Column Laurens Maartens

Opmars dollar goede zaak voor Nederlandse bedrijven

15 Januari 2016 - Laurens Maartens

De stemming op financiële markten wordt nu vooral bepaald door zorgen over de Chinese economie, de daling van de olieprijs en het beleid van centrale banken. Alledrie de ontwikkelingen hebben een sterke link met de schommelingen van de Amerikaanse dollar.

Aandelenmarkten hebben de slechtste jaarstart in bijna een halve eeuw achter de rug. De belangrijkste oorzaak voor het slechte begin zijn de toenemende zorgen over de snelheid waarmee de economische groei in China afkoelt. De overheid in dat land laat de munt in een heel nauwe bandbreedte bewegen ten opzichte van de dollar, zodat de Chinese malaise indirect ook grote invloed heeft op de richting van de Amerikaanse munt.

Daar komt bij dat de grondstofvraag vanuit China ook onder druk staat. Dat geldt onder meer voor olie, dat in dollars noteert. De olieprijs is de afgelopen anderhalf jaar al met bijna tweederde gedaald als gevolg van een prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Amerikaanse schalieolie producenten, die zich vooralsnog niet uit de markt laten drukken. De olieprijs kwam vorige week al even onder de 30 dollar per vat terecht. Aangezien de sancties tegen Iran zijn opgeheven en de productie in dat land ook weer op stoom komt, voorspellen veel zakenbanken al dat in de loop van dit jaar ook de grens van 20 dollar per vat in beeld komt.

Nu heel interessant om positie te kiezen voor een verdere opmars van de dollar

Op de valutamarkten trekt een ander magisch getal steeds meer de aandacht. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de zogeheten pariteit is bereikt, waarbij een dollar precies evenveel waard is als een euro. Eind 2002 was de laatste keer dat de valuta’s precies in evenwicht waren. Daarna liep de waarde van de euro gestaag op, totdat die munt in het voorjaar van 2008 maar liefst 1,6 dollar waard was. Sinds de zomer van 2014 zijn de rollen omgedraaid en wint de Amerikaanse munt snel terrein ten opzichte van de euro. Die stijging wordt veroorzaakt doordat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten een verschillend beleid voeren.

Terwijl de ECB probeert om de rente verder te drukken, heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in december voor de eerste keer in meer dan negen jaar de rente verhoogd. Die stap kwam niet als een verrassing, aangezien de Federal Reserve er alles aan had gedaan om te voorkomen dat financiële markten gingen schrikken. De verrassing komt mogelijk wel in de loop van dit jaar. De verschillende leden van de Fed voorspellen namelijk zelf dat de rente in de loop van 2016 oploopt tot 1,4 procent, terwijl de gemiddelde prognose van economen op minder dan 1 procent ligt. Als de rente in de Verenigde Staten inderdaad sneller oploopt dan verwacht, maakt een grote groep bedrijven en spaarders hun vermogen naar Amerikaanse rekeningen over. Dat drijft de waarde van de dollar op.

De turbulentie op financiële markten was voor valuthandelaren aanleiding om posities - waarmee ze speculeren op een stijging van de Amerikaanse munt - even af te bouwen. Volgens berekeningen van financiële nieuwsdienst Reuters en cijfers van de Amerikaanse handelscommissie CFTC blijkt dat de waarde van deze posities in een week tijd is gedaald van 31,8 naar 28,8 miljard euro. Dat is nog altijd een enorm bedrag: omgerekend maar liefst 1.700 euro voor elke Nederlander. De enorme kracht waarmee beide munten worden aangetrokken door het psychologisch belangrijke niveau van pariteitl, maakt het nu heel interessant om positie te kiezen voor een verdere opmars van de dollar.

Voor bedrijven in Nederland hoeft die ontwikkeling niet nadelig uit te pakken. De internationale concurrentiepositie verbetert. Producten en diensten uit de eurozone worden relatief goedkoper in dollarlanden en landen waarvan de munt gekoppeld is aan de dollar, zoals China en Saoedi-Arabië. Het CBS heeft vorig jaar al becijferd dat een daling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munt met 10 procent in de periode van 1978 tot 2014, gepaard ging met een groei van de export met 1,9 procent. Tussen 2008 en 2014 was die exportgroei gemiddeld zelfs 2,8 procent. Laat die dollaropmars voorlopig dus maar doorgaan!

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden