Blog: Jinke Hesterman

Gezonder leefklimaat in veedichte gebieden

17 Mei 2017 - Jinke Hesterman - 1 reactie

Anderhalf jaar lang is er door veel betrokkenen hard gewerkt aan de evaluatie van de wetten en regels die geurhinder door veehouderijen zoveel mogelijk moet voorkomen. Het advies, dat in oktober 2016 is uitgebracht aan de staatssecretaris van I&M, ligt helaas nog altijd op haar bureau. Wanneer het naar de Tweede Kamer gaat, is nog onduidelijk.

Paul Bodden heeft er inmiddels wel kennis van genomen. Het valt hem een beetje tegen: het advies bevat naar zijn oordeel slechts enkele suggesties, die niet of nauwelijks zijn uitgewerkt. Ik deel zijn kritiek. 

Ik had graag een steviger advies gewild

Helder verhaal en duidelijke normen
Als lid van de werkgroep max5odeur en deelnemer aan de evaluatie, had ik natuurlijk graag een steviger advies gewild. In dat advies zijn duidelijke normen (het liefst zo laag mogelijk) en een helder verhaal noodzakelijk. Dat heldere verhaal moet ingaan op de noodzaak om stank van de ene veehouderij niet alleenstaand te beoordelen, maar juist in samenhang met de stank van andere veehouderijen, ofwel cumulatie.

Ook hadden de volgende onderdelen er van mij klip-en-klaar in mogen staan:

  • De "50 procent-regeling" dient te worden afgeschaft.
  • De stoppersregeling mag geen ruimte laten voor gemarchandeer.
  • Alle stankbronnen op een bedrijf moeten worden meegeteld, daaronder valt ook het uitrijden van mest.
  • Best Beschikbare Technieken (BBT) mogen niet meer worden gebruikt als excuus om meer dieren te houden. Het zogeheten "opvullen van normen" leidt namelijk op heel veel plaatsen nog steeds tot een onaanvaardbare stankoverlast.

De stankkaart van Nederland
We begonnen de evaluatie met een kaart van alle stankgebieden in Nederland. Dat was voor velen even schrikken. De stankkaart van Nederland kleurt in grote delen van Brabant, Limburg, Gelderland en op veel plaatsen in Overijssel donkerrood.

De stankkaart kleurt in veel gebieden donkerrood

In maart 2015 verscheen het geurrapport van GGD Brabant en Zeeland en het Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS) van de Universiteit van Utrecht. Dat rapport toonde aan dat het stankprobleem veel groter en ernstiger is dan eerder door velen werd gedacht. Niet alleen de veel te ruime normen, maar ook de overschrijding daarvan en de overschatting van het effect op luchtwassers hebben tot de onhoudbare situaties geleid. 

Drastische verlaging van geurnormen
Vertegenwoordigers van de GGD'en, milieufederaties en burgergroeperingen pleitten tijdens de evaluatie voor een drastische verlaging van de geurnormen. Zij wistten zich gesteund door wetenschappelijk onderzoek. LTO, de gemeenten en de provincies vonden echter dat dit onderzoek onvoldoende basis bood voor een ingrijpende beleidswijziging. 

In het Milieumagazine van maart 2017 laat wethouder Aart de Krijff van de gemeente Barneveld, en deelnemer aan de evaluatie, zich hierover uit. Strengere normen zullen diep ingrijpen in het landelijk gebied, waarschuwt hij. 'Dat is niet alleen rigoreus voor de agrarische sector. Het heeft ook behoorlijke consequenties voor de gemeenten.'

Door de normen voor het buitengebied van 14 naar 5 Ou te verlagen, schuiven geurcontouren van veehouderijen over gebieden waar de gemeenten willen bouwen. Dat beweert De Krijff. 'Ik vind het helemaal niet vervelend om een bedrijf weg te kopen vanwege woningbouwaspiranties, maar dat moet dan wel op basis van een objectief vastgestelde norm.'

Bodden zou gelijk kunnen hebben

Breder veranderingsproces gaande
Gelukkig staat zo'n evaluatie niet op zichzelf. Er is namelijk een breder veranderingsproces gaande, waarin er stapje voor stapje wordt toegewerkt naar een gezonder leefklimaat in veedichte gebieden. Paul Bodden verwijst daar ook naar: er lopen verschillende projecten en onderzoeken en hij voorspelt daar een vrij grote wijziging in het toetsingskader aanstaande is. Ook daar zal hij wel eens gelijk in kunnen hebben.

Een onderzoek naar het rendement van luchtwassers gaat onherroepelijk gevolgen hebben voor het aantal dieren dat met dergelijkse systemen kan worden gehouden. Er zijn handreikingen voor gemeenten in de maak, eentje voor geur en eentje voor volksgezondheid, die hopelijk worden verankerd in de wet.

Het zijn allemaal ontwikkelingen waaraan de burger in ieder geval enige hoop op verbetering kan ontlenen. 

Jinke Hesterman

Lid van de werkgroep Max 5 odeur
Reacties
1 reactie
petatje 17 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874528/gezonder-leefklimaat-in-veedichte-gebieden][/url]
Deze blog gaat over geur. Ik vraag mij af wat geur in godsnaam met gezondheid te maken heeft?! In elk huis zowat hangen tegenwoordig geurdispensers, dus ik neem aan dat geur niet schadelijk is! Ik wil daarmee niet gezegd hebben dat geur soms niet hinderlijk kan zijn.
Als de schrijfster eigenlijk de fijnstofproblemathiek naar voren wil halen dan zou ik haar aanraden om het Belgisch onderzoek naar schadelijkheidseffecten van de verschillende soorten fijnstof eens goed te bestuderen zoals dat bijvoorbeeld op vilt.be beschreven staat. Daar komt naar voren dat vooral fijnstof met petrochemische bestanddelen van banden en brandstoffen schadelijk is en dat het fijnstof van veehouderij oorsprong niet schadelijk is! Trouwens ook goed voor LTO bestuurders en lobbyisten om eens te bestuderen en dit in te brengen in hun overlegstructuren want het kan toch niet zo zijn dat wat in Belgie als niet schadelijk wordt gezien, in Nederland wel schadelijk zou zijn. Dat is een rechtsongelijkheid die binnen europa niet mag voorkomen of vraagt om een uitspraak van het europese hof.
petatje 17 Mei 2017
Ik bedoel dus de schadelijkheid van fijnstof met PCB's ofwel polycyklische koolwaterstoffen die met name door autoverkeer en luchtverkeer worden verspreid.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden