Blog: Laurens Maartens

Oorlogsgeweld Syrië laat dollar koud

21 April 2018 - Laurens Maartens

De wereldwijde financiële markten trekken zich nauwelijks iets aan van de raketaanvallen op meerdere Syrische doelen en ook de Amerikaanse dollar geeft geen krimp. Dat laatste is overigens geen verrassing.

De financiële wereld heeft nauwelijks oog gehad voor de raketaanvallen op Syrië. De Amerikaanse dollar kwam niet in beweging en de aandelenmarkten hadden hun ogen vooral gericht op de verschillende kwartaalcijfers.

De Verenigde Staten (VS) en bondgenoten schoten onlangs meer dan 100 raketten af op 3 chemische installaties. De aanval was een vergelding voor de vermeende inzet van chemische wapens door het leger van president Assad. Het is niet vreemd dat de financiële markt zich weinig aantrekt van een raketaanval door de VS.

China en Rusland doen aan valutamanipulatie

Lauwe reactie
De Amerikaanse president Donald Trump had van tevoren namelijk al aangekondigd dat hij actie zou ondernemen tegen Assad. De aanval kwam dus niet als een verrassing. Daar komt bij dat de markten gebruikelijk vrij lauw reageren op dit soort gebeurtenissen, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse broker Charles Schwab.

De afgelopen 25 jaar vonden er 13 van dit soort aanvallen plaats. Gemiddeld daalden de koersen de volgende dag met 0,2%, terwijl de dollar per saldo niet in beweging kwam. De financiële wereld geeft daarmee een duidelijk signaal dat de kans klein is dat het conflict escaleert.

Valutamanipulatie
De kans is dus klein dat het tot een aanvaring tussen de VS en Rusland komt, maar dat neemt niet weg dat beide landen elkaar op andere gebieden het leven zuur zullen maken. Circa 1,5 week geleden voerde Trump nieuwe sancties tegen Rusland door. Ook beschuldigde hij het land van valutamanipulatie. Daarbij haalde hij ook uit naar China.

Volgens Trump zien beide landen (in de serie van Amerikaanse renteverhogingen) een kans om hun valuta’s omlaag te drukken, ten opzichte van de dollar. Een dag later haastte de minister van Financiën,Steven Mnuchin zich om uit te leggen dat er nog geen aanwijzingen zijn van valutamanipulatie en dat het bericht van Trump vooral als een waarschuwing gezien moet worden.

Vlam in de pan
Op de valutamarkten is door de aanvallen in Syrië in ieder geval niets veranderd. De richting van de dollar wordt nog altijd bepaald door de risicostand op financiële markten. Zodra het spannend wordt, zoeken beleggers veilige havens zoals de Amerikaanse munt op. En dat is iets waar Trump niet op zit te wachten.

Met het oog op de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven in de VS zal hem er veel aan gelegen zijn om te zorgen dat de politieke spanningen blijven sudderen, zonder dat de vlam in de pan slaat.

 

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden