Opinie Laurens Maartens

ECB-voorzitter Draghi slaat terug

18 Juni 2018 - Laurens Maartens

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), slaagt er toch in om de euro onderuit te trekken. Dit ondanks zijn belofte om te stoppen met de stimuleringsmaatregelen. Dat heeft alles te maken met zijn renteplannen.

De centrale banken hebben de valutamarkt nog stevig in hun greep. Dat is de belangrijkste conclusie na de toespraken van Fed-voorzitter Jerome Powell en die van zijn Europese evenknie Mario Draghi. Dat geldt echter alleen als het gaat over de mogelijkheid van toekomstige rentezetten.

Het bericht dat de ECB eind 2018 stopt met het opkopen van (staats)obligaties en andere activa liet handelaren koud. Alle aandacht ging uit naar de uitspraak van Draghi dat de rente tot de zomer van 2019 niet verhoogd wordt. Direct na dit nieuws gleed de euro met 1,5% onderuit, ten opzichte van de dollar.

Felle terugval
Die felle terugval weerspiegelt het groeiende renteverschil tussen beide kanten van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten (VS) verhoogde Powell de rente van 1,75% naar 2%. Dat markeerde alweer de zevende verhoging sinds begin december 2015. Powell nam bovendien een voorschot op nog 2 verhogingen in de tweede helft van dit jaar.

Dit weerspiegelt het groter wordende renteverschil

Als de Amerikaanse economie goed blijft draaien, en de Fed ook in 2019 de huidige koers blijft varen, zou het kunnen dat de rente in de buurt van de 3% ligt, voordat de ECB een eerste zet gedaan heeft. Zoals het er nu naar uitziet, ligt de officiële rente op ons continent nog steeds op 0%.

Euro-opmars
De afgelopen 1,5 jaar had het oplopende renteverschil overigens weinig invloed op de wisselkoers. Half december 2016 was €1 nog $1,04 waard. Halverwege april was dat opgelopen naar $1,24. Die opmars wordt voor een deel verklaard door het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Partijen maken zich zorgen over de politieke onrust en oplopende begrotingstekorten die hij creëert. Bij hun keuze voor de wat grotere zekerheid van de euro, wordt dan graag een klein nadelig renteverschil op de koop toegenomen. Daarin lijkt nu verandering te komen.

Tussenkop
In de eerste plaats dreigt dat nadelige renteverschil, na de uitspraken van Powell en Draghi, toch behoorlijk groot te worden. Daar komt bij dat de politieke rust in Europa niet zo groot is als het zich aanvankelijk liet aanzien. De Italiaanse coalitievorming dreigde eind mei zelfs even uit te lopen op een nieuwe eurocrisis.

Indertijd schoot de euro ook al met bijna 2% onderuit. De nieuwe Italiaanse regering is een explosieve mix van 2 populistische partijen, dus het gevaar is nog niet helemaal geweken. Het lijkt erop dat de rollen van de euro en de dollar lijken voorlopig even te zijn omgedraaid.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden