Gesponsord: accon■avm

Afschrijven fosfaatrechten mogelijk in 5 jaar

1 November 2017

Er is de laatste tijd veel te doen over de fosfaatregeling melkvee. De Eerste en Tweede Kamer hebben het stelsel van fosfaatrechten goedgekeurd. Als Brussel niet voor de tweede keer ingrijpt, hebben we het er vanaf 1 januari 2018 mee te doen.

Volgens de belastingadviseurs van acconâ– avm is er nog steeds 1 belangrijke vraag onbeantwoord gebleven, namelijk of je op de fosfaatrechten mag afschrijven. Voor ons fiscalisten een zaak waarop een helder besluit al te lang op zich laat wachten.

De onduidelijkheid omtrent het afschrijven van fosfaatrechten is vooral te wijten aan het feit dat er geen officiële einddatum aan de regeling is gekoppeld. Laat dat net de voorwaarde zijn voor mogelijkheid tot afschrijving. Als belastingadviseurs zien wij echter geen beren op de weg en zijn er meerdere argumenten om aan te nemen dat er gewoon afgeschreven kan worden. Waar een politieke wil is, is een fiscale weg.

Fosfaatrechten zijn productierechten, dus afschrijfbaar
Allereerst baseren we onze motivatie op de standpunten die de Belastingdienst heeft ingenomen ten aanzien van varkens- en pluimveerechten. Daarover is bepaald dat over deze productierechten, waarvan de tijdelijkheid aantoonbaar is, afschrijving toegestaan is. Fosfaatrechten zijn net als varkens- en pluimveerechten loten van dezelfde stam en ingevoerd om fosfaatproductie op bedrijfsniveau te maximeren.

Lees verder op de website van acconâ– avm

Contact
Meer informatie of advies over het afschrijven van fosfaatrechten? Maak dan gebruik van ons contactformulier.

Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden over onderwerpen die u als agrarisch ondernemer aangaan? Meld u dan aan voor de nieuwsbrieven van acconâ– avm adviseurs en accountants via het aanmeldformulier. Volg ons ook op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte!

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden