Blog: Wouter Baan

Geef beulen geen kans binnen het slachthuis

28 Maart 2017 - Wouter Baan - 4 reacties

Krap een week na het uitkomen van de beelden, uit het Vlaamse varkensslachthuis in het Belgische Tielt, leeft de discussie nog volop. De landelijke media zijn bovenop het nieuws gedoken en de maatschappij spreekt haar afschuw duidelijk uit.

Eén ding is in ieder geval zeker: de varkenssector heeft de schijn weer tegen en ligt voorlopig nog onder een vergrootglas. Dit allemaal dankzij een paar gewetenloze slachterijmedewerkers

Gewetenloze medewerkers duperen de rest

Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het primaire proces binnen de varkenssector moet van a tot z sluitend zijn om dierwelzijn te waarborgen. Varkenshouders zijn verantwoordelijk voor verreweg de meeste schakels binnen dit proces. Laten we zeggen dat varkenshouders zorg dragen voor de letters A tot en met W. Het sluitstuk van het proces, waarbij dierwelzijn een rol speelt, moeten boeren echter uit handen geven. Dit ligt namelijk in handen van transporteurs en slachterijen. Wanneer de varkens van het erf gaan, stopt in feite de verantwoordelijkheid van een varkenshouder.

Voor de buitenwacht ligt dit iets anders. Die beschouwen het proces als één geheel en oordelen hier ook naar. Dit betekent dat ook het imago van varkenshouders flink is geschaad door een handjevol slachterijmedewerkers in België. 

Passanten 
In de praktijk zijn slachterijmedewerkers nogal eens passanten, die worden ingevlogen uit alle windstreken van Europa. Zonder te willen generaliseren, valt het toch op dat een doorsnee parkeerplaats van een slachterij vol staat met een groot kleurenpalet aan kentekens. Op zich niks mis mee, want dankzij ‘Shengen’ is iedere Europeaan vrij om te gaan, te staan en te werken binnen het continent. Voor bedrijven is dat visa versa. Daarbij hebben nationaliteit of opleidingsniveau natuurlijk niets te maken met gruwelpraktijken, welzijnspercepties en verkeerde intenties.

Waar het wel om gaat is dat de verantwoordelijkheid van het sluitstuk, binnen het primaire proces in de varkenssector, deels in handen ligt bij flexwerkers en passanten. Die kunnen het imago van de welwillende boer flink schaden. Uiteraard is het voorval in België een buitensporig incident, dat mijlenver verwijderd staat van de dagelijkse gang van de praktijk. Echter, het is wel naïef om het voorval te negeren. Blijkbaar kan het ook dicht bij huis, namelijk in België en vorig jaar nog in Frankrijk, gruwelijk misgaan. Met alle gevolgen van dien. Het resultaat is namelijk dat varkenshouders, en degenen die de sector een warm hart toedragen, verwikkeld zijn geraakt in een lastig te winnen ‘welles-nietesdiscussie’ met de publieke opinie. 

Klokkenluiders zorgen voor een angstcultuur

Zero-tolerancebeleid
Door incidenten als bij het Vlaamse slachthuis hebben organisaties, als Varkens in Nood, bestaansrecht. Zij maken nu van de gelegenheid gebruik en hebben een oproep gedaan aan (ex-)medewerkers van een slachthuis om misstanden bij hen te melden. Ed Albers, een Rotterdamse zakenman, heeft zelfs 3000 euro uitgeloofd voor degenen die zich melden. De varkenssector staat dus weer onder verscherpt toezicht.

In principe hanteert de maatschappij een ‘zerotolerancebeleid’ voor de veehouderij, wat inhoudt dat zelfs de kleinste misstanden breed uitgemeten worden. Oftewel, er mag niks meer misgaan. Ook een compilatie met slechts wat kleine voorvallen, verspreid over een langere periode, kan het imago van de hele sector flink toetakelen. Het welzijnssysteem in de varkenssector is dus zo sterk als de zwakste schakel binnen de keten. De COV heeft zich in haar toekomstvisie uitgesproken, korte metten te maken met elke vorm van ‘freeridegedrag’ van welke ketenpartij dan ook. Een uitstekende zet.

Wellicht is het ook tijd voor permanent cameratoezicht binnen Europese slachterijen. In Frankrijk is dat al de norm. Daarmee toont de varkenssector volledige transparantie, kunnen (flex)werkers hun frustraties niet meer kwijt, hoeven sensationele klokkenluiders zich niet te melden en kunnen 'welles nietes' spelletjes feitelijk worden gepareerd.   

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness en Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de agrarische sector en de foodwereld.
Reacties
4 reacties
red 29 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873944/Geef-beulen-geen-kans-binnen-het-slachthuis-]Geef beulen geen kans binnen het slachthuis[/url]
In Afrika sterven koeien van honger dus camera toezicht bij NL koeien bedrijven.
Waar zijn we eigenlijk mee bezig NVWA loopt je in NL telkens voor de voeten en zijn erg op hun strepen.
Waarom dan nog camera toezicht ? Want dan krijg je ook weer dat enkele mensen bepaalde dingen gaan uitleggen zoals het ze zelf past (negatief )
Nederland is al het land van de regeltjes en betuttelingen
Johan 31 Maart 2017
Kan mij vinden in het artikel, daar niet van. De verantwoordelijkheid van de varkenshouder stopt bij het laden, maar alles wat misgaat achter de hielen van de varkenshouder, zowel tijdens het transport, het lossen en uiteindelijk ook alles wat met z'n dieren misgaat in het slachthuis, wordt prompt afgewend op de rug van de varkenshouder. Op de factuur worden de afkeuringen en de slachtkosten dienaangaande in mindering gebracht. Zeg me eens hoe je dat gaat controleren als boer? En dan nog, je hebt er geen vat op.
Jan Bakker 1 April 2017
Zelf op een slachterij gewerkt, en werkzaamheden van begin tot eind gedaan. Deze beelden zijn niet gewoon en deze mensen moeten gewoon gestraft worden, wij kregen vroeger een bekeuring van de keuringsdienst en deze werd ook direct van het weekloon ingehouden. Ik weet niet hoe het nu zit? Echter de beste man die dit gefilmd heeft is ook geen knip voor de neus waard, hij had geen maand mogen wachten maar direct in moeten grijpen, dit deden wij ook trouwens onder elkaar. Ik zou het goed vinden dat er op elke slachterij camera's komen te hangen en niet alleen de varkensslachterijen, ook de zgn halal slachterijen moeten hier aan geloven. Laat deze camera's ook op internet de beelden vertonen zodat ieder die wil kan inloggen, en maak een meldpunt waar je aan kan geven welke beelden misdragingen zijn geconstateerd. dan kan dat meldpunt de beelden na kijken en zonodig ingrijpen bij de betreffende slachterij en personen.
petatje 1 April 2017
Jan Bakker schreef:
Zelf op een slachterij gewerkt, en werkzaamheden van begin tot eind gedaan. Deze beelden zijn niet gewoon en deze mensen moeten gewoon gestraft worden, wij kregen vroeger een bekeuring van de keuringsdienst en deze werd ook direct van het weekloon ingehouden. Ik weet niet hoe het nu zit? Echter de beste man die dit gefilmd heeft is ook geen knip voor de neus waard, hij had geen maand mogen wachten maar direct in moeten grijpen, dit deden wij ook trouwens onder elkaar. Ik zou het goed vinden dat er op elke slachterij camera's komen te hangen en niet alleen de varkensslachterijen, ook de zgn halal slachterijen moeten hier aan geloven. Laat deze camera's ook op internet de beelden vertonen zodat ieder die wil kan inloggen, en maak een meldpunt waar je aan kan geven welke beelden misdragingen zijn geconstateerd. dan kan dat meldpunt de beelden na kijken en zonodig ingrijpen bij de betreffende slachterij en personen.

Diegene die dit filmde scheen zelf verantwoordelijke te zijn geweest voor het toezicht bij het slachten. Je kunt je dus afvragen of hij het er niet doelbewust op aan heeft gestuurd. Daarmee wil ik niks goedpraten, doet me alleen erg denken aan kogeltje van DE MARCEL van DAM toendertijds op een exota fles die volgens de getoonde beelde explosiegevaarlijk was en dus gevaarlijk als frisdrank voor kinderen. De fabrikant uit Hoensbroek is niet meer en dhr. van Dam met Vara hebben
vanaf toen bij mij hun naam gevestigd. Zo gaat het voor mij bij dit soort actiegroepen ook. En de rest van de politiek alleen overtrokken reacties.
Ze eten gewoon pulled porc (getrokken varken) bij een buffetje of barbecue!
stan 1 April 2017
volgens mij weet iedereen dat voor sensatie en eventueel geld alles kan dus doe maar zeker camera bewaking want privacy is hier ook niet genoemd de dader zou zelf animal cop zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden