Blog: Doeko van 't Westeinde

'Ministerie brengt sectororganisatie in gevaar'

12 Juni 2017 - Doeko van 't Westeinde - 1 reactie

Ik dacht altijd dat het ministerie ten dienste stond aan haar sector. Echter, deze gedachte blijkt een valse droom. Het ministerie van Economische Zaken brengt namelijk het voortbestaan van de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw in gevaar. Zij wil namelijk niet meewerken aan een goede en eenvoudige manier van collectieve financiering van het programma 'Onderzoek en Innovatie'.

BO Akkerbouw is het platform waarin akkerbouwers en belangrijke ketenpartijen vertegenwoordigd zijn. De pijler van de brancheorganisatie is het gezamenlijk uit te voeren meerjarenplan voor onderzoek en innovatie van de akkerbouw. Dit gaat over de toekomst van de sector. Een sector waar je als jonge boer graag instapt.

Ministerie blokkeert deze mogelijkheid

Medewerking van ministerie nodig
Deze pijler dreigt echter broos te worden. Voor de collectieve financiering is een eenvoudige vorm van medewerking van het ministerie nodig. Akkerbouwers moeten een vinkje kunnen zetten in de gecombineerde opgave, zodat ze toestemming geven om hun areaalgegevens te delen met BO Akkerbouw. Helaas blokkeert het ministerie deze mogelijkheid. Iedere teler zou op basis van zijn opgegeven arealen aardappelen, graan en bieten meebetalen. Dit is de eerlijkste manier om collectief te kunnen innen.

Als de sectorpartijen de financiering volledig zelf moeten organiseren, zullen er "free riders" ontstaan. Die zijn er helaas al genoeg. Dit betekent dat we er niet eens aan beginnen. Dat zal dus het einde van BO Akkerbouw betekenen. Het is het ministerie dan mooi gelukt om een sectororganisatie om zeep te helpen. Oh ja, het ministerie wil nog wel achteraf kijken wat ze kan doen als er op deze eigenhandige manier toch te veel free riders blijken te zijn. Waarom kan dit niet vooraf?

Het gaat de hele sector aan

Draagvlak is flinterdun
Tot nu toe is er van het meerjarenplan nog niets uitgevoerd. Het draagvlak onder de akkerbouwers is ondertussen flinterdun. De frustratie hierover loopt bij de directbetrokkenen tot het kookpunt. De starre houding van het ministerie is een wanvertoning van jewelste en gaat de hele agrarische sector aan. BO Akkerbouw heeft namelijk als eerste sectororganisatie toestemming gekregen om bij alle akkerbouwers financiering voor onderzoek te heffen. Dat is een pad dat andere sectoren met argusogen volgen en maar wat graag ook zouden bewandelen. Met dit vooruitzicht bedenken ze zich wel 2 keer.

We moeten druk op het ministerie blijven zetten om te laten zien dat we het waard zijn. Het wachten is op de nieuwe minister van Landbouw. Tot die tijd zullen we als sector ernstig moeten overwegen of we nog wel geld moeten steken in onderzoek dat we nu al samen bekostigen met het ministerie. Dat zal voor de reputatie van het ministerie, die zo trots is op haar topsectoren, een grote domper zijn.

Doeko van 't Westeinde

Doeko van 't Westeinde is akkerbouwer in Noordoost-Groningen. Hij is oud-bestuurder van het dagelijkse bestuur van het NAJK. Hij was daar portefeuillehouder Akkerbouw.
Reacties
1 reactie
Gerrit Coppens 12 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874815/ministerie-brengt-sectororganisatie-in-gevaar][/url]
Net zo goed als ministerie/kabinet er in de melkveehouderij een puinhoop van maakt
Poterteler 12 Juni 2017
Beste Doeko, steek aub uw kop niet in het zand. ga er nu niet van uit dat elke teler staat te wachten op dergelijk gecensureerd onderzoekt. Een peiling in mijn gebied leert dat de meerderheid tegen is. Maar snap het wel, dan hebben de columnisten weer wat te schrijven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden