Blog: Peter Pals

Geld is er meer dan genoeg in Nederland

5 November 2016 - Peter Pals

Begin oktober schreef ik over rentetarieven van leningen. Het ging over korte versus lange termijn en over de verschillen tussen rente voor particulieren en bedrijven. En er gebeurde wat ik had verwacht, namelijk veel lezers, veel reacties en nog meer vragen. 

Continu op zoek naar kapitaal

Logisch, agrarische ondernemers zijn continu op zoek naar kapitaal en dit is niet altijd even makkelijk. Ik kan me eigenlijk ook maar moeilijk voorstellen dat het een ondernemer vooruit helpt, wanneer je van zo’n belangrijk onderwerp zelf weinig af weet. Enige kennis van deze zaken is in ieder geval op zijn plaats. Kennis is macht en kennis maakt het verschil, lijkt me.

Voor het eerst sinds 2008 is de Nederlandse spaarrente weer op het niveau beland van het gemiddelde in de eurozone. Dit blijkt uit statistische gegevens van de Nederlandsche Bank. Begin 2012 was het verschil tussen de Nederlandse spaarrente en die in de gehele eurozone nog ongeveer 0,6 procent.

Nederlandse huishoudens hadden eind augustus 2016 bijna 346 miljard euro op de spaarrekeningen bij banken staan. Bijna 10 miljard meer dan eind 2015 en 15 miljard meer dan eind 2014. Dus in twee jaar tijd heeft ‘de gewone man’
25 miljard gespaard. Om zeker te weten dat u het goed leest, dat is 25.000.000.000 euro!

346

miljard 

euro op de spaarrekening

Bijna 85 procent, ofwel 294.000.000.000 euro, van alle spaartegoeden staat op vrij opneembare spaarrekeningen, zoals internetspaarrekeningen. De resterende 15 procent staat op deposito’s met een vaste looptijd.

Van het totale spaargeld is ruim 52 miljard euro gestopt in deposito's met een vaste looptijd. De rente op deposito's bedraagt in Nederland gemiddeld 1,75 procent, waardoor deze spaarvorm nog steeds een relatief aantrekkelijk rendement biedt. Het neemt niet weg dat ook deze rente de afgelopen jaren is gedaald. Maar ten opzichte van het gemiddelde in de eurozone (circa 0,5 procent) is de rente op deposito's in Nederland nog hoger. De verwachting van economen van de Nederlandse grootbanken is, dat het rentebeeld de komend tijd niet of nauwelijks wijzigt.  

We hebben dus ondernemers die kapitaal zoeken en spaarders die rente zoeken. Beiden zijn vandaag de dag echt niet gemakkelijk of toch wel? Eigenlijk is het gewoon ellende en of dat nou erg is, betwijfel ik. De Engelsen hebben het niet voor niets over “Never waste a good crisis”. In gewone boerentaal, “niks helpt de zaak meer te bewegen dan stront aan de knikker”.

Als we dit allemaal weten, moeten we er zelf ook iets mee doen. Ik stel me voor dat u het volgende uitvoert.

1.     Weet wat uw kapitaalbehoefte is. Ja,eerst uw huiswerk doen!

2.     Zet dit kort, bondig en duidelijk op papier.

3.     Geef het aan alle mensen die u kent, vertrouwt en waarvan u vermoedt dat zij een klein deel van die  346.000.00.000 euro spaargeld bezitten.
Er zijn vast en zeker meer mensen dan u denkt die meer dan 0,5 procent rente voor hun spaargeld willen en dat ook niet ‘aan de grote klok’ gaan hangen.

4.     Met hen maakt u zakelijke afspraken over rente, aflossing en zekerheid.

5.     Deel het verschil tussen te betalen rente en de spaarrente. Dit kan zo maar voor u en voor de spaarder 1 procent voordeel opleveren.

Op deze manier maak je gebruik van de lage rente, ben je innovatief en verdien je geld. Zo bezien is er geld zat in Nederland. Meer dan genoeg.

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.

Meer over

Peter Pals

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden