Blog: Mark Heebing

Boeren kunnen verdienen aan energietransitie

17 Juli 2017 - Mark Heebing - 7 reacties

De energiedoelstellingen liegen er niet om: energieneutraal in 2050. En sommigen stellen hun doelen nog ambitieuzer. Alleen met windturbines op zee en zonnepanelen op alle daken halen we deze doelstelling niet.

Het moet dus ook op andere plekken gebeuren die momenteel een andere bestemming hebben. De energietransitie is daarmee ook een ruimtelijke opgave. Deels zullen ook agrarische gronden aangewend worden om de energietransitie te bespoedigen. Dat daaraan ook simpelweg geld mee te verdienen valt, ontdekken steeds meer boeren.

€4.000

rendement 

per hectare voor zonneakker 

Interessant aanbod
Vorige week bezocht ik een bevriende biologische fruitteler. De fruitteler en diens vrouw bezitten 12 hectare appels en peren. Ze hebben de beste grond uit de regio en een goedlopende winkel aan huis. Kortom, een prachtig bedrijf. In eerste instantie ging het gesprek over alledaagse dingen. Aftastend manoeuvreerde de boerin het gesprek richting grondgebonden zonneparken. Na wat doorvragen kwam het hoge woord eruit. Ze hadden een aanbod gekregen van een ontwikkelaar van zonneparken. Ik benadrukte meermaals het succes van hun bedrijf maar de boerin was zichtbaar denkende. Logisch: als je al richting de 60 gaat, dag en nacht met het bedrijf bezig bent en in een goed jaar €3.500 per hectare hebt verdient. Dan zet een bod van een ontwikkelaar van €4.000 per hectare (waar je verder niets voor hoeft te doen) aan het denken.

Ook landbouworganisaties worstelen met dit verschijnsel. In het verleden pleitte ze grotendeels voor het behoud van landbouwgrond. Nederland moet de wereld voeden en daarvoor moeten andere belangen opzij was het adagium. Echter, er zijn steeds meer boeren die best wel een windturbine in de wei willen. Of afbouwende boeren die een zonnepark als een alternatieve bron van inkomsten zien. Nu individuele boeren steeds meer hun bijdrage willen leveren aan de energietransitie, moeten landbouworganisaties hun standpunt herzien om hun achterban niet te verliezen.

Worden energiegronden schaars?

Meer draagvlak voor zonneakkers
Met het zoeken naar geschikte locaties door een select aantal belangen ligt wildgroei op de loer. Vooralsnog zijn er ook uitermate geschikte plekken zoals voormalige uitleglocaties, vuilstorten en overhoeken die in aanmerking komen. Maar gezien de snelle opkomst van het aantal initiatieven en de immense opgave, worden voor de hand liggende locaties snel schaars. Provincies en gemeenten beginnen beleid te maken wat hard nodig is aangezien er veel onduidelijkheden ontstaan. Door politiek gedragen randvoorwaarden te scheppen wordt de kans groter dat zonneparken ook op maatschappelijk geaccepteerde plekken komen te liggen.

Ongeacht van welk aandeel wind, zon of biomassa je uit gaat: er gaat landbouwgrond opgeofferd worden voor de opwek van duurzame energie. Ondernemers zullen afzonderlijk hun keuze maken of ze grond willen inzetten voor de energietransitie en op een aanbod in gaan. Maar als er plotsklaps een ontwikkelaar op de stoep staat met een zak geld ter waarde van €4.000 hectare per jaar, dan is mijn inschatting dat veel boeren deze kans zullen pakken.

Mark Heebing

Mark Heebing is landschapsontwerper en gebiedsontwikkelaar. Zijn blogs hebben betrekking op landgebruik in relatie tot hedendaagse ontwikkelingen. Met zijn eigenzinnige kijk probeert hij nieuwe wendingen aan discussies te geven.
Reacties
7 reacties
Baarslag 17 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10875215/boeren-kunnen-verdienen-aan-energietransitie][/url]
Vergoeding moet in verhouding staan tot het risico. Risico's kun je pas goed inschatten als je alle input en output van een zonnepark kent. En daarnaast ook zicht hebt op de kasstromen die bij een dergelijk project horen. Met een groep agrariërs zijn wij al ca. 1,5 jaar bezig dit goed in beeld te krijgen en dat is erg moeilijk kan ik u verzekeren. Met deze blog zet u m.i. een aantal agrariërs op het verkeerde been en is dit koren op de molen van ontwikkelaars! Met de huidige kennis van zaken is een vergoeding van €4.000,= per ha een veel te lage vergoeding voor het risico dat gelopen wordt.
Berry 17 Juli 2017
Welke risico's loopt de grondeigenaar?
Broeders 17 Juli 2017
Wat is dan wel een reële vergoeding voor het risico wat gelopen wordt?
josef 18 Juli 2017
Als gemeenten met een slogan komen als bv "???? Wekt Op" dan mag je er toch van uitgaan dat ze (de gemeente dus) ook zelf eens een beetje vaart maken met onderzoeken als een plan wordt/is ingediend!! Maar nee, dit gaat nog langzamer dan dikke stront in een trechter. Dus gemeenten, neem ook duidelijk uw verantwoordelijkheid hierin en mede-initiatief.
Visser 18 Juli 2017
Als je een paar jaar zonnepanelen neerlegt als proef. Overigens stelt de overheid zich toch garant voor de risico's?
Mark Heebing 18 Juli 2017
Dag Baarslag,
Interessant dat u onderzoek doet naar redelijke vergoedingen. Kunt u toelichten waarom de genoemde vergoeding volgens u te laag is? Ik praat er graag met u over door.
Groet, Mark
john 18 Juli 2017
Na het plaatsen van het park gaat je grond naar verpachte waarde.. Wil je het verkopen, dan zal je er minder voor vangen...
info 23 Juli 2017
Als er in Ned. niet genoeg oppervlak is voor zonnecollectoren op daken hebben we grond genoeg om deze massaal op te plaatsen, en hoeft geen enkele agrariër hiervoor grond in te leveren. BV. Ned. heeft in de vorm van natuurmonumenten , Gelderslandschap en noem ze maar op, gronden genoeg om ze op te plaatsen, deze organisaties worden door de BV. gesubsidieerd in allerlei vormen en hebben veel gronden die geen cultuur waarde meer hebben in hun bezit waar ze de zonnecollectoren op kunnen plaatsen , doordat zij hierop al subsidie ontvangen moeten zij uitgesloten worden van de SDE subsidie want zij ontvangen al geld waar ze niks voor doen. Tevens moeten ze verplicht worden gesteld om hiervoor een tegenprestatie te leveren in de vorm van energie te produceren, zij hebben natuur altijd voor in de mond , de zon is immers 100% natuur , laat ze nu maar eens laten zien dat zij daar ook voor staan.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden