Opinie Laurens Maartens

Moet opkomende markt het ontgelden?

20 Mei 2018 - Laurens Maartens

De valuta’s van opkomende landen komen steeds meer onder druk te staan door een oplopende Amerikaanse rente en de groeiende nervositeit op de financiële markten. Moeten deze opkomende markten het ontgelden?

De Amerikaanse dollar heeft zich de afgelopen weken herpakt van de klappen die de munt sinds eind 2016 heeft gekregen. Voor het eerst sinds begin dit jaar krijg je net iets minder dan $1,20 voor €1. Het herstel van de dollar laat zich voornamelijk voelen in de opkomende landen. Een breed mandje valuta’s is binnen 2 weken ruim 3% gedaald, ten opzichte van de Amerikaanse munt. Bij veel partijen roept dat nare herinneringen op aan de meimaand van 5 jaar geleden.

Onrust bij beleggers
Op 21 mei 2013 zinspeelde de toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke op het geleidelijk terugschroeven van een groot stimuleringsprogramma voor de Amerikaanse economie. Het vooruitzicht dat de Fed een meer behoudende koers ging varen, zorgde voor veel onrust onder beleggers. Uit vrees voor een stijgende rente haalden ze massaal hun geld uit de obligatiemarkt.

Hierdoor schoot het rendement op de Amerikaanse staatsobligaties omhoog; van iets meer dan 1,5% tot bijna 3%. De rentestijging maakte een einde aan een populair spelletje voor institutionele beleggers: de carry trade. Hierbij werd in de Verenigde Staten (VS) tegen een lage rente geld geleend, om dit in opkomende landen tegen een beduidend hogere rente uit te lenen.

De korte rente is nog altijd vrij laag

Geen kopie van 2013
Inmiddels is de lange rente in de VS verder opgelopen dan in 2013. De rentestijging wordt deze keer veroorzaakt door beleggers die anticiperen op een groeiend begrotingstekort, in plaats van het feit dat ze in paniek hun geld uit staatsobligaties halen. Het eerste deel van de rentestijging is niet ten koste gegaan van opkomende markten.

Veel van deze landen hebben sinds 2013 veel grotere valutareserves en een gezond draaiende economie. Daar komt bij dat de korte rente nog altijd vrij laag is. Voor beleggers die op zoek zijn naar een aantrekkelijk rendement, was er geen aanleiding om opkomende markten de rug toe te keren.

Topje van de ijsberg
De inflatie in de VS is echter opgelopen van 1,6% (juni 2017) tot 2,5% (april). Hierdoor komt de weg vrij voor de Fed om de rente sneller op te schroeven. Bovendien neemt de spanning op financiële markten toe. Als beleggers risico willen afbouwen, komt er een stroom op gang vanuit de valuta’s van opkomende markten naar veilige havens, zoals de dollar en Zwitserse franc.

Voorlopig trekken voornamelijk de Turkse lira en de Argentijnse peso de aandacht met koersdalingen van ruim 15% in 2018. De kans is echter groot dat over enkele maanden blijkt dat dit slechts het topje van de ijsberg was.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden