Blog: Herma van den Pol

Bescherming tegen gas van koeien gewenst

17 Oktober 2016 - Herma van den Pol - 11 reacties

Binnen tien jaar zeggen de Denen te komen met een nieuwe grassoort die de uitstoot van methaan door boeren van koeien gaat verminderen. In Californië is wetgeving tegen koeienscheten aangenomen en in Canada kijkt men naar zeewier. Waarom richten alle ogen zich hierop? 

Goed nieuws. Het gat in de ozonlaag krimpt. Drijfgassen en vulkanisme hebben invloed op het gat. Het gat is op zijn grootst in oktober. Het is een probleem, want ozon beschermt alles op aarde tegen schadelijk uv-straling uit zonlicht. Zo maar wat feiten op een rij. 

Een lastig en abstract onderwerp

Ik ben in Australië geweest, waar ze veel hinder ondervinden van het gat. Daar bevinden zich dan ook lage concentraties ozon in de lucht. Het is in het straatbeeld terug te zien, want pal aan het strand staan de klinieken waar gecontroleerd wordt op huidkanker. Dit is één zaak die gaat spelen door het ozongat, maar het heeft ook effect op het klimaat. 

De zogenaamde klimaatverandering. Een lastig en abstract onderwerp. Noem bijvoorbeeld de zure regen, waarvan veel mensen zich nog steeds afvragen waar die gebleven is na een paar jaar de krantenkoppen gedomineerd te hebben. Daarna volgde CO2, maar naarmate er meer bekend werd over CO2 kwamen ook de gevolgen van methaan steeds meer aan het licht. Dit gas wordt gezien als nog veel schadelijker dan CO2. 

Hiermee komen we uit bij dieren en dan in hoofdzaak koeien. Naar schatting vertegenwoordigen koeien een aandeel van 5 procent in de productie van broeikasgassen door mensen. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook verspilling van energie. Wanneer de dieren minder boeren, grofweg 90 procent van het methaan komt naar buiten via boeren en 10 procent via scheten, dan hebben ze meer energie over om in te zetten voor groei en melkproductie.  

Het is geen nieuw onderwerp, want er wordt al langer gekeken naar additieven voor veevoer die kunnen helpen om de spijsvertering van koeien te verbeteren. Het gaat echter niet snel genoeg. Daarom koos Californië er voor om de scheten aan te pakken middels recent aangenomen wetgeving. Juist deze staat is de belangrijkste producent van melk in de VS. Tegen 2030 moet de methaanemissie uit mest met 40 procent gedaald zijn.

Beter verteerbaar gras 

Toch domineerde de laatste dagen het verwachte Deense gras de media in Nederland. Over pakweg acht jaar hopen onderzoekers een grassoort op de markt te brengen die voor koeien beter verteerbaar is. Om het gras tot stand te brengen werd DNA-technologie toegepast. Het antwoord op de methaankwestie? Het kan, maar nergens worden de winsten benoemd. Met hoeveel daalt het boeren dan en werkt het voor elk ras?

Er blijkt echter ook een methode te zijn die stamt uit de tijd van de oude Grieken. Het voeren van zeewier levert een winst van 20 procent op en een betere diergezondheid. Vooral een specifieke soort zeewier die voorkomt aan de kust van Canada deed onderzoekers perplex staan. Door het voeren van het wier kreeg B12 niet de kans om samen te gaan met de methaanproductie. Hierdoor wordt het proces waarmee methaangas ontstaat tijdens de vertering verstoord.

Er zijn dus goede kansen om de boeren van koeien een halt toe te roepen en de wereld te redden. Wat ik me afvraag is of we al alles afweten van klimaatverandering en de werking van CO2 en methaan. Het zijn gassen die afzonderlijk en samen hun werk doen, maar waar ze allemaal effect op hebben en hoe het precies werkt vraagt nog meer onderzoek.  

Nog belangrijker: hoe ga je dit aan melkveehouders en vleesveehouders uitleggen. Het gaat om gas. Iets wat lastig te meten is. Een troef is hier dat wanneer methaan aangepakt wordt ook de gezondheid en prestaties van koeien beter worden. Het is misschien een mogelijkheid om de prestaties van koeien verder te verbeteren, ondanks dat vooral melkkoeien al indrukwekkende cijfers opschrijven. Een uitdaging voor de fokkerij en degene die zich bezighouden met veevoer. Alleen wat komt hierna? Waarschijnlijk duikt na het aanpakken van de scheten en boeren van koeien het volgende onderwerp weer op.    

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Reacties
11 reacties
Gehaktbal 17 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10871940/Bescherming-tegen-gas-van-koeien-gewenst]Bescherming tegen gas van koeien gewenst[/url]
Wel eens gedacht aan meer mais voeren. Gaat methaan ook omlaag.
Abonnee
betweter 17 Oktober 2016
dus niet weiden, vers gras geeft methaan.
droog voer veel minder.
komt er nu methaanarme stalmelk?
Abonnee
moeder overste 17 Oktober 2016
minder koeien werkt ook, twee vliegen in één klap
schoenmakers1 17 Oktober 2016
minder koeien in de wei werkt nog beter
geert 17 Oktober 2016
Klaver zie je steeds meer ,zelfs veel bij biologische boeren,veroorzaakt ook veel gas
Ton Westgeest 17 Oktober 2016
Hallo, hebben we nu alles gehad of krijgen we de volgende keer weer wat anders stikstof, fosfaat ,ammoniak, blauwzuur en nu weer methaan. Kijk dan ook ff naar de vegetariërs daar komen er steeds meer van,ook het eten van super food veroorzaken 200% meer scheten. Een mens is namelijk een omnivoor. Ook de groenrecycling veroorzaakt heel veel methaan. Methaan is nl. bekend onder de naam moerasgas, ontstaan uit vergane resten organisch materiaal. Die helpen mee aan het gat van de ozonlaag.
mdb 17 Oktober 2016
Laat ze eerst het verkeer eens aanpakken!

Dat mag ongelimiteerd uitbreiden!!!!
Abonnee
erik 17 Oktober 2016
op lucht en scheepvaart na zijn alle voertuigen steeds schoner geworden( op vw diesels na dan), dat kunnen we van de koeien niet zeggen
Tom 25 Oktober 2016
@ erik : per koe zal je vast wel gelijk hebben, maar per liter melk zijn ze toch zeker schoner geworden!
trier -1 25 Oktober 2016
Het schone verkeer is alleen hier de oude vervuilers blijven rondrijden in de niet westerse landen maar dat is een andere aarde denk ik. De ministers zelf rijden wel in benzineslurpende slagschepen
Abonnee
erik 25 Oktober 2016
als je voer blijft importeren blijf je extra ongewenste gassen de lucht in duwen. Het probleem is dat de consument hier uiteindelijk niet de rekening voor krijgt
bas 25 Oktober 2016
Begin maar met de pleziervaart.De kanalen zijn hier in de zomer blauw van walm,allemaal van die aftandse diesels.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden