Gesponsord: accon■avm

Revisie maatschapsakte bij bedrijfsoverdracht

4 Augustus 2017

De overdracht van ouder(s) naar kind(eren) komt nog altijd het meest voor. Een bedrijfsoverdracht is een complex traject. De maatschaps- of vof-akte vormt veelal het begin en het fundament van de bedrijfsoverdracht.

In de maatschaps- of vof-akte leggen de ouder(s) en beoogde opvolger(s) een aantal belangrijke zaken vast.

  1. Allereerst is het van groot belang hoe de ouders de roerende en onroerende zaken in de nieuwe ondernemingsvorm inbrengen. Door voorbehoud van stille reserves kunnen ouders de afdracht van schenkbelasting bij de inbreng voorkomen. Door gronden economisch in te brengen zijn er, onder voorwaarden, mogelijkheden om de landerijen te herwaarderen. De keuzes in de beslisbevoegdheden van de maten zijn van belang voor een heldere taak- en rolverdeling tussen ouder(s) en opvolger(s).
     
  2. Het is ook belangrijk voor het verzilveren van de jonge landbouwers regelingen. De keuzes in het toescheidings- en het verblijvingsbeding zijn van belang voor de gehele familie en in het bijzonder voor de beoogde opvolger(s). De opvolger krijgt vervolgens een aandeel in de winst, rekening houdend met de neveninkomsten en de premies of uitkeringen in het kader van arbeidsongeschiktheid.
     
  3. Tot slot regelt de akte de bandbreedte van de waarden waarvoor de beoogde opvolger het bedrijf van zijn ouders mag overnemen.
Onderneming groeit door inbreng van de opvolger

Revisie maatschapsakte
Met de maatschaps- of vof-akte is de basis gelegd voor de bedrijfsoverdracht. Ouder(s) en beoogd opvolger(s) gaan met de hernieuwde afspraken aan de slag en proberen elk jaar dichter bij de gewenste bedrijfsoverdracht te komen. Jaarlijks voeren ouder(s) en opvolger(s) diverse investeringen na goed overleg door. De onderneming groeit mede door de inbreng van de opvolger.

In de loop der jaren wijzigt de taak- en rolverdeling tussen ouders en beoogd opvolger. Vaak is het gewenst om de akte te wijzigen met als doel het optimaliseren van de bedrijfsoverdracht. Ouders dienen in een vroeg stadium hun wensen duidelijk te maken aan de opvolger. Het gaat dan om de wensen in de vorm van een eigen woning, overnamedatum, inkomen naast AOW, tijd en geld voor hobby’s en (financiële) wensen voor de andere kinderen. In veel situaties zijn deze wensen van de ouders uitgangspunten voor de opvolger en randvoorwaarden voor de groei van de onderneming.

Ouders kunnen hun wensen nooit te vroeg met de opvolger bespreken. Wel kunnen de wensen in de loop der jaren wijzigen. Dit kan ook een aanleiding zijn om de akte nog eens goed tegen het licht te houden en aan te passen.

Whitepaper: De overdracht van uw akkerbouwbedrijf
In vrijwel alle gevallen ondernemen ouders en opvolger(s) een periode in maatschapsverband of vennootschap onder firma alvorens het akkerbouwbedrijf volledig over te dragen. Hiervoor zijn verschillende motieven denkbaar. In de whitepaper: De overdracht van uw akkerbouwbedrijf, gaan we dieper in op de motieven en vertellen we waar u rekening mee moet houden. Welke risico’s zijn er? Hoe kunt u deze ondervangen? Vraag de whitepaper nu kosteloos aan.

Op tijd voorsorteren kan veel rust en voordelen opleveren

Advies
Speelt u met de gedachte uw agrarische bedrijf binnen nu en 10 jaar over te dragen? Neem dan eens contact op met een adviseur van acconâ– avm en bespreek de zaken die voor uw bedrijf van belang zijn. Op tijd voorsorteren geeft rust en kan u voordeel opleveren.

Dossier bedrijfsoverdracht
Neem voor meer artikelen en onderwerpen aangaande bedrijfsoverdracht regelmatig een kijkje in ons dossier Agrarische bedrijfsoverdracht. Er verschijnen geregeld nieuwe artikelen.

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden