Blog: Laurens Maartens

Feest aan de pomp en pijn voor de oliesjeiks

3 November 2016 - Laurens Maartens - 2 reacties

OPEC-landen kunnen het niets eens worden over de manier waarop ze de productie gaan terugschroeven. De olieprijs staat onder druk – en dat geldt ook voor de valuta’s van olie-exporterende landen.

Het leek er even op dat het akkoord van de OPEC-landen over een productiebeperking eind september de start was voor een nieuwe opleving van de olieprijs. Toen Rusland ook oren leek te hebben naar het reduceren van het forse productie-overschot, schoot de prijs omhoog tot $54 per vat begin oktober. Dat is ruim een kwart meer dan begin augustus werd verhandeld. Automobilisten voelen die prijsstijging aan de pomp. Maar voor autorijders is er goed nieuws.

Afgelopen weekend voerden de OPEC-landen overleg met andere olieproducenten, zoals Rusland, Brazilië en Mexico in Wenen. Het bleek dat het erg lastig is om af te spreken hoe ver de afzonderlijke landen de oliekraan dicht moeten draaien. Bovendien staan landen van buiten de OPEC niet te popelen om de productie te bevriezen. De belangrijkste uitkomst na 18 uur praten was dat er een nieuw overleg moet komen voor de officiële OPEC-top die eind deze maand plaats vindt.

Failliet, of toch niet?
Het nieuws dat de kans op een productiedaling flink is afgenomen, droeg de afgelopen dagen bij aan een daling van de olieprijs met 7% tot minder dan $ 47,- per vat. Een andere factor die de prijs onder druk zet is een voorzichtige opleving van de Amerikaanse olieproductie. Door de felle daling van de olieprijs na juni 2014 zijn veel producenten van schalie-olie in financiële problemen gekomen. Tientallen oliebedrijven zijn al failliet gegaan. Desondanks produceren ze gewoon door zodat de schuldeisers toch nog wat terugverdienen. De afgelopen weken loopt de olieproductie in de Verenigde Staten zelfs langzaam weer op.

De aanwijzingen stapelen zich op dat het olieaanbod voorlopig hoger ligt dan de meeste marktpartijen hadden ingecalculeerd. Tegenover het hogere aanbod staat een vraag die als gevolg van de zwakke economische groei in grote delen van de wereld nauwelijks toeneemt. Dit wordt bevestigt door de laatste weekcijfers van het American Petroleum Institute. Hieruit bleek dat de olievoorraden, tegen de verwachting in, weer zijn gestegen. Afgezien van een onverwachte gebeurtenis zoals een grote staking of een ander productieprobleem is er weinig wat een verdere daling van de olieprijs in de weg staat. Zakenbank Goldman Sachs voorspelde al dat de prijs van een vat olie kan dalen richting de $ 40,-.

De keerzijde van een lagere olieprijs
Automobilisten zullen blij zijn met de lagere benzineprijs die voortvloeit uit de terugval van de olieprijs. Economen zijn echter minder enthousiast. De opleving van de olieprijs eerder dit jaar leidde ertoe dat in veel landen de inflatie weer wat opliep. Centrale bankiers zien hierin een voorwaarde voor een versnelling van de economische groei. Die rugwind is gaan liggen en dreigt zelfs om te slaan in een tegenwind.

De schommelingen van de olieprijs hebben ook grote invloed op de waarde van de valuta’s van landen die sterk afhankelijk zijn van de olie-export. Het is dan ook geen toeval dat de waarde van onder meer de Canadese dollar en de Noorse kroon de afgelopen dagen onder druk staat. Met het oog op de ontwikkelingen op de oliemarkt is de verwachting dat de olievaluta’s verder onder druk komen te staan.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Reacties
2 reacties
andre vw 5 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872163/Feest-aan-de-pomp-en-pijn-voor-de-oliesjeiks]Feest aan de pomp en pijn voor de oliesjeiks[/url]
Leuk bericht feest aan de pomp.

Melk 30 cent per liter benzine 147 cent per liter.
Wie viert er het grootste feestje??????????
freek 5 November 2016
we kunnen het beter omdraaien
rinus 21 November 2016
En dan zijn er nog van die grapjassen die de eurocenten voor de melkprijs
nog omrekenen naar oude centen!!!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden