Business Case

Waar eiwit zit, kan geen suiker komen

7 Juli 2016

De voederwaarde van gras verandert flink gedurende de groei. Op welk moment in het groeistadium je het gras oogst, zowel bij maaien als bij beweiden, bepaalt de voederwaarde en daarmee de melkproductie uit ruwvoer. De hoeveelheid aan celinhoud daalt van 2/3 deel in een jong, bladrijk stadium naar nog slechts 40% als gras is doorgeschoten.

Een kilo kan je maar een keer vullen
Als we een kilo droge stof vers gras analyseren op voederwaarde, dan is het totaal uiteraard altijd 100% gevuld. Een kilo kan je maar een keer vullen. Op de plek waar eiwitten zitten, kan geen suiker gevormd worden en andersom.

Bij de lagere gebruiksnormen voor stikstof zien we een dalende trend van Ruw Eiwit (RE) gehalten in het gras. Het gevolg is dat bij een beetje zonlicht, direct zeer veel suiker gevormd wordt. Bij koude nachten, zoals begin mei dit jaar, is dit effect nog sterker. De eerste snede van 2016 kenmerkt zich door zeer hoge suikerniveaus, vaak boven 200 gram per kilo droge stof! Bekijk samen met de voerleverancier hoe deze enorme voederwaarde ook succesvol omgezet kan worden in melk.

4 of 6 keer maaien?
Veel veehouders vragen zich af wat de beste graskuil geeft voor het melkvee. Jong, bladrijk gras met de hoogste voederwaarde per kilo? Of de hoogste droge stof opbrengst met gras wat al (gedeeltelijk) doorgeschoten is? Het antwoord komt van het beoogde rantsoen voor de melkkoeien. Welke kwaliteit past het beste bij het aandeel gras? Door te sturen met het maaimoment, speel je in op de behoefte van de koe. In de afbeelding is duidelijk te zien hoe de voederwaarde in gras verschuift naar mate het gras verder ontwikkelt (ouder wordt).

Meer tips voor een hoge voederwaarde in gras? Kijk op limagrain.nl of neem contact op met je LG ruwvoerspecialist.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden