Blog: Laurens Maartens

Geheim valuta-akkoord verzwakt dollar?

15 Mei 2016 - Laurens Maartens

De Amerikaanse dollar heeft de afgelopen maanden opvallend veel terrein ingeleverd ten opzichte van andere munten. Dat is waarschijnlijk een tijdelijk effect als gevolg van een geheim valuta-akkoord dat in februari is gesloten in Shanghai.

De zwakte van de dollar trekt dit jaar veel aandacht op valutamarkten. De zogeheten dollar index waarin het koersverloop van de munt wordt afgezet tegen een mandje andere valuta’s, zoals de euro en de yen, is de afgelopen maanden met 5 procent gedaald.

Op het eerste gezicht lijkt dat een reactie op de wijze waarop de Amerikaanse centrale bank de serie geplande renteverhogingen naar achteren heeft geschoven. In Europa en Japan hebben centrale banken echter ook stappen gezet om de (rente)verwachtingen te temperen en de economie te stimuleren. Het heeft er dus alle schijn van dat er meer aan de hand is.

De laatste weken wordt er in financiële media steeds vaker gespeculeerd over het bestaan van een zogeheten Shanghai Akkoord. Bij de G20-top die op 26 februari in de Chinese start werd gehouden, zouden financiële beleidsmakers zoals Fed-voorzitster Janet Yellen, ECB-president Mario Draghi, Christine Lagarde van het IMF en nog een paar grote kanonnen uit de financiële wereld achter gesloten deuren bij elkaar zijn gekomen om de plannen te smeden om de dollar te verzwakken.
 

Buitenlandse partijen zijn al bezig om hun investeringen uit China terug te trekken

De voornaamste reden om de dollar onderuit te halen is de koppeling van de Amerikaanse munt met de Chinese renminbi. De economische groei van China loopt steeds verder terug. Buitenlandse partijen zijn al bezig om hun investeringen terug te trekken. Tegelijkertijd zoeken vermogende Chinezen naar een bestemming voor hun vermogen waar het economisch klimaat meer stabiel is. Meestal leidt de uitstroom van valuta tot een devaluatie van de munt. In het geval van de yuan heeft dat vaak heel nare gevolgen.

In augustus vorig jaar leidde een plotselinge verlaging van de yuan ten opzichte van de dollar tot paniek op financiële markten. Aandelenindices van New York tot Londen en van Amsterdam tot Tokio gingen keihard onderuit toen de Chinese munt tussen 11 en 14 augustus met 3 procen daalde ten opzichte van de dollar.  Een tweede daling die half november werd ingezet leidde opnieuw tot oplopende spanning in de financiële wereld. Er is centrale bankiers veel aan gelegen om nu de rust te bewaren en om te voorkomen dat de Chineze economie in een nog dieper dal duikt. Door de dollar omlaag te drukken, neemt de noodzaak voor een nieuwe devaluatie van de yuan af.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat het Shanghai Akkoord daadwerkelijk bestaat. De centrale banken van Europa en Japan hebben maatregelen genomen die minder ver gaan dan waar economen op rekenden. Hierdoor hebben ze kansen laten liggen om via een daling van de euro en de yen hun eigen exportsector wat meer lucht te geven. Daar komt bij dat de volatiliteit op valutamarkten minder groot is dan wat op basis van de economische nieuwsstroom verwacht zou worden.

Het is natuurlijk de vraag hoe lang dit goed blijft gaan. De afgelopen week liep de dollar weer wat op, omdat beleggers incalculeren dat er dit jaar mogelijk toch nog twee renteverhogingen aankomen in de Verenigde Staten. Aan de andere kant maken tegenvallende Chinese inflatiecijfers over april en een oplopende schuldenlast maken handelaren juist steeds meer onrustig. En een oplopende spanning leidt gebruikelijk tot een stijging van de dollar. Zodra het spel van het Shanghai Akkoord is uitgewerkt, ligt de weg dus vrij voor een nieuwe opmars van de Amerikaanse munt.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden