Opinie Laurens Maartens

De schijnbewegingen van de yen

27 Juli 2018 - Laurens Maartens

De yen schoot maandag 23 juli omhoog. Dit na speculaties dat de Japanse centrale bank volgende week een voorschot neemt op het terugdraaien van de stimulerende maatregelen. Zo ver gaat het echter niet komen.

Het rendement op 10-jaarsstaatsobligaties is maandag in 1 klap verdrievoudigd. Dat klinkt spectaculair, maar in werkelijkheid veerde de rentevergoeding op van 0,03% naar 0,09%. Het verschil van 6 procentpunten markeert wel de grootste stijging in bijna 2 jaar tijd.

Ook maakte geen enkele partij gebruik van het aanbod om (staats)leningen op te kopen. Na berichten dat er mogelijk een koerswijziging in het stimulerende beleid van de Bank of Japan aankomt, kiezen beleggers ervoor om hun obligaties stevig vast te houden en de vergaderingen van 30 en 31 juli af te wachten.

Hoop opgegeven
De lage rentestand geeft aan dat handelaren de hoop, op het feit dat de inflatie in Japan voor 2030 gaat oplopen, bijna hadden opgegeven. Ondanks de berichten over een minder ruim beleid, ligt een koerswijziging niet voor de hand. Bij een poll van Bloomberg gaven alle 44 ondervraagde economen aan dat de Bank of Japan eind deze maand gewoon vasthoudt aan de ingezette koers.

Krijgt economische groei een nieuwe knauw?

Ongeveer 1 maand geleden schetste de bank immers een iets zwakker inflatiebeeld dan in het voorjaar. De consumentenprijzen zouden momenteel met 0,5% tot 1% toenemen, terwijl in de maand april nog melding werd gemaakt van een groei van 1%.

Pijn in de exportsector
Een andere reden waarom de Bank of Japan vasthoudt aan de koers, is omdat de bank anders het risico loopt dat de zwakke economische groei een nieuwe knauw krijgt. In het eerste kwartaal kromp het Japanse bbp met 0,2%. Door de rentestijging liep de yen met ruim 0,5% op, ten opzichte van de dollar en de euro. Als er daadwerkelijk signalen komen dat het stimulerende beleid wordt afgebouwd, zal de munt een nieuwe sprong maken.

Dat holt de concurrentiepositie van de Japanse exportsector, die het al zwaar heeft door de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump, uit. Dit verklaart ook waarom de Japanse beurs met bijna 1,5% daalde, nadat speculatie over een koerswijziging van de Bank of Japan de kop opstak.

Vuurwerk
Ondanks recente berichten is de kans klein dat de vergadering vuurwerk oplevert. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er wordt besloten te onderzoeken wat het effect is van een langdurig stimulerend beleid. Een daadwerkelijke koerswijziging komt dan pas aan de orde zodra de inflatie echt in beweging komt. Dat maakt de recente opleving van de yen tot een schijnbeweging in plaats van een aanzet tot een trendomslag.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden