Blog: Johan Geeroms

Suikerbietenindustrie moet hopen op hoge olieprijs

13 December 2017 - Johan Geeroms - 9 reacties

Het is voor de Nederlandse suikerindustrie te hopen dat de olieprijs de komende jaren omhoog gaat. De suikerbiet is namelijk een prima grondstof voor bioplastics. Maar zolang de olie goedkoop is, krijgen fossiele grondstoffen de voorkeur. Dat is jammer, want onze boeren kunnen steun goed gebruiken nu de Europese Unie (EU) de suikerquota heeft afgeschaft.

Suiker Unie meldde eind november dat de opbrengst per hectare nog nooit zo groot is geweest als dit jaar. Het klinkt als een hosanna-bericht, maar is het wel goed nieuws? De komende jaren worden heel spannend voor de suikerindustrie.

Zonder plafond
De Europese suikerproductie zal een enorme sprong maken, nu er geen plafond meer is. Weet bijvoorbeeld dat de Oost-Europese suikerindustrie hard aan de weg timmert (importland Rusland wil in 2021 zelfvoorzienend zijn). En ook ‘s werelds grootste producenten (Brazilië, India, Thailand en China) voeren jaarlijks hun productie verder op. Maar nergens is de groei zo sterk als in de EU.

Explosieve toename van suikerproductie gaande

Kortom: er is nu al een explosieve toename van de suikerproductie gaande. Dit terwijl de vraag naar suiker in Europa juist daalt. Daarnaast komt er steeds meer concurrentie van isoglucose, een zoetstof uit granen die breed toepasbaar is; van drankjes tot bakkersproducten. Handelshuis ADM spreekt van een 'dramatische' groei van het aanbod.

Visies lopen uiteen
De visies op de toekomst van de Europese suikerindustrie lopen behoorlijk uiteen. De 1 ziet het rooskleurig: "De vraag naar Europese suiker zit in de lift, omdat we het goedkoopste aanbod hebben", zegt topman Hartwig Fuchs van het Duitse Nordzücker.

Daartegenover staat de vrees van overproductie van bijvoorbeeld Daniel Du Ville van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters, die de komende jaren rekening houdt met een stijging van de Europese suikerproductie van 50%.

Eerder dit jaar zei landbouweconomisch onderzoeker Bert Smit (Wageningen Economic Research) dat Nederlandse suikerbietenboeren zich geen zorgen hoeven te maken, omdat ze tot de meest efficiënte boeren van Europa behoren. Maar hij voegde er wel aan toe dat een lagere suikerprijs de Nederlandse suikerbietentelers in de problemen brengt.

Onderscheidend zijn
Waar zit de kracht van de onze suikerindustrie? Waarmee zijn we onderscheidend? Op productniveau lukt het ons door met veredeling het suikergehalte te verhogen. Ook de opbrengst per hectare is nergens zo hoog. Verder is ons productieproces het efficiëntste. Maar in mijn ogen is 'duurzaamheid' onze belangrijkste troef.

Uit een biet kan men meer halen dan suiker

Met klimaatdoelstellingen die steeds dwingender worden, is de geavanceerde suikerindustrie bij uitstek een voorbeeld dat laat zien hoe via de landbouw klimaatdoelen te realiseren zijn. Uit een biet is meer te halen dan suiker. Grondstoffen voor verf en bioplastics bijvoorbeeld.

Suikerbieten nemen 10 keer zoveel CO2 op als bos. En de reststromen zijn prima te verwaarden (veevoer tot biomassa). Bieten zijn een perfect basisproduct voor de biobased economy.

Oftewel: een prachtig uitzicht op een interessante, nieuwe inkomstenstroom die nog toekomstbestendig is ook. Maar dan hebben we wel een hogere olieprijs nodig, als trigger voor chemische bedrijven om met betaalbare duurzame alternatieven aan de slag te gaan.   

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
9 reacties
hans 13 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10876793/suikerbietenindustrie-moet-hopen-op-hoge-olieprijs][/url]
De bieten rest dezelfde weg als de melk : hoog van de toren blazen, en straks met een overgefinancieerde, slechts op papier duurzame, om hulp schreeuwende sector langzaam met stuiptrekkingen naar de afgrond afglijden.
Einstein 13 December 2017
Moeilijk hè hans dit donkere sombere weer daar wordt je depressief van ga maar gauw naar je huisarts voor medicijnen.
hans 13 December 2017
Fijn hè, tegen depressie zijn remedies, tegen zichzelf om zeep helpende landbouwsectoren bestaat alleen verlies nemen.
dirk 13 December 2017
Ik ben het roerend met je eens Hans, ik hoop dat we over tien jaar terugkijken op goede bietenjaren maar ik vrees het ergste.
spreukje 14 December 2017
Wie alleen maar vreest,
is nog nooit ver geweest.
Zonder risico nemen
valt er niet te ondernemen.
Als je denkt dat het zo slecht zal gaan
zoek snel een baan.
Ren je daar rot,
je baas lacht zich kapot.
Leon 14 December 2017
spreukje schreef:
Wie alleen maar vreest,
is nog nooit ver geweest.
Zonder risico nemen
valt er niet te ondernemen.
Als je denkt dat het zo slecht zal gaan
zoek snel een baan.
Ren je daar rot,
je baas lacht zich kapot.

95% van de boeren heeft al een vaste baan bij diverse bedrijven: de bank, de fritesfabriek, de melkfabriek enz. enz. En dat zijn allemaal geboren optimisten (fantasten dus).
Kjol 14 December 2017
De teelt zal zich uiteindelijk dichter bij de fabrieken gaan concentreren, het dure transport over soms idiote afstanden moet zo snel mogelijk stoppen.
Leon 14 December 2017
Kjol schreef:
De teelt zal zich uiteindelijk dichter bij de fabrieken gaan concentreren, het dure transport over soms idiote afstanden moet zo snel mogelijk stoppen.

En dat jij dan als enige teler overblijft, die gast telen aan 25€ per ton bij 18 suiker en 92 winbaarheid.
Claas 14 December 2017
@Kjol
Als jij alleen nog maar toekomst ziet in telen binnen een cirkel van zeg maar 50 km rond de fabriek dan is dit jaar een mooie testcase. Als de fabrieken een strenge vorstperiode in januari zonder kleerscheuren door gaan komen dan kunnen ze rond de fabriek ook wel gaan bewaren tot 15 maart of zo. Wordt alles nog efficiënter.
Voor 1 fabriek lijkt dat logisch (Anklam)
Voor 2 fabrieken zoals hier ligt dat misschien toch anders.
Kjol 14 December 2017
Gaat uiteindelijk die kant op inderdaad.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden