Blog: Laurens Maartens

Staat euro aan vooravond van kantelpunt?

24 Januari 2018 - Laurens Maartens

De euro is sinds de jaarwisseling razendsnel omhoog geschoten. Op het moment stapelen signalen, dat de munt binnenkort weer een stapje terug gaat doen, zich op. Er is een grote kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week (tijdens haar bijeenkomst) het startschot geeft voor die beweging.

Op valutamarkten kreeg je woensdag 24 januari maar liefst $1,23 voor €1. Dat is veel en veel meer dan 1,5 jaar geleden, toen de Amerikaanse en Europese munt bijna evenveel waard waren. Sommige partijen voorspellen al dat de euro kan doorstomen richting $1,30 of zelfs nog hoger. Echter, de kans is groot dat juist door de kracht van de stijging een kiem is gelegd voor een omslag op de valutamarkt. De ECB heeft in dit opzicht de sleutel in handen.

ECB gaat het roer omgooien
Achter de sterke stijging van de euro gaat vooral de verwachting schuil dat de ECB stopt met het opkopen van staatsobligaties en dat zij daarnaast nog dit jaar de rente gaat verhogen. In de Verenigde Staten (VS) heeft de Federal Reserve de laatste jaren al 5 keer de rente verhoogd. Daar komen in 2018 waarschijnlijk nog 4 verhogingen bovenop. Als de ECB niets doet, wordt het renteverschil wel heel erg groot. Steeds meer handelaren lopen er dan ook op vooruit dat de bank bij de vergadering op 25 en 26 januari vast een voorschot neemt op het stopzetten van het opkoopprogramma.

Gaat ECB door met het quantitative easing-beleid? 

Hoewel uit de verslagen van de vorige vergadering blijkt dat de ECB warmloopt voor een beleidsomslag, zijn er 2 redenen waarom de bank daarmee minder snel gaat. In de eerste plaats is dat de inflatie. Die ligt nog altijd ruim onder de officiële doelstelling van 2%. In december kwam de inflatie in de eurozone uit op 1,4%. Dat percentage zal in de loop van januari wat oplopen, maar dat is in de eerste plaats een gevolg van de hogere olieprijs. De kerninflatie waar ECB-voorzitter Mario Draghi scherp naar kijkt, geeft voorlopig geen aanleiding om het huidige beleid bij te stellen.

Doorn in het oog
De tweede reden waarom de ECB deze week niet komt met een beleidsomslag is de sterke rally van euro zelf. De terreinwinst van de munt dreigt de concurrentiepositie van Europese bedrijven uit te hollen. Officieel heeft de ECB geen doelstelling voor de wisselkoers van de munt, maar de dure munt is Draghi een doorn in het oog. Hij zal niet graag een zet doen die de euro een nieuwe duw in de rug geeft.

Schijnbeweging
Al met al is de kans vrij groot dat de ECB deze week een andere toon kiest dan waar de valutawereld op rekent. In dat geval moet de euro waarschijnlijk weer een flink deel van de recente winst prijsgeven. Aan de andere kant ligt de weg voor een verdere eurostijging niet automatisch open, wanneer de bank zinspeelt op het opschorten van het opkoopprogramma en het verhogen van de rente. In dat geval verschuift de aandacht naar de Italiaanse verkiezingen komend voorjaar en de lastige brexit-onderhandelingen die voor de deur staan. En dat zijn niet bepaald zaken die de eurorally verder gaan aanwakkeren.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden