Blog: Paul Bodden

Interimwet regelt aantal dieren per regio

12 April 2017 - Paul Bodden

Het ontwerpvoorstel 'Interimwet veedichte gebieden' is gisteren, 11 april 2017, vrijgegeven voor de internetconsultatie. Het wetsvoorstel bevat instrumenten om maatregelen te nemen voor gebieden die te kampen hebben met negatieve gevolgen van de veehouderij. 

Het wetsvoorstel introduceert bevoegdheden voor provincies om in, voorkomend geval voor het betreffende gebied, grenzen aan de omvang van de veehouderij te stellen. Het betreft een interimwet, omdat er wordt geanticipeerd op de invoering van de Omgevingswet.

Meerwaarde van Interimwet
Volgens de memorie van toelichting bij het ontwerpwetsvoorstel is de meerwaarde van de Interimwet drieledig:

Bevoegdheid om te sturen op omvang van de veehouderij
  1. Een eigenstandige bevoegdheid om voor een gebied te kunnen sturen op de omvang van de veehouderij (direct, in plaats van indirect via het omgevingsrecht).
     
  2. Een gebiedsgerichte aanpak in het leven roepen (verdeling van de gebruiksruimte in een gebied).
     
  3. Directe sturing door één bestuurslaag, de provincie.

Instrumenten van de provincie
Het ontwerpwetsvoorstel gaat uit van een programmatische aanpak. Provinciale Staten stellen, wanneer zij dat wenselijk achten, een samenhangend programma "leefomgeving en veehouderijen" vast. Dat programma staat vast voor de ontwikkeling van de veehouderijen in een gebied waarin, naar hun oordeel, sprake is van een overbelasting van de leefomgeving door de omvang van de veehouderij.

Programma ''leefomgeving en veehouderijen''

Het gaat hierbij niet enkel om een veilige en gezonde fysieke leefomgeving, maar ook om een goede omgevingskwaliteit. Het ontwerpwetsvoorstel heeft dus een bredere reikwijdte dan het ontwerpwetsvoorstel Dieraantallen en volksgezondheid had.

Maatregelen voor de ontwikkeling
In het programma wordt vastgesteld welke maatregelen voor de ontwikkeling van de veehouderijen in het betreffende gebied wordt genomen, rekening houdend met de visie van de provincie in relatie tot de kwaliteit van de leefomgeving van dat gebied. Het kan hierbij gaan om een begrenzing van de omvang van de veehouderij (het aantal landbouwhuisdieren, het aantal dieren per veehouderijlocatie en/of het aantal veehouderijlocaties).

Verder kunnen Provinciale Staten een verordening vaststellen, kunnen zij voor zogeheten plv-gebieden een voorbereidingsbesluit nemen en kunnen Gedeputeerde Staten onder meer ontheffing verlenen van bij of krachtens de verordening vastgestelde algemene regels.

Paul Bodden

Paul Bodden is advocaat bij Hekkelman. Hij richt zich op het verlenen van rechtsbijstand. Ook schreef hij een preadvies voor de Vereniging voor Agrarisch Recht en is hij redactielid van het Tijdschrift voor Agrarisch Recht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden