Business Case

Goed gras is groen, slecht gras ook

4 Juli 2016

Het moeilijkste aan gras is de kleur! Zowel goede grassoorten als slechte grassen zijn groen. Kent u de verschillen? Op dit moment is weer erg veel te zien in percelen grasland. Tijd voor een “Farmwalk”!

Puur economie
De kwaliteit van de graszode is bepalend voor de opbrengst en voederwaarde. “Het onderscheid maken tussen goede en slechte grassen is puur economie. Ook in een periode dat de melkprijs onder druk staat, blijft het van essentieel belang om kritisch te kijken naar het grasbestand en daar je plan op de maken”, adviseert productmanager Mark de Beer van LG.

Maak je plan
Beoordeel alle graslandpercelen en deel ze vervolgens in naar de 3 categorieën: goed – matig – slecht grasland. Dit bepaalt welke actie(s) u moet ondernemen voor het beste grasbestand.

Bij minimaal 80% goede grassen en klavers spreken we over “goed grasland”. Wees ontzettend zuinig op dergelijke zodes en houd het grasmanagement op een hoog niveau.

Maximaal 50% goede grassen en klavers betekent dus ook minimaal 50% rommel: slechte, ongewenste grassoorten, open zode en onkruiden. Dat is de categorie “slecht grasland”. Constateert u 20% kweek in een perceel? Ook dat is “slecht grasland”. Het is economisch onverantwoord om met slecht grasland verder te telen. Herinzaaien is dat de enige juiste optie.

Bestaat het grasbestand tussen 50% en 80% uit goede grassen? Dan is dat “matig grasland”. De beste actie voor meer voederwaarde-opbrengst is dan doorzaaien. Met doorzaaien wordt de graszode voor 2 a 3 jaar opgefrist. De nieuwe genetica geeft hogere opbrengsten en een betere voederwaarde. En niet onbelangrijk: tegen geringe kosten! De kosten van doorzaaien zijn nog niet de helft van herinzaai terwijl u wel professioneel aan het gras telen bent voor het beste resultaat.

Wat zie je nog meer?
Op verschillende plaatsen in Nederland zijn grove hoeveelheden neerslag gevallen. Als u nu wateroverlast in graspercelen vast stelt, kunt u een gerichte bodemverbetering overwegen. Afhankelijk van de draagkracht van de bodem en uw plan met doorzaaien of herinzaaien bepaalt u de uiteindelijke acties voor in het najaar of voorjaar.

Neem voor meer tips en adviezen omtrent de grasteelt contact op met uw LG ruwvoerspecialist.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden