nee, in veel gevallen en onder de huidige omstandigheden vaak niet. Maar niets doen of klagen is al helemaal geen optie, daar help je jezelf niet verder mee.

Wat de toekomst brengt, we weten het niet. Blijf in ieder geval trots op je bedrijf en blijf fit, want de uitdagingen zijn groot!

Fijne feestdagen!

Dik Veefkind

Dik Veefkind is agrarisch coach en mediator bij AgroCoach. In zijn blogs focust hij zich op de psychische uitdagingen van de boer, zoals burn-outs en bedrijfsconflicten. Ook ondersteunt hij erfbetreders in lastige situaties.
Reacties
45 reacties
bep 24 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10876972/bent-u-nog-trots-op-uw-bedrijf][/url]
Ik denk dat alle boeren trots op hem of haar bedrijf is maar dat een groot gedeelte van de samenleving niet wil of kan begrijpen wat onze drijfveer is om door te gaan.En dat die samenleving zich overal mee moet bemoeien en dikwijls op een verkeerde manier zonder dat ze zich er in verdiep hebben.en dan met een overhied die zo wispelturig is als de pest. moet je zeer trots zijn dat je hier nog boer bent.
hans 24 December 2017
Werkplezier en passie, ja op de Fendt en met de robot tussen de koeien. Trots op wat de buren zien, maar gelukkig is je lening buiten beeld. bep, de drijfveer om door te gaan is momenteel vooral het leuke leventje. En dan mag een samenleving waar je zelf deel van uitmaakt geen mening hebben over de uitwassen van die moderne landbouw : koeien die in 2 jaar opgemolken worden, kalveren die slechts een afvalproduct blijken, mest wat voor 50% illegaal afgevoerd wordt, veeziekte uitbraken en ziektes die op mensen overgedragen worden, ja, je moet trots zijn daar nog boer tussen te zijn.
cagri 24 December 2017
hans, zo veel nijd jegens de landbouw dat u zelfs op een dag als vandaag je gal moet spuwen?
Anders eens zelf proberen te boeren!
Joop 24 December 2017
Hans, wat ben je toch een ongelooflijke zure .... zeg! Mocht je soms geen boer worden van je pa?
petatje 24 December 2017
hans schreef:
Werkplezier en passie, ja op de Fendt en met de robot tussen de koeien. Trots op wat de buren zien, maar gelukkig is je lening buiten beeld. bep, de drijfveer om door te gaan is momenteel vooral het leuke leventje. En dan mag een samenleving waar je zelf deel van uitmaakt geen mening hebben over de uitwassen van die moderne landbouw : koeien die in 2 jaar opgemolken worden, kalveren die slechts een afvalproduct blijken, mest wat voor 50% illegaal afgevoerd wordt, veeziekte uitbraken en ziektes die op mensen overgedragen worden, ja, je moet trots zijn daar nog boer tussen te zijn.

Hans ik zou in hongerstaking gaan, alles wat je in je mond stopt heeft zijn oorsprong bij die verrekte boeren die alles fout doen!!! Ik wens je veel honger!
hans 24 December 2017
Waar zeg ik dat jullie het fout doen, ik zeg gewoon dat wat er momenteel op het platteland gebeurt, zonder waarde-oordeel. Vlgs. bep zijn alle boeren trots op hoe het er toegaat, en ik vraag me dat af. Petatje, jou "ik wens je veel honger", dat is pas zuur, een collega-boer honger toewensen.
tb 24 December 2017
hans heeft helemaal gelijk, alleen willen naïeve boeren dat niet inzien.

het is een triest gebeuren op het platteland, in alle opzichten wordt het kapot gemaakt, door regelgeving, maar zeker ook met droevige opbrengstprijzen!


Meer dan 100 koeien gemiddeld, en gemiddeld nog een 40 k overhouden voor prive.
Verrekte zielig, dat is het
Westbrabander 24 December 2017
Ze rijden wel verrekte goed Hans, die Fendt's.
petatje 24 December 2017
hans schreef:
Waar zeg ik dat jullie het fout doen, ik zeg gewoon dat wat er momenteel op het platteland gebeurt, zonder waarde-oordeel. Vlgs. bep zijn alle boeren trots op hoe het er toegaat, en ik vraag me dat af. Petatje, jou "ik wens je veel honger", dat is pas zuur, een collega-boer honger toewensen.

Nou Hans stel je dan normaal op in hoe je dingen hier naar voren brengt en verwoord ze niet als een antiboer activist. Dan is mijn reactie ook anders. En volgens mij maak je wel degelijk een waarde oordeel met woorden over overbodige kalveren opgemolken koeien en 50% mest die gedumpt wordt!!! Allemaal zaken die je benoemt die ver af staan van de dagelijkse boerenpraktijk. Dus doe niet verongelijkt als je de reacties krijgt waar je om vraagt!
bep 24 December 2017
Kijk hans is nou zo,n iemand uit de samenleving die over iets lult waar hij zelf niets van af weet maar toevallig heeft gehoord of gezien van uit de media.kijk met dit soort mensen hoef je geen discussie te voeren want die lullen als een kip zonder kop.
Bartje 24 December 2017
Hansie is zeker zo'n biologische koperspuiter
hans 24 December 2017
Hoe harder ze schreeuwen, hoe erger de waarheid. Oh wat zijn we goed, wij Nederlandse boeren die de wereld wel zouden voeden en onze buitenlandse collaga's een voorbeeld zouden zijn. Slechts de Deense melkveehouderij staat er nog beroerder voor, of zou dat ook door onze ex-landgenoten emigranten-boeren zo komen? Weerleg gewoon mijn opmerkingen, en bewijs dat het geheel lichamelijk, geestelijk en financieel en nog houdbaar is zou ik zeggen, en dat deze agrarisch mediator bij AgroCoach gauw een ander baantje nodig heeft om z'n zakken te kunnen vullen.
Kjol 25 December 2017
Hans is een bijverschijnsel van een te kleinschalig wordende sector (NL) die niet meer mee kan komen met het grote buitenlandse productiegeweld, oftewel wordt dit ook wel een kat in nood maakt gekke sprongen (en opmerkingen) genoemd.
Nederland is als een voetbalveldje van een paar vierkante meter, overzichtelijk en vol kennis, maar de echte wedstrijd wordt hier niet gespeeld.
Bewuste boer 25 December 2017
Hans is de enige hier die een realistisch verhaal vertelt, de rest droomt nog verder in hun eerlijke boer bewust droom.Bewust onder kost prijs telen.Bewust met mest sjoemelen, en ja petatje je kunt me wat met je gelul dat dit geen boeren praktijk is.Bewust grondprijzen op drijven.Bewust anderen de schuld geven dat het slecht gaat met de sector.Fijne kerst allemaal
Greuste kartoffel 25 December 2017
Bewuste boer schreef:
Hans is de enige hier die een realistisch verhaal vertelt, de rest droomt nog verder in hun eerlijke boer bewust droom.Bewust onder kost prijs telen.Bewust met mest sjoemelen, en ja petatje je kunt me wat met je gelul dat dit geen boeren praktijk is.Bewust grondprijzen op drijven.Bewust anderen de schuld geven dat het slecht gaat met de sector.Fijne kerst allemaal


Nou wordt ie helemaal mooi, je wilt toch niet zeggen, dat die boeren met die miljoenen schuld, dat zelf schuld zijn?????? Nee, dat zijn natuurlijk de banken en de adviseurs schuld. Ja oké, ook een beetje veel hebzucht.....big smilie ;-). Een fijne kerst voor iedereen.
Peer 25 December 2017
Hans, je hebt een punt; lang niet alles gaat goed op de boerderij. En er wordt ook op te veel bedrijven niet genoeg verdiend - blijkens recent info van WUR. Dus ja er is werk aan de winkel voor gezonde toekomstbestendige land en tuinbouw.

Als ik jou was zou ik geen stellingen over koeien, kalveren en mest gebruiken die je niet kunt onderbouwen. Wellicht is te overwegen om je volgende bijdrage kritisch en opbouwend te laten zijn. Wie weet kun je een bijdrage leveren aan de voorliggende uitdagingen in de sector.

Als dat voor jou geen optie is, wil ik je vragen te stoppen met publiceren op dit forum. Het voegt namelijk niets toe, het is een eerder een soort van milieuvervuiling en dat wil ten principale niemand.

Ik ben ook nieuwsgierig hoe jij je inkomen verdiend? Misschien kunnen de lezers en schrijvers op dit forum daar wat van vinden: weet je meteen hoe het voelt als mensen over jou en jouw werk een mening formuleren op geen of in ieder geval te weinig informatie.

En voor jou ter geruststelling; ik ben ondernemer - dus voor eigen rekening en risico - in de agri business.
petstje 25 December 2017
Bewuste boer schreef:
Hans is de enige hier die een realistisch verhaal vertelt, de rest droomt nog verder in hun eerlijke boer bewust droom.Bewust onder kost prijs telen.Bewust met mest sjoemelen, en ja petatje je kunt me wat met je gelul dat dit geen boeren praktijk is.Bewust grondprijzen op drijven.Bewust anderen de schuld geven dat het slecht gaat met de sector.Fijne kerst allemaal

Hans en boer bewust jullie zijn vast hele aardige mensen die het goed bedoelen. Dus ik wens jullie een hele fijne kerst en vergeet maar mijn wellicht te kort rechttoe rechtaan opmerkingen. Wat ik jullie wel wil meegeven is, dat het niet in de hele sector alleen maar kommer en kwel is. De verschillen tussen bedrijven zijn enorm qua rendementen net zoals in andere sectoren ook. En er is een groep die de boerderij van de familie heeft overgenomen, maar geen ondernemer pur sang is. Die groep zoekt geen kansen en ziet nu alleen bedreigingen en gaat ten onder aan diegenen die alleen maar in kansen denken en die aangrijpen. Ook dat gebeurt in alle sectoren van onze economie en is normaal.
Ik kan me de gevoelens van onmacht wel voorstellen, maar weet uit ervaring dat je daar geen steek mee verder komt. Verzinken in ellende maakt de ellende alleen maar groter. Af en toe eens niet werken en nadenken,jezelf doelen stellen en daar naar toe werken is de enige manier om uit die neerwaartse spiraal te komen. Dat kan betekenen wat anders gaan doen, bedrijf verkopen of bijbaan zoeken en bedrijf op half gas zetten. Maar wel je realistische doelen die passen in het economisch gesternte, zelf blijven stellen en er aan werken om ze te halen. Dat geeft ook veel voldoening en vreugde.
Na dit goedbedoelde, maar door velen vast niet begrepen betoog, wens ik eenieder op dit forum toch fijne kertdagen.
Fries 25 December 2017
Het is mis gegaan toen we van jager/verzamelaar “agrariër” werden. Zo’n 13.000 jaar geleden.
hans 25 December 2017
Peer, jij bent ondernemer in de agri-business, dus aan jou om de boeren waarvan jij afhankelijk bent de kansen te laten zien, en een toekomst te bieden. Ik zeg wat ik zie gebeuren, nl dat de boeren uitgemolken worden door die agro-business. Ja zover zelfs, dat de bedrijfs toeslagen met de bedrijfsinkomsten verdwijnen in de zakken van de periferie, en er totaal niets overblijft voor de primaire producent. Slechts de luchtbel, gecreeerd door de banken met de grondprijs, geeft de boer z'n overleven, de leningen en hypotheken gaan sky-high. En de periferie het boerengeld wegsluizen, belastingparadijzen en investeren in de toekomstige landbouwlanden oost van ons. Vwb de stellingen over koeien, kalveren en andere stinkende zaken, iedereen weet het, dus waarom ontkennen (wat al zoveel in de sectoren gebeurt)? En mij vragen te stoppen met reageren, wat een hoogmoed.
hans 25 December 2017
Petatje, ook fijne kerst voor jou. Probleem in de primaire landbouw is volgens mij dat er te veel dubbele agenda's bestaan. Men, de politiek, de verwerking, de winkelketens, de ngo's, de WUR, de banken, men praat over groen en duurzaam als toekomst voor de boeren. Echter wordt achter de schermen er alles aan gedaan de nederlandse productie zo groot en gebundeld mogelijk te houden, ter behoud en vergroting van de winst en werkgelegenheid voor de periferie en dus de staat. Boeren initatieven tot natuurlijker productie, waar de consument om vraagt, zullen alleen gestimuleerd worden als doekje voor het bloeden. HET belang waar de boerenstand voor dient te buigen is goedkoop voedsel, dus overvloed, het overeind houden van de banken en giga winsten verzekeren in de verdere voedselketen, kortom slavenarbeid. Ik ben gelukkig grotendeels uit die spiraal ontsnapt, hoe onterecht ik het ook vond. Wanneer je begrijpt dat de boer met de meeste schuld de grootste, waarschijnlijkde enigste kans op doorboeren heeft, weet ik niet waarom zoveel boeren hier nog aan pogen mee te doen.
Geert 25 December 2017
Wat ben jij een gigantische zwartkijker Hans.

De wereld word echt een stuk vrolijker van jou tijdens de feestdagen.

Voor jou informatie, er zijn genoeg boeren die wel een normaal inkomen verdienen.
En daarmee waarschijnlijk jou uitkering betalen.
hans 25 December 2017
Geert, jij hoort liever kerstsprookjes merk ik. Helaas weinig sprokjes komen uit. Genoeg boeren die een normaal inkomen verdienen, verdienen misschien wel, maar binnen halen? En een normaal inkomen, met vergoeding voor kapitaal en risico, en alle uren tegen normaal tarief, zonder uitkering (btr) ?
Peter Solleveld 25 December 2017
Hans, ik ben zelf boer. Met je opmerking over de robots en de fendt zet je jezelf buitenspel. Jammer want er zit een zekere waarheid in die door agrarisch Nederland wordt ontkent. Het lijkt dat het tijdperk dat de boer nog boer was volledig achter ons ligt.
Peter Solleveld 25 December 2017
Hans, ik ben zelf boer. Met je opmerking over de robots en de fendt zet je jezelf buitenspel. Jammer want er zit een zekere waarheid in die door agrarisch Nederland wordt ontkent. Het lijkt dat het tijdperk dat de boer nog boer was volledig achter ons ligt.
Zeeuw 26 December 2017
hans schreef:
Werkplezier en passie, ja op de Fendt en met de robot tussen de koeien. Trots op wat de buren zien, maar gelukkig is je lening buiten beeld. bep, de drijfveer om door te gaan is momenteel vooral het leuke leventje. En dan mag een samenleving waar je zelf deel van uitmaakt geen mening hebben over de uitwassen van die moderne landbouw : koeien die in 2 jaar opgemolken worden, kalveren die slechts een afvalproduct blijken, mest wat voor 50% illegaal afgevoerd wordt, veeziekte uitbraken en ziektes die op mensen overgedragen worden, ja, je moet trots zijn daar nog boer tussen te zijn.


Ik geef je volledig gelijk.
De moraal van het verhaal is dat we met zijn allen onze mooie producten weggeven.
Op een markt die we zelf naar de donder gemaakt hebben.
Contract groente contract aardappelen en uien.
Explosieve groei na verdwijnen suiker en melk quota.
Het enigste positieve is de grondprijs dan blijft er toch nog een aardig pensioentje over als je klaar bent.
Peer 26 December 2017
Hans, ik heb geprobeerd een fatsoenlijke discussie met jou op te starten. Immers daar is dit forum voor en dat we het niet eens zijn of worden is mij geen probleem.

Echter klaarblijkelijk is dat met jou niet mogelijk want je blijft drammen over een en ander zonder onderbouwing. Verder begin je gelijk over de agri business van alles te roepen wat kant noch wal raakt. Tot slot toon je geen ballen, niemand weet noch hoe jij je inkomen verdiend maar wel wel makkelijk van alles beweren over anderen.

Dus er rest mij niets anders nogmaals te vragen om te stoppen met die niets positiefs toevoegende discussie. Aan vragen is niks arrogants aan.
Geniet lekker van de feestdagen.
Joepi 26 December 2017
Allemaal gelijk hierboven, maar als we allemaal goed gaan verdienen, dan rijden we allemaal op die nieuwe te grote fendt. We rijden elkaar voor de sokken als er een stukje te huur is. En vervolgens vliegt de grondprijs naar nog grotere hoogten. Moraal van het verhaal hoe goed of slecht de prijzen ook zijn. Er blijven altijd mensen die geld verdienen en verliezen. Dat is in elke sector zo, de mensen die wat extra's doen zijn de blijvers. Degene die mopperen dat er geen geld word gebracht verdwijnen. Sommige boeren zijn niet geschikt om zelfstandig ondernemer te zijn, ze konden de boerderij van pappie en mammie overnemen. Beter bij de loonwerker op de trekker, heb je geen geldzorgen
hans 26 December 2017
Peer, " Wellicht is te overwegen om je volgende bijdrage kritisch en opbouwend te laten zijn. Ik ben ook nieuwsgierig hoe jij je inkomen verdiend? Misschien kunnen de lezers en schrijvers op dit forum daar wat van vinden. Er wordt ook op te veel bedrijven niet genoeg verdiend, dus ja er is werk aan de winkel voor gezonde toekomstbestendige land en tuinbouw. Wie weet kun je een bijdrage leveren aan de voorliggende uitdagingen in de sector." (naar "Peer").
Gerrit 26 December 2017
waarom eten zoveel mensen geen vlees meer waarom is er op iedere hoek van de straat een vleespakket te koop van normaal opgefokt vee
juist daarom zijn de prijzen zoals ze zijn en stopt de een na de ander
en blijven ze hun kop in het zand steken.
peter 26 December 2017
ik heb hans ook al eerder gevraagd hoe hij zijn geld verdient of KRIJGT? ook mij heeft hij geen antwoord gegeven!! Ik gun hem het beste.

Ben het wel eens dat de (agribusiness) met een behoorlijk stuk van onze winst ervandoor gaat kijk maar naar de toplui RFC ze krijgen niet genoeg en moeten ook nog een BIJ baantje bij NZO aan de top mee eten van ons kerstdiner!! ben het ook eens met hans dat alle eten in de toekomst uit het oosten komt , want daar zijn geen duurzaamheids-kostprijs verhogende flauwekul(dierwelzijn,mestnormen etc), zoals in Hollandia en daar kunnen we de mensen nog uit buiten (tegen appel en ei laten werken) en vervolgens het product tegen lage Poolse of Roemeense transport zonder invoer rechten in Nederlandse supermarkt dumpen... MAAR als je in Nederland een Pool of Romeen hetzelfde zou betalen dan hij/zij in zijn/haar eigenland aan uur loon verdient ben je een zware misdadiger ECONOMISCH DELICT! Europese commissie/ PVDA,VVD ETC. vinden het wel normaal producten uit zuid-oosteuropese landen onder kostprijs (uurprijs) van nederlandse economie te kunnen dumpen in Nederland!!
koos 26 December 2017
Dag Hans,
Ik vind dit een discussie onder de maat omdat geacteerd wordt op uitwassen zoals je zelf zegt en uitwassen zijn toch geen gangbaar gebruik,maar doe er toch even aan mee want ik begrijp niet dat dat je tegen Bep zegt dat haar belangrijkste drijfveer haar leuke leventje is en vervolgens zeg je dat er niets verdiend word in de primaire sector. Volgens mij strookt dat niet met elkaar.
hans 26 December 2017
Koos, uitwassen van de hedendaagse landbouw betekent veel voorkomende neveneffecten, dus zeker gangbaar. vwb Bep, Je kan een leuk leventje lijden van een gecreeerde bubbel, zoals de grondprijs. Ondernemers in de landbouw doen duur door steeds meer bij te lenen, wat kan door grondprijs-stijgingen, mogelijk gemaakt door een failliet bankensysteem. Ze verdienen dus niets, maar eten "hun" bedrijf op. Hetzelfde doen burgers die ruimte in hun hypotheek hebben, door (een nieuwe) huizenbubbel, bijlenen en het er van nemen. Totdat de bubbel (weer)barst.
hans 26 December 2017
Peter, ik heb al gezegd dat ik boer ben, maar dat heeft voor de discussie toch geen invloed? We praten hier over de Nederlandse landbouw, en al was ik stratenmaker-op-zee of minister van landbouw, (waarbij de ene waarschijnlijk nog meer van landbouw weet dan die ander !) het gaat over wat men zegt, niet wie het zegt.
Vlaamse gaai 27 December 2017
Volgens recente cijfers gaat er jaarlijks 3000ha verloren uit de Vlaamse landbouw. Dit is de grootste reden dat de grondprijs blijft stijgen. Vrijwel alle investeringen worden gedekt door leningen die op hun beurt gedekt worden door de waarde van de grond. In Nederland zal de situatie wellicht hetzelfde overeenkomen. Het doet niet terzake waaruit Hans zijn inkomen haalt, de grondgebonden landbouwer haalt zijn inkomen in alle geval niet uit de productie van landbouwgewassen.
Liekele. 27 December 2017
Twee dingen: Persoonlijk vind ik een Fendt een emotie tractor.Fendt is kwalitatief een goed product.Zelf heb ik een passie voor Valtra en geniet van het zorgeloos rijden met weinig kosten. Ten tweede is het mooi dat de grondprijzen nog steeds stijgen.Het vormt een mooie stille reserve waar je als agrariër in de bedrijfsvoering niet zoveel aan hebt maar het geeft wel rust.Bovendien kan men door stijgende grondprijzen makkelijker krediet krijgen voor o.a. nieuwe grondaankopen.
Piet s 27 December 2017
hans schreef:
Peter, ik heb al gezegd dat ik boer ben, maar dat heeft voor de discussie toch geen invloed? We praten hier over de Nederlandse landbouw, en al was ik stratenmaker-op-zee of minister van landbouw, (waarbij de ene waarschijnlijk nog meer van landbouw weet dan die ander !) het gaat over wat men zegt, niet wie het zegt.

In mijn omgegeving woont ook een boer met 0,5ha grond, daar leeft hij van en is een grote linkse activist met uitkering, in mijn gedachte is hans ook zo iemand
Als dit gedachtegoed te veel podium krijgt gaat dit ten koste van de algemene economie
Alleen met rechtse standpunten hou je economische groei.
Zou graag hebben dat hans stopt om zijn standpunten hier te uiten
Dit kan hij beter doen bij zn eigen soort mensen
hans 27 December 2017
En wie is Piet s zelf ? Groei met rechtse standpunten? Zoals in Nederland en de E U ? Groei door ongeremd geld te drukken en in de economie te pompen. Maar dat ga je, of je kinderen, nog duur betalen. De groei vind je in communistisch LINKS China, niet in het failliette westen. Nb, ik schaam mij hier steeds meer voor wat mijn soort mensen hier uitkramen, mits zij ook boer zijn. (Waar blijft Peer met zijn opbeurende verhaal wat agrarisch ondernemers weer perspectief biedt ?? )
Abonnee
boer biet 27 December 2017
pfffff
ik zeg altijd, een casino is gebouwd voor verliezers, een boerderij blijkbaar ook
bookeskook 27 December 2017
hans schreef:
En wie is Piet s zelf ? Groei met rechtse standpunten? Zoals in Nederland en de E U ? Groei door ongeremd geld te drukken en in de economie te pompen. Maar dat ga je, of je kinderen, nog duur betalen. De groei vind je in communistisch LINKS China, niet in het failliette westen. Nb, ik schaam mij hier steeds meer voor wat mijn soort mensen hier uitkramen, mits zij ook boer zijn. (Waar blijft Peer met zijn opbeurende verhaal wat agrarisch ondernemers weer perspectief biedt ?? )

Zeg Hans had je met je links trapperij niet beter voetballer kunnen worden? Had je wellicht nog kunnen scoren. Hier op dit forum waar ondernemingszin heerst gaat je dat nooit lukken. Succes met je loopbaan.
Penseur 27 December 2017
Een ieder mag vinden wat hij wil . Ik lees het en trek mijn schouders op . Al wat hier gesteld wordt verandert niets aan alles.
Ik ben akkerbouwer . Geworden uit volle overtuiging . Heb er ook nooit spijt van gehad al die 35 jaren al niet. Ben er trots op,dat ik een opvolger heb . Ik constateer dat er sinds de tweede wereldoorlog meer dan 300.000 boeren zijn gestopt of geen opvolger hadden . Jazeker ons clubje wordt kleiner en kleiner. Dat is een gegeven waar je het maar mee moet doen. We zijn van boer ondernemer geworden . Dat kan je leuk vinden of niet maar is een gegeven. Niet de wereld gaat zich aan mij aanpassen maar ik moet me aanpassen aan de realiteit van vandaag . Dat heet ondernemerschap. Ik kan klagen dat de wereld niet eerlijk is ,dat prijzen te laag zijn ,dat de grondprijs te hoog is . Het zijn allemaal achterhoede gevechten . Stel je voor dat elk jaar de aardappels duur zouden zijn . Je hebt er geen idee van hoeveel aardappels er dan gepoot zouden worden. Je kan hier overigens elk gewas voor in vullen . Slechte prijzen zijn af en toe nodig om het areaal te corrigeren. Niet leuk maar wel realiteit. Vraag is hoe ik als ondernemer hier mee om ga . Ben je in staat ondanks al de handicaps toch een inkomen te halen . Dat bepaalt of er voor mij en mijn opvolger inkomen te halen is of niet. Darwin stelde , overigens voor de dieren,planten al wat leeft , dat niet altijd de grootste en de sterkste het overleeft maar diegenen die zich het best weten aan te passen. Dat is nu eenmaal de realiteit . Is de wereld oneerlijk ? Dat zal wel . Ga je er tegen strijden ? Moet je doen . Echter niet vergeten ondernemer te zijn . En anders...... De honden blaffen maar de karavaan trekt verder. Niet in de karavaan? Als je er niet in zit . Jammer voor jouw . Niet leuk maar dan wel realiteit . Je buren en vrienden stellen 1 keer dat het sneu voor je is en gaan verder tot de orde van de dag . Zo is het nu eenmaal en zo is het altijd al zo geweest. U allen een voorspoedig 2018
Boerin 27 December 2017
Hansje pansje kletst totaal uit zn nek. Helaas is dit trending. Hij krijgt daarmee velen op de kast. De lucht boven de grote steden in ons land is te vies voor woorden. Schiphol wordt te klein. Huppa vliegveldje erbij. Nog meer vieze lucht. 1000 km file op de weg dagelijks is normaal. De tijd van vuurwerk breekt aan. Miljoenen....
Johan 27 December 2017
Iedereen mag op dit forum zijn mening kwijt. Respect voor wie eens aan de boom schudt, iemand die niet zegt wat de massa (boeren) graag hoort, neen een contrarian die zegt waarop het staat. Respect Hans!! En laat je vooral niet in de hoek drummen!
Abonnee
Dirk 27 December 2017
Ja Hans, zo reageren boeren op mensen met een mening of visie die afwijkt van de hunne. Trek het je niet aan.
Ik zit er zelf midden in en probeer, los van de boerderij, soms te relativeren.
Ik kan niet ontkennen dat je gelijk hebt. Ik kan me wel inleven in jouw gedachten-wereld .
Gelukkig reageren er hier ook meer mensen die met je meevoelen.
Gerard Groot Koerkamp 28 December 2017
Zeuren is de domste uitstraling die je maar kunt uiten slecht voor het imago en slecht voor je zelf en je omgeving.
Abonnee
Teler 1 28 December 2017
hans schreef:
Hoe harder ze schreeuwen, hoe erger de waarheid. Oh wat zijn we goed, wij Nederlandse boeren die de wereld wel zouden voeden en onze buitenlandse collaga's een voorbeeld zouden zijn. Slechts de Deense melkveehouderij staat er nog beroerder voor, of zou dat ook door onze ex-landgenoten emigranten-boeren zo komen? Weerleg gewoon mijn opmerkingen, en bewijs dat het geheel lichamelijk, geestelijk en financieel en nog houdbaar is zou ik zeggen, en dat deze agrarisch mediator bij AgroCoach gauw een ander baantje nodig heeft om z'n
zakken te kunnen vullen.


Uit de felle reacties kun je 2 dingen opmaken..

1e de mensen die negatief reageren begrijpen niet wat je wilt zeggen. Dat iq hebben ze niet

2e ze hpuden zich inderdaad vast aan de verkeerde symbolen..
pruikenmaker 28 December 2017
Hans heeft wel een groot punt,op een paar mindere kwalificaties naar collega's toe dan.
Eindelijk iemand die kritisch naar de gang van zaken kijkt en die een intellect antwoord heeft op de lompe uitgangspositie van vele boeren; eten of gegeten worden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden