Business Case

'We houden onze bodem gezond met Japanse haver'

16 Juni 2016

Met 125 hectare eigen grond voor de teelt van lelies, tulpen, narcissen en krokussen, en verhuurland, is er de gebroeders Hopman veel aan gelegen deze in topconditie te houden. “Op onze lichte zeezandgrond liggen schadelijke aaltjes altijd op de loer”, verwoordt Engel Hopman deze uitdaging. “We maken al jaren veel gebruik van Silke Japanse haver om dit onder controle te houden.”

“Groenbemesters waren voor ons altijd al belangrijk, tegen het stuiven, om organische stof aan te voeren en voor de bodemstructuur”, vervolgt Engel. “We zaaiden hiervoor vooral Italiaans raaigras. Dit gewas vermeerdert echter diverse schadelijke aaltjes. Toen verscheen Silke Japanse haver, dat  wortellesieaaltjes juist zou verminderen. We gingen destijds in 2005 direct van start met dit gewas, en het beviel erg goed. Nu zaaien we er jaarlijks zo’n 70 – 80 hectare van in.”

Voordelen snel duidelijk
De voordelen van deze Japanse haver werden voor de broers snel duidelijk. “Qua aaltjesbestrijding is het effect erg goed zichtbaar, doordat Silke de populatie Pratylenchus penetrans verkleint. Op de streep af is zichtbaar dat het gewas na deze voorvrucht voller is en beter doorgroeit.”

Niet alleen aaltjesbestrijding
Niet alleen aaltjesbestrijding, maar ook onkruidbestrijding, aanvoer van organische stof, mineralenvastlegging en bodemstructuur zijn voor de broers Hopman belangrijk. “Japanse haver ontwikkelt erg snel en je kunt er onkruidbestrijding in toepassen. Na de bollenoogst zijn we in de loop van juli volop aan het zaaien. De Japanse haver staat er vaak binnen een week al op. Het gewas legt de overgebleven mineralen na de bollen vast en groeit hard door.”

In het najaar staat er een fors gewas en dus veel organische stof. “Na doodspuiten en klepelen in het najaar, kunnen we in het voorjaar een mooi plantbed maken. De intensieve beworteling van de Japanse haver laat een hele mooie bodemstructuur achter.”

Groenbemesters voor vergroening
Sinds vorig jaar is er een extra rol voor de groenbemesters bijgekomen, namelijk als vergroeningsgewas in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Groenbemesters tellen mee voor de vergroeningspremie, mits een mengsel van bepaalde soorten en gecertificeerd zaaizaad wordt gebruikt. Het mengsel Silke PLUS voldoet aan deze voorwaarden en ontzorgt hierin. Het is één van de negen kant-en-klare vergroeningsmengsels uit de nieuwe GreenCover-lijn met officieel groen NAK-label voor gebruik binnen het GLB.

Kijk voor meer informatie over groenbemesters en aaltjesbestrijding op www.limagrain.nl/glb/

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden